CHP’den Trabzon’da maden çıkarması! “Karadeniz’in doğası kuşatma altında”

CHP’li milletvekilleri ve parti yöneticileri Araklı’da düzenlenen toplantıda Karadeniz’deki maden ruhsatlarına tepki gösterdi. Toplantıda “Trabzon’da 338 madenlere ruhsat verildiği” ileri sürülerek köylerin peşkeş çekilmeyeceğine vurgu yapıldı.
CHP’den Trabzon’da maden çıkarması! “Karadeniz’in doğası kuşatma altında”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Rize’de Genel Başkan Özgür Özel’in düzenleyeceği Çay Mitingi öncesi bölgeye adeta çıkarma yaptı. Genel Başkan Yardımcısı ve milletvekilleriyle bölgeye gelen partililer bugün Trabzon’un Araklı ilçesinde kritik toplantı gerçekleştirdi. Araklı’da artan maden ruhsatlarıyla ilgili halk buluşması yaptı. Bir gün önce ise Ordu’da maden mitingi yapılmıştı.

Araklı Çay Bahçesi’ndeki düzenlenen toplantıya CHP Doğa Hakları ve Çevre Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Evrim Rızvanoğlu, İzmir Milletvekili Ümit Özlale, Parti Meclisi Üyesi Kübra Gökdemir, Bahadır Erdem, Yüksek Disiplin Kurulu Üyesi Remzi Kazmaz, Trabzon Milletvekili Sibel Suiçmez, Rize Milletvekili Tahsin Ocaklı, Trabzon İl Başkanı Mustafa Bak,  Araklı ilçe Başkanı Osman Dilber, il ve ilçe teşkilat yöneticileri ile vatandaşlar katılım sağladı.

Konuşma yapan İlçe Başkanı Dilber, “​Hangi bankaya gidip tazminat alacak? Kökünden kuruyan ağaçlar, şarıl şarıl akan derelerimiz bir daha akacak mı? O ağaçlarımız tekrar yemyeşil olacak mı?

​Bu yapılanlar şirketlerin kasası dolsun diye, bir avuç sermaye sahibi, bir avuç sermaye sahibi olarak kalsın diye yapılmaktadır. Bu, toprağımızın sessiz çığlığını para cezalarına çevirerek; sadece bu cezalarla bu topraklarımızı, yani bizlerin geleceğini, doğasını, havasını yok etmeye çalışan bir avuç sermaye sahibinin bizlere dayattığı zulümdür.

​Hiçbir zaman bu toprakları biz geleceksiz bırakmadık. Biz böyle aldık, biz geleceğimize de yemyeşil doğamızı, o akan derelerimizi bu şekilde bırakmak zorundayız. Çünkü bir dere kirlenince sadece su kirlenmez; köyümüzün içme suyu kirlenir, toprağımızın bereketi kirlenir, kuşun, balığın, böceğin yaşam hakkı kirlenir.

​Yani bizler aslında burada yaşamımızı savunmak için; geleceğimizi, çocuklarımızı, siz değerli Araklılı komşularımızı, Sürmeneli komşularımızı, Maçka Deresi'nden buraya gelen komşularımızın geleceğini korumak için buradayız. Dolayısıyla sizlere çok çok teşekkür ediyoruz.

​Ve bu dağları korumak için sesini dünden bugüne Artvin'den, Rize'den, oralardan bizlerin hafızasında yer eden Havva analarımızdan bir Havva ana var aramızda. Onu konuşmalarını yapmak üzere buraya davet ediyorum." diye konuştu.

TRABZON’UN YÜZDE 77’Sİ MADENLERE RUHSATLANDIRILDI

Karadeniz’in maden ruhsatlarıyla büyük bir işgal altında olduğunu söyleyen Trabzon Milletvekili Sibel Suiçmez, şunları söyledi:

“​Geldik. Daha çok geleceğiz. Dünden daha çok buralarda olacağız. Dünden daha çok kapınızı çalacağız, size dokunacağız. Dünden daha fazla sizi rahatsız edeceğiz.

​Niye rahatsız edeceğiz? Çünkü diyeceğiz ki; 'Biz varız.' 24 yıldır problemleri çözmeyen, tam tersi arttıran bir iktidara karşı biz varız, Cumhuriyet Halk Partisi var. Yani siz varsınız.

​Dolayısıyla gücümüzü birleştirerek sesimizi yükseltmek için bugün buradayız. Bizimle birlikte bu anlamlı günde, yani toprağına, havasına, suyuna, hayatımıza sahip çıktığımız bu günde; bizimle birlikte olan çok kıymetli diğer siyasi partilerin temsilcisi ilçe başkanlarıma da çok teşekkür ediyorum. İyi ki varlar, iyi ki geldiler.

