Gürcistan umudu boşa çıktı: Hamsi avı beklentiyi karşılamadı

Karadeniz’de hamsi avında yaşanan düşüş sürerken, Gürcistan karasularından beklenen hamsi de gelmedi. Balıkçılar, tezgâhlardaki hamsilerin buzhane ürünü olduğunu belirtti.
Gürcistan umudu boşa çıktı: Hamsi avı beklentiyi karşılamadı

Karadeniz’de son günlerde hamsi avında belirgin bir azalma yaşanırken, 1 Ocak itibarıyla Gürcistan karasularında başlayan avcılıktan da beklenen sonuç alınamadı. Türk balıkçıların umut bağladığı Gürcistan hamsisi, bu sezon da piyasaya yansımadı.

Gürcistan’dan hamsi gelmedi

Türk karasularında hamsinin azalmasıyla birlikte gözler Gürcistan’dan gelecek avcılığa çevrilmişti. Ancak balıkçılar, beklenen hamsinin gelmediğini belirterek geçen yıl da benzer bir durum yaşandığını hatırlattı. Bu sezon da tablo değişmezken, tezgâhlarda yer alan hamsilerin buzhane ürünü olduğu ifade edildi.

“Şu an sattığımız hamsiler şoklanmış ürün”

Balıkçı esnaflarından Adem Kaygusuz, Gürcistan’dan hamsi gelmemesinin nedenlerine değinerek şu açıklamada bulundu:

gurcistan-umudu-bosa-cikti-hamsi-avi-beklentiyi-karsilamadi

“Gürcistan’dan beklenen hamsi gelmedi. Şu anda orada hamsi avı yapılıyor ancak gümrük giderlerinin pahalı olması nedeniyle buraya gönderilemiyor. Geçen sene de Gürcistan’dan hiç hamsi gelmemişti. Şu an sattığımız hamsiler teknelerde şoklanmış hamsiler. Vatandaşlara bu hamsileri gönül rahatlığıyla tüketmelerini tavsiye ediyorum; buzhane kokusu bile yok. Şu an bölgemizdeki sularda hiç hamsi yok. Belki İğneada taraflarında çok az miktarda vardır ancak buraya gelecek durumda değil. İstavrit ise günlük olarak geliyor ve tam yenecek kıvamda. Bu sene palamut yoktu, hamsi boldu.”

Tezgâhlarda istavrit öne çıkıyor

Bir diğer balıkçı esnafı Ahmet Çoğalmış da son günlerde istavritin bol olduğunu belirterek, hamsi avının neredeyse durma noktasına geldiğini söyledi. Çoğalmış,

“Gürcistan’dan hâlâ hamsi gelmedi ve piyasadaki hamsiler şoklu hamsilerden oluşuyor. Şu anda hamsi yok denecek kadar az, ancak bol miktarda istavrit geliyor. Havalar yavaş yavaş düzeldikçe diğer balık çeşitleri de tezgâhlarda yerini almaya başlayacak” dedi.

Balık çeşitleri artıyor

Tezgâhlarda istavritin yanı sıra barbun, mezgit, levrek, tirsi, karagöz, somon ve çupra bulunduğunu ifade eden Çoğalmış, balık çeşitlerinin giderek arttığını kaydetti. Hamsinin göç balığı olduğuna dikkat çeken Çoğalmış,

“Bölgemizdeki sularda hamsi avı neredeyse yok. Zaten hamsi göç balığı olduğu için bundan sonra geleceğini de pek tahmin etmiyorum” ifadelerini kullandı.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan Trabzon Haber ve diğer kategorilerdeki haberlerdeki yorumlar onaylanmamaktadır.