Erbil–Trabzon ikili iş görüşmelerine büyük ilgi
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nın (Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası) organizasyonunda, Irak’ın Erbil kentinden gelen iş insanları heyeti ile Trabzonlu firmalar arasında ikili iş görüşmeleri etkinliği düzenlendi. Avrupa İşletmeler Ağı desteğiyle gerçekleştirilen organizasyona Erbil’den 12, Trabzon’dan ise 30 firma katıldı.
Etkinlikte konuşan TTSO Başkanı Erkut Çelebi, Erbil ile Trabzon arasında özellikle inşaat sektörü başta olmak üzere birçok alanda önemli ticaret fırsatları bulunduğunu vurguladı. Çelebi, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Etnik ve Dini Unsurlardan Sorumlu Devlet Bakanı Aydın Maruf’un iki şehir arasında köprü kurulması için yoğun çaba sarf ettiğini belirterek, “Erbil bölgesinde olmayı uzun süredir istiyorduk. Hem Trabzon hem de Erbil için ciddi avantajlar var. Bu potansiyeli değerlendirmek istiyoruz” dedi.
Erbil’den gelen iş insanlarının kendi sektörlerinde güçlü ve tecrübeli isimler olduğuna dikkat çeken Çelebi, “Önümüzdeki günlerde Erbil’e bir ziyaretimiz olacak. Bu temasların iki tarafa da kazanç sağlayacak sonuçlar doğuracağına inanıyorum. İnşaat sektörü Trabzon için çok önemli ancak gıdadan turizme kadar farklı alanlarda da iş birlikleri mümkün” ifadelerini kullandı.

ERBİL–ANKARA İLİŞKİLERİNİ TRABZON’A DA TAŞIMAK İSTİYORUZ
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Bakanı Aydın Maruf ise Trabzon’da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Erbil ile Ankara arasındaki güçlü siyasi ve ekonomik ilişkilerin Trabzon ile de kurulmasını hedeflediklerini söyledi. Maruf, “Erbil Ticaret Odası ile Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası arasında imzalanan iş birliği protokolü önemli bir ilk adımdır. Bu sürecin devamlı hale gelmesini arzu ediyoruz” dedi.
Maruf ayrıca Erbil–Trabzon arasında doğrudan uçak seferlerinin başlamasının ticari ilişkiler açısından kritik olduğunu belirterek, “Ulaşım, iş birliğinin en önemli unsurlarından biridir. Karşılıklı uçak seferleri bu ilişkileri çok daha ileriye taşıyacaktır” ifadelerini kullandı.
SAĞLAM BİR TİCARET KÖPRÜSÜ KURMAK İSTİYORUZ
Erbil Ticaret Odası Başkan Vekili Keylan Saeed Al Khayyat ise konuşmasında, iki şehir arasında özellikle inşaat malzemeleri ve sanayi alanında sürdürülebilir bir ticaret köprüsü kurmak istediklerini belirtti. Al Khayyat, Trabzon’da gördükleri misafirperverlikten dolayı teşekkür ederek, imzalanan mutabakat zaptının ekonomik iş birliğini güçlendirecek önemli bir adım olduğunu ifade etti.
Kaynak:Haber61