DSİ Trabzon’da taşkın risklerini bertaraf ediyor

DSİ Genel Müdürü son 21 yıldaki Trabzon yatırımlarını açıkladı: “Trabzon’a 28 Milyar 55 Milyon 563 Bin 229 TL değerinde 176 Tesis inşa ederek işletmeye aldık"

DSİ Trabzon’da taşkın risklerini bertaraf ediyor

Tarım ve Orman Bakanlığı, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü; kurumsal altyapısı, tecrübeli personeli ve güçlü makine parkıyla, Ülkemizin dört bir yanında, milletimizin refah düzeyini artıran su yapılarını inşa ederek vatandaşlarımızın hizmetine sunma sorumluluğunu yerine getiriyor.
İklim değişikliği, hızlı nüfus artışı, artan sanayileşme ve diğer çevre sorunlarıyla birlikte yaşamın kaynağı olan “su”yun değeri her geçen gün artarken, DSİ tarafından tamamlanarak milletimizin hizmetine sunulan; içmesuyu tesisleri, tarımsal üretimin lokomotifi olan barajlar, gölet ve yer altı depolama tesisleri, Ülkemizin enerjide dışa bağımlılığına set çeken HES’ler ve parçalanmış tarım arazilerini yeniden ekonomiye kazandıran arazi toplulaştırma ve tarla içi geliştirme projeleri ile suya yön veriliyor.

dsi-trabzonda-taskin-risklerini-bertaraf-ediyor.webp

“Su Vatandır” hassasiyeti ile çalışmalarını sürdüren Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, suyun özellikle tarım ve sanayide yarattığı güçlü etkisi sayesinde geniş iş sahalarının doğmasına imkân sağlarken yapmış olduğu taşkın koruma tesisleri ile de olası taşkınlardan kaynaklanabilecek can ve mal kayıplarını önlemek için de mücadele ediyor.

dsi-trabzonda-taskin-risklerini-bertaraf-ediyor-001.webp

Köklü kurumsal geçmişi 1914 yılı ‘’Umur’u Nafıa Müdüriyet-i Umumiyesi’’ne kadar uzanan DSİ Genel Müdürlüğü (DSİ) Türkiye’nin su ve enerji gücü olarak faaliyetlerini sürdürdüğünü ifade den DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, ‘Bizler maziden atiye uzanan, tarihini "İnsanı yaşat ki devlet yaşasın" ilkesinin üzerine inşa eden köklü bir geleneğin mensuplarıyız. 18 Aralık 1953 yılında kurulan Genel Müdürlüğümüz kurulduğu tarihten bu yana ''Su Vatandır'' anlayışıyla çalışmalarını sürdürerek işletmeye aldığı baraj ve göletler ile 183 milyar metreküp su depolama kapasitesi geliştirmiştir. Tamamlanan projeler ile 71 milyon dekar arazi sulamaya açılmış, yaklaşık 2 milyon hektar alan taşkınlardan korunmuştur. Hizmete alınan içme suyu tesisleri ile yıllık 5,2 milyar metreküp memba kalitesinde içme suyu temin edilmektedir. Güç ve ilhamını aziz milletimizden alan DSİ dün olduğu gibi bundan sonrada hayata geçireceği projeler ile Türkiye Yüzyılına damga vurmaya devam edecektir. ’dedi.

dsi-trabzonda-taskin-risklerini-bertaraf-ediyor-002.webp

Trabzon İçin Hizmet Ürettik, Son 21 yılda 176 adet tesisi hizmete aldık.

Trabzon’a yapılan yatırımlar hakkında detaylara değinen DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, “2003-2024 yılları arasında Trabzon iline toplam 28 Milyar 55 Milyon 563 Bin 229 TL yatırım yaparak, 176 adet tesis hizmete aldık. Bu tesislerin 3 adedi İçme suyu, 1 adedi Baraj, 1 adedi HİS, 121 adedi taşkın kontrol, 49 adedi ise HES tesisidir” dedi.

Taşkın Riskini Azaltıyor, Vatandaşlarımızın Can ve Mal Emniyetini Güvence Altına Alıyoruz
Karadeniz’in zorlu coğrafyasında dereleri ıslah etmek için büyük bir gayretle çalışmaların devam ettiğini belirten Genel Müdür Balta, “2003 yılından bugüne kadar tamamlanan 121 dere ıslahı ile Trabzon şehir merkezinin yanı sıra, 241 adet yerleşim yeri ve 10.150 dekar arazi taşkınlardan korunmuştur. Hali hazırda Trabzon ilimizde 36 adet taşkın kontrol işimiz devam etmekte olup, 25 adet taşkın kontrol projemizde yatırım programındadır. Bunun yanı sıra Trabzon ilimizde makinalı çalışmalarımızla da derelerimizi daha güvenli hale getirmeye devam ediyoruz. Olası taşkınlar öncesi bentlerimizi temizleyerek, tedbirlerimizi almaya devam ediyoruz” dedi.

trabzon-6-1.webp

Trabzonlu Vatandaşlarımıza Memba Kalitesinde Bir İçme suyu Sağladık

Trabzon’un en önemli yatırımlarından biri olan Trabzon İçmesuyu Projesinde Akoluk Arıtma Tesisi ile İsale Hattını tamamladıklarını kaydeden Genel Müdür Balta, “Bilindiği üzere Trabzon İlimizin içmesuyu problemini ortadan kaldırmak için Trabzon İçmesuyu Projesini hayata geçirdik. Trabzon İlimizin 2055 yılına kadar ki içmesuyu ihtiyacını karşılayacak olan söz konusu projemiz 3 aşamadan oluşmaktadır. Birinci aşamamız olan Atasu Barajı’nı 2012 yılında hizmete açmıştık. Atasu Barajımız sayesinde yıllık 75 milyon metreküp suyu regüle ederek, önce Akoluk Arıtma Tesisimize oradan da İsale hattı vasıtasıyla temiz su depolarına aktardık. Akoluk Arıtma Tesisimiz son derece modern bir tesis oldu. Bu tesisimizi de tamamlayarak 12 Mayıs 2023 tarihinde TİSKİ’ye devrettik. İçmesuyu İsale hattı için de Kutlugün’de 1012 m uzunluğunda tünel açtık. Ferhat gibi dağları delerek sonuca ulaştık ve söz konusu projemizi tamamlayarak, kaliteli ve güvenli bir içmesuyu vatandaşlarımızın çeşmelerine ulaştırdık.” dedi.

“Taşkın Erken Uyarı Sistemleri” Aşırı Yağışlarda Aktif Olarak Kullanılıyor

Trabzon İlimizde taşkınlarla mücadelede önemli bir rol oynayan taşkın erken uyarı sistemlerine de değinen Genel Müdür Balta, “Taşkınlarla mücadelede, yukarı havzadaki su seviyesinin yükselmesinin tespiti, Vatandaşların can ve mal kaybını önleyebilmek adına, hayati bir önem taşıyor. DSİ olarak bu konuda da adım attık ve pilot bölge seçtiğimiz Doğu Karadeniz’de Trabzon’da 34 Rize’de 35, Giresun’da 49, Gümüşhane’de 5 ve Bayburt’ta 2 olmak üzere, toplam 125 adet taşkın erken uyarı sistemi kurarak işletmeye aldık. Şuanda bu sistemlerimizi aşırı yağışlarda aktif olarak kullanıyoruz. Rize ve Giresun’da son yağan aşırı yağışlarda bu sistemlerimiz hayati bir rol oynadı. Bu sistemleri yurt genelinde de yaygınlaştırıyoruz.” ifadelerini kullandı.

trabzon-9-1.webp

Ülkemizin önemli turizm destinasyonlarından biri olan, Trabzon Sera Gölü’nde başlatılan çökeltim havuzu inşaatının son durumunu da paylaşan Genel Müdür Balta, “Sera Gölü’nde zaman zaman rusubi malzemelerin birikmesiyle kirlenmeler oluyor ve ortaya istenmeyen görüntüler çıkıyordu. DSİ olarak hem olası taşkınlara karşı tedbir almak hem de rusubi malzemenin göle ulaşmaması için yukarı havzada 7 adet bent imalatı yaptık. Bu bentler ile aslında Sera Gölü'nü doldurup, kirleten unsurların birçoğu ortadan kaldırıldı. Buna rağmen ince yapılı malzemeler; yağışlar ve havzadaki kötü kullanımlar sebebiyle göle kadar ulaşıyor ve kirliliğe neden oluyor. Bunun önüne geçmek için de bir çökeltim havuzu inşa etmeye karar verdik. Çökeltim havuzu inşaatımız da şuanda fiziki olarak % 90 seviyesindeyiz. Çökeltim havuzumuz üç gözden oluşmaktadır. Suyun hızı yavaşlayınca askıdaki malzemeler düşüp, su göle girmeden önce çökelecek. Aynı zamanda yapacağımız bariyerle de havzadaki yerleşim yerlerinden atılan yüzer çöpler burada tutulup, gölde kirliliğe neden olmayacak. Bu çalışmamızla birlikte Sera Gölümüzün eşsiz güzelliğini korumayı amaçlıyoruz” diye konuştu.

Suyun Gücünü Enerjiye Dönüştürüyor, Trabzonluların Hizmetine Sunuyoruz

Trabzon’daki yenilenebilir enerji kaynaklarına da değinen Genel Müdür Balta şöyle devam etti: “Trabzon İlimizde son 21 yılda 49 Adet Hidroelektrik Enerji (HES) Tesisini işletmeye aldık. Bu 49 HES tesisimizin kurulu gücü 595,05 MW, yıllık enerji üretimi ise 2,04 milyar kiloWatt.saat'tir. Trabzon’da inşa halinde 2 Planlama ve Proje aşamasında ise 8 adet HES tesisimiz bulunmaktadır. Bu tesislerimizle ülkemizin enerjisine enerji katacak olmaktan son derece mutluyuz.” dedi.

dsi-trabzonda-taskin-risklerini-bertaraf-ediyor-003.webp

Trabzon İlindeki çalışmaların devam edeceğini vurgulayan Genel Müdür Balta; “Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü olarak hayata geçirdiğimiz projeler hakkında değerli Trabzonlulardan, özellikle de tesislerimizden birebir faydalanan vatandaşlarımızdan almış olduğumuz olumlu geri dönüşler bizi ve ekibimizi motive ediyor. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonraki süreçte de ekonomik gelirimizi artıracak, milletimizin refah düzeyini yükseltecek, özetle “Türkiye Yüzyılı” idealimizi perçinleyecek projeleri hayata geçirmeye devam edeceğiz.” dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber