Gürcistan’da 3 mesleğe yasak: Türk turizmini derinden etkileyecek

Gürcistan’da daimi oturma izni olmayan yabancıların bazı mesleklerde çalışması yasaklandı. Kararın özellikle Türkiye’den giden turizm faaliyetlerini etkilemesi bekleniyor.
Gürcistan’da 3 mesleğe yasak: Türk turizmini derinden etkileyecek

Gürcistan hükümeti, 24 Şubat 2026 tarihli kararname ile daimi oturma izni bulunmayan yabancıların belirli mesleklerde çalışmasını yasakladı.

Başbakan Irakli Kobakhidze tarafından imzalanan düzenleme, Türkiye’den Gürcistan’a düzenlenen turizm faaliyetlerinde yeni bir süreci beraberinde getirdi. Gürcistan’da alınan kararla birlikte, ülkede daimi oturma izni bulunmayan yabancı ülke vatandaşlarının kurye, taksi şoförü ve rehber olarak çalışmaları yasak kapsamına alındı. Karar, özellikle hizmet sektöründe faaliyet gösteren yabancıları doğrudan etkiliyor.

gurcistanda-3-meslege-yasak-turk-turizmini-derinden-etkileyecek

“Çalışma hakkı” şartı getirildi

Kararnamede, Gürcistan’da çalışmak isteyen yabancıların İstihdamı Teşvik Devlet Ajansına başvurarak “Çalışma Hakkı” alması gerektiği belirtildi. 

Ancak hükümetin devreye aldığı kota uygulaması nedeniyle bazı sektörlerde bu hakkın alınması fiilen mümkün olmuyor. Yapılan düzenlemeye göre; kurye hizmetleri, yolcu taşımacılığı (taksi/ulaşım) ve rehberlik hizmetlerinde kota sıfır olarak açıklandı. Kotanının sıfır olması, bu alanların yabancı çalışanlara tamamen kapatıldığı anlamına geliyor. Bu kapsamda söz konusu mesleklerde yapılacak başvuruların Devlet Ajansı tarafından reddedileceği kaydedildi.

Kurye ve sürücü alanlarında kota sıfır olduğu için, bu mesleklerde yabancıların çalışma hakkı elde etmesinin hukuken mümkün olmadığı ifade edildi.

gurcistanda-3-meslege-yasak-turk-turizmini-derinden-etkileyecek

Türk turizm firmaları süreci yakından hissediyor

Alınan kararın en çok Türkiye’den Gürcistan’a tur düzenleyen firmaları etkilediği belirtiliyor. Kararın yürürlüğe girmesiyle birlikte, Türkiye’den gelen turist kafilelerine eşlik eden Türkçe bilen rehberler konusunda sıkıntılar yaşanmaya başlandı. Gürcistan tarafında Türkçe bilen personel sayısının sınırlı olması, tur firmalarının ihtiyaçlarını karşılamada yetersiz kalınmasına neden oluyor. Öte yandan kararın gerekli altyapı hazırlıkları tamamlanmadan alınması, uygulamada aksaklıkları beraberinde getiriyor. Bu durumun turizm faaliyetlerinde yeni sorunlara yol açabileceği değerlendiriliyor.

Kaynak:Haber61

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan Trabzon Haber ve diğer kategorilerdeki haberlerdeki yorumlar onaylanmamaktadır.