​Değerli arkadaşlar, çok fazla söz söylemeye gerek yok. Karadeniz'in büyük bir bölümü işgal altında. Topla, tüfekle, silahla değil; maden, madenciler eliyle... Dolayısıyla bugün Kurtuluş Savaşı'ndaki süreci yaşadığımızın bilinci içerisinde olmak zorundayız ve durumundayız.

​Trabzon'a geldiğimizde gördüğümüz manzara şu: Trabzon'un %77'si madenlere ruhsatlandırılmış. Kimi işletmeye açılmış, kimi sondaj çalışmalarına açılmış, kimisi de çalışmaya başlamak üzere bekliyor.

​Yani Havva teyzemizin dediği gibi; bugün çok genç yaşta eşini kaybeden kadınlar artık özgürce çalışıp çocuklarını okutamayacak, evinin bacasını tüttüremeyecek eğer biz bu vahşi madencilerin, madenciliğin önüne kesemezsek.

Hakkımızı savunmak için buradayız. Sadece kendimiz için değil, doğmamış torunlarımızın hakkı için, bu topraklarda yaşam hakkı olan her bir canlı için buradayız. Bize 'sermaye düşmanı' diyorlar, hayır! Biz yaşam dostuyuz. Biz, havası solunamaz hale gelmiş, suları zehirlenmiş bir coğrafyada paranın hiçbir işe yaramayacağını bilenleriz.

​Bakın, buradaki fındık bahçeleri, buradaki çaylıklar sadece birer tarım arazisi değil; onlar bizim kimliğimiz, onlar bizim geçmişimiz. Şimdi birileri gelmiş, 'burada maden var' diyor. Bizim için asıl maden, o ağacın gölgesidir, o derenin sesidir.

​Vahşi madenciliğe, doğamızı talan eden bu sisteme karşı sonuna kadar direneceğiz. Araklı'dan Maçka'ya, Sürmene'den Artvin'e kadar her bir karış toprağımızı savunmaya devam edeceğiz. Katılan, destek veren, sesimize ses katan tüm dostlara yürekten teşekkür ediyorum. Mücadelemiz bitmedi, yeni başlıyor."

chpden-trabzonda-maden-cikarmasi-karadenizin-dogasi-kusatma-altinda

“TEMİZ SUYA ULAŞAMAYAN İNSANLARIN HAYATTA KALMAYA İHTİYACI VAR”

Milletvekili Özlale, ​"İşte bugün burada toplanmamızın en büyük sebeplerinden bir tanesi bu farkındalığı yaratmaktır. Biz biliyoruz ki, bu topraklar sadece üzerinde yürüyenlerin değil, aynı zamanda toprağın altında yatanların ve gelecekte bu topraklarda nefes alacak olan çocukların emanetidir. Biz bu emanete hıyanet etmeyeceğiz.

​Birileri gelip 'teknoloji' diyor, 'istihdam' diyor. Ancak şunu unutuyorlar; karnı doymayan, temiz suya erişemeyen bir insanın istihdama değil, hayatta kalmaya ihtiyacı vardır. Maden sahaları için kesilen her ağaç, kirletilen her su kaynağı, bizim soframızdan eksilen bir lokma demektir. Biz bu lokmamızı, bu doğamızı kimseye peşkeş çekmeyeceğiz.

​Değerli komşularım, bu sadece bir başlangıç. Sesimizi daha gür çıkaracağız. Ankara'da, Meclis'te, meydanlarda; nerede olursak olalım bu doğa talanına 'dur' diyeceğiz. Katılımınız ve kararlılığınız için her birinize ayrı ayrı teşekkür ederim. Yolumuz uzun ama inancımız tam." diye konuştu.

chpden-trabzonda-maden-cikarmasi-karadenizin-dogasi-kusatma-altinda

DOĞAL KAYNAKLARIMIZ PEŞKEŞ ÇEKİLİYOR!

Trabzon İl Başkanı Bak, “Değerli Genel Başkan Yardımcım, kıymetli milletvekillerim, parti meclisi üyeleri, ilçe başkanlarım, siyasi partilerimizin çok kıymetli temsilcileri, Araklı halkımız, Trabzonlular, hemşehrilerim, dostlarım; hepiniz hoş geldiniz, sizleri sevgiyle saygıyla selamlıyorum.

​Değerli arkadaşlarım, biraz önce milletvekillerim burada, ilçe başkanım da bir özet yaptılar. Aslında bugün Trabzon'un, sadece Trabzon'un değil, Karadeniz'in o gün güzelim yaylalarının, çimenlerinin, meralarının, ormanlarının bugün talan edilmemesi için; yıllardan beri atalarımızın, dedelerimizin bizlere bıraktığı, yaşadığı Hava ninemin dediği gibi burada çocuklarını büyüttüğümüz tarım alanlarımız, meralarımız, hayvanları yetiştirdiