Fındık bahçelerinde budama başladı! - Fındıkta verimi artırma projesi!

Türkiye'nin önemli tarımsal ihraç ürünlerinden fındıkta, verim ve kaliteyi artırmak amacıyla başlatılan kampanya çerçevesinde Trabzon'da yeniden dikim yapılarak kurulan örnek bahçelerdeki fidanların budanmasına başlandığı bildirildi. Trabzon Ticaret Borsa

Fındık bahçelerinde budama başladı! - Fındıkta verimi artırma projesi!

Türkiye'nin önemli tarımsal ihraç ürünlerinden fındıkta, verim ve kaliteyi artırmak amacıyla başlatılan kampanya çerçevesinde Trabzon'da yeniden dikim yapılarak kurulan örnek bahçelerdeki fidanların budanmasına başlandığı bildirildi.

Trabzon Ticaret Borsası'ndan (TTB) yapılan yazılı açıklamada, TTB önderliğinde oluşturulan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Trabzon İl Müdürlüğü ile Fındık Araştırma Enstitüsü'nün katılımı ve sektörle ilgili kuruluşların maddi destekleriyle 2013'te başlatılan Fındıkta Verim ve Kaliteyi Artırma Projesi kapsamında sökülen yaşlı bahçelerde yeniden dikilen fidanların budanma aşamasına geldiği belirtildi.
 
İlk yıl sökülen 10 yaşlı bahçenin tek dal, ikili ve ocak sistemiyle yeniden dikilmesi ile büyüyen fidanların, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü uzmanları tarafından budanırken, bahçe sahiplerine de budama işleminin öğretildiği ifade edilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
 
findik-001.jpg
 
"Proje kapsamında ilk olarak Yomra İkisu ve Ortahisar Karakaya mahallerinde ikili sistemle dikilen bahçelerde, Ziraat Mühendisi Erdal Yığcı tarafından budama işlemi gerçekleştirildi. Bahçe sahipleri ile budama işlemini gerçekleştiren Erdal Yığcı, 3 yıllık olan fidanların bazılarında bu yıl fındık oluştuğunu da hatırlatarak, budama işleminin tekniğine uygun ve bilinçli bir şekilde şimdiden yapılmasının şart olduğunu söyledi. Yığcı, doğru bir budamanın üründe kaliteyi ve verimi asgari yüzde 30 oranında arttırdığına da dikkati çekti."
 
Açıklamada, TTB ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün doğru budamayı yaygınlaştırmak için Halk Eğitim Merkezi ile işbirliği yaparak Trabzon'un 9 ilçesinde açmaya karar verdikleri budama kurslarının da hazırlıklarının sürdüğü belirtilerek, şunlar kaydedildi:
 
"9 ilçede yaklaşık 200 üreticinin eğitilerek sertifikalandırılmasının yapılacağı kurslara katılanlara budama işlemi için gereken araç-gereçler ücretsiz verilecek. Kurslara katılanlardan bahçesini en iyi şekilde budayan 3 üreticiye de şarjlı panter testere hediye edilecek. Trabzon'da başlatılan ve sonrasında tüm fındık üretim bölgesindeki kurum ve kuruluşlar tarafından da örnek alınarak uygulanan proje kapsamında şimdiye kadar 63 yaşlı fındık bahçesi sökülerek yeniden dikim yapılmıştı."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber