İYİ Parti Trabzon Milletvekili Aydın:" Fındığı yabancı şirketlerin tekeline bıraktılar”

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Yavuz Aydın, TBMM’ye fındık ile alakalı soru önergesi verdi.

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Aydın:" Fındığı yabancı şirketlerin tekeline bıraktılar”

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Yavuz Aydın, fındık üreticilerini yalnız bırakmadı.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya soru önergesi vererek, fındık taban fiyatının ne zaman açıklanacağını sordu. Fındık hasat dönemi yaklaşırken üreticilerin yaşadığı sorunları ve onların beklentilerini TBMM gündemine taşıdı.

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Yavuz Aydın, fındık taban fiyatlarının belirlenmesi ile ilgili Tarım ve Orman Bakanı Sayın İbrahim Yumaklı’nın cevaplandırması istemiyle TBMM Başkanlığına bir soru önergesi verdi.

“DENGESİZ DÖVİZ KURU MASRAFLARI ARTIRDI”
Döviz kurunun dengesiz bir şekilde yükselmesi fındık tarımıyla uğraşan çiftçimizin masraflarını artırmıştır diyen Aydın şu şekilde devam etti; “Üreticilerimiz çaresizlik ve belirsizlik içinde hükümetin açıklayacağı fındık alım fiyatını beklemektedir. Geçmiş yıllarda hükümet olarak fiyat açıklamalarında gecikmeler yaşanmış ve üreticilerimiz mağdur edilmiştir. Bu yıl fındık taban fiyatı açıklaması yapılmadan önce ülkemizin ekonomik durumu ve gerçek enflasyon oranı dikkate alınması elzemdir. Hasat dönemi başlamadan fındık taban fiyatları bir an önce belirlenmelidir.”

“BELİRLENEN FİYAT BEKLENTİNİN ALTINDA KALIYOR”
Türkiye’de ki yabancı fındık alım şirketleri ile bir grup aracının oluşturduğu piyasada belirlenen fiyatlar, üretici beklentilerinin çok altında olduğuna dikkat çeken Aydın, AK Parti’nin uyguladığı yanlış politikalar sonucunda fındık, yabancı şirketlerin tekeline geçme noktasına gelmiştir. Milli bir ürün olan fındık, bu tekelci yapıya kesinlikle teslim edilmemelidir diyerek sözlerini bitirdi.

ÖNERGEDE DÖRT MADDE VAR
İYİ Parti Trabzon Milletvekili Yavuz Aydın’ın soru önergesinin tamamı şöyle:

1. Bu yılki fındık taban fiyatı ne zaman açıklanacaktır?

2. Fındık taban fiyatını belirlerken dolar kurundaki yükselişi dikkate alacak mısınız?

3. Yabancı fındık firmaları giderek piyasada güçleniyor, bu konuda tekelleşmenin önüne geçmek için bakanlık olarak hangi önlemleri aldınız?

4. Artan maliyetler göz önüne alındığında, fındık üreticisinin emek ve alın terinin hakkını veren bir fındık fiyatı açıklamayı düşünüyor musunuz?

5. 2023 yılı fındık taban fiyatı kilogram başına ne kadar olacaktır?

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber