Fındığa musallat olan uzun antenli teke böceği popülasyonu azaldı

Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Meclis Üyesi İhsan Miraç Emirzeoğlu, fındığa musallat olan uzun antenli teke böceğinin (drakula) azaldığını ama tamamen yok olmadığını ifade etti.

Fındığa musallat olan uzun antenli teke böceği popülasyonu azaldı

Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Meclis Üyesi İhsan Miraç Emirzeoğlu, fındık sektöründe son gelişmeleri değerlendirerek, tarım ürünlerine musallat olan ve halk arasında (Drakula) diye adlandırılan Turunçgil Uzun Antenli Teke Böceği (Drakula) ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu.

Popülasyonu azaldı ama tamamen yok olmadı…

Emirzeoğlu, dalları kurutan ve fındığa büyük zararlar veren Drakula böceğinin Çağlayan, Esiroğlu ve Maçka bölgesinde yaklaşık 20 mahalleye yayıldığını ve fındığı verimsiz hale getirdiğini ifade ederek, “Böceğin hızla yayılmasını önlemek maksadıyla ilk etapta ağaçlar sökülmüştü. Bu uygulama çok mu etkili oldu orası tartışılır.

Popülasyonu belli bir oranda azalttı ancak bölgeden tamamen çıkmadı. Kontrol altına alınması ve tespit edildiği yerde ihbar edilmesi mücadele açısından oldukça önem arz ediyor. İl ve İlçe Tarım Müdürlüğü ekiplerinin bu konudaki hassasiyetli çalışmaları devam ediyor. Zaman zaman bölgeye gelip ilaçlama yapıyorlar” dedi.

Fındığın eskiden üreticinin en önemli gelir kaynağı olduğuna da değinen Emirzeoğlu şöyle devam etti:

Bundan 25-30 yıl öncesine kadar ekonomisini fındık hasadına göre ayarlayanlar çoktu. Düğününü, okul masraflarını, ev taksitlerini hasada göre ayarlarlardı. Şimdi yaşanan iklimsel değişiklikler, doğal afetler, hastalıklar ve bahçelerdeki zararlılar üreticiyi etkileyen sebepler. Birde buna maliyetler eklendiğinde durum daha da zor bir hal alıyor.

Bu yıl verim malum sebeplerden dolayı biraz düşük oldu. Umarım önümüzdeki sezonlar daha verimli olur ve üretici açısından da mutlu geçer.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Trabzon Haber veya diğer kategorilerdeki haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Trabzon haberleri içerisinde yada diğer tüm haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler