Eris Varyantı Trabzon’da görüldü mü? İl Sağlık Müdürü Hakan Usta haber61’e konuştu

Son dönemde çokça görülmeye başlayan Koronavirüsün Eris Varyantı ile ilgili Trabzon İl Sağlık Müdürü Dr. Hakan Usta Haber61’e açıklamalarda bulundu.

Koronavirüsün yeni varyantı Eris dünya genelinde etkisini sürdürüyor. Varyantın Trabzon’da görülüp görülmediği ise merak konusu oldu.

Trabzon İl Sağlık Müdürü Dr. Hakan Usta Haber61’e yaptığı açıklamada Fakülte tandanslı koronavirüs testlerinden pozitif çıktığını bildiklerini belirterek, Eris varyantının henüz Trabzon’da görülmediğini vurguladı.

trabzon-il-saglik-muduru-hakan-usta.jpeg

“ERİS VARYANTI GÖRÜLEN İLLER İÇİNDE DEĞİLİZ”

Eris varyantı ile ilgili konuşan Sayın Hakan Usta, “bakanımız Türkiye geneli ile ilgili açıklamalarını yaptı. Bir kısım illerde Eris varyantının görüldüğünü belirttiler. Biz Eris Varyantı görülen iller içinde değiliz. Kovid olarak baktığımızda, yapılan testlerden biz kısmında fakülte tandanslı çıktığını biliyoruz. Artık koronavirüsünde bir çeşit grip gibi bir yaklaşım içinde devam ettirildiğini biliyoruz. Dolayısıyla vatandaşımızın tedirgin olacağı bir durum ve boyut yok.” dedi.

TRABZON’DA SALGIN VAR MI?

Trabzon’da son zamanlarda artan vakaların salgın iddialarını gündeme getirmesi konusunda konuşan Hakan Usta, “Yatak doluluk anlamında bir sıkıntımız yok. Poliklinikler olarak baktığımızda özellikle çocukların olduğu ve dolayısıyla onlardan kaynaklı enfeksiyon ve Kulak Burun Boğaz gibi polikliniklerinde oluşan yoğunlukları görüyoruz. Bunu her sene okulların açıldığı dönemde görüyoruz. Yazın olan ishal yaygınlığı gibi görülüyor. Bu kimi yerlerde deniz suyundan olabiliyor, onu orada gelişen tabloya göre değerlendiriyoruz. Kimisi yaylalardaki kontrolsüz sulardan olabiliyor. Kimisi meyve sebzelerin temiz yıkanmamasından olabiliyor. Fındık çokça yenildiğinde ishal yapar denilir biliyorsunuz, ondan kaynaklandığını görebiliyoruz. Ama her vakanın arttığı yerde analizimizi yapıyoruz ve ona göre hareket ediyoruz. Düğün veya herhangi bir merasimde yapılan yemeklerde ortaya çıkan fazla sayıda ishal vakası olduğunda da analiz yapıp gerçek nedeni bulup onun üzerinden çözüme gidiyoruz” şeklinde konuştu.

KAPANMA OLACAK MI?

Hakan Usta, ilerleyen dönemde kapanma olup olmayacağı ile ilgili “Herhangi bir kapanma durumu, günümüz koşullarında girmeyeceğimizi söyleyebiliriz. Gerek de yok. Sürecin bakanımızın yaptığı açıklamalar üzerinden takip edilmesini özellikle istirham ediyoruz.” dedi.

trabzon-il-saglik-muduru-hakan-usta-001.jpeg

KORONAVİRÜS AŞILARININ KALP VE DAMAR HASTALIKLARINA NEDEN OLDUĞU İDDİALARI

Koronvirüs aşılarının kalp ve damar hastalıklarına neden olduğu iddiaları ile ilgili sorumuza cevap veren Hakan Usta, “Ahi Evren Hastanesi her yıl bu dönemlerde böyle yoğun çalışıyor. Şunu diyebiliriz; Erken yaşlarda kalp krizleri karşımıza çıkıyor. Bunun nedeni aşılar veya başka bir nedeni var mı diye insanların aklında soru işareti oluşuyor. Aşılarla ilgili böyle bir resmi açıklama elimizde yok. Sayın Bakanımızın da böyle bir şey olmadığını kendisinin söylediğini biliyoruz. Yani kalp hastalıklarına aşının neden olduğu ile alakalı ve fazla görülmesinin ondan kaynaklandığını söyleyecek bir done elimizde yok. Kovid döneminde insanların hareketsiz yaşama bürünmesini daha çok konuşmamız gerekiyor. Beslenme yanlışlıkları, hazır beslenme, fast foodlar ve hareketsiz yaşam bizi kalp damar hastalıklarının peşine sürüklüyor. Bu konuyu daha çok ele almamız lazım. Vatandaşlarımız da hareketli yaşam konusuna özen gösterse daha doğru olacaktır” dedi.

“MASKE KULLANMASI OLAĞAN BİR BEKLENTİDİR”

Kendisini hasta hissedenlerin, grip belirtileri gösterenlerin maske takmasını ve toplumla aralarına mesafe koymaları gerektiğini sözlerine ekleyen Hakan Usta, “Bulaşıcı hastalıklar, viral enfeksiyonlar, gribal enfeksiyonlar dediğimiz enfeksiyon çeşitlerinde bulaşıcılığı ortadan kaldırmak için teması ortadan kaldırmak gerekir. Bu tür belirtileri olan kişilerin diğer toplumla arasına mesafe koyması en doğrusu ve akıllıcası. Bir yere girmek zorunda kalıyorsa, namaza gidecekse, markete gidecekse, durumunu biliyorsa, grip belirtileri gösteriyorsa maske kullanması olağan bir beklentidir. Bunu tüm bulaşıcı hastalıklar için düşünmemiz gerekiyor. Kendisini hasta hisseden mutlaka toplumla arasına mesafe koysun. İlk gideceği yerde hastane değil, Aile Sağlığı Merkezleri olsun. Aile Hekimlerinde çok daha rahat ve gerekli hizmeti alabileceklerini biliyoruz. Aile hekimlerinin yönlendirmelerini uygulasın, sonrasında gerekirse uzman takviyesini Aile Hekimlerinin tavsiyesi doğrultusunda Hastanelerden beklesin” ifadelerini kullandı.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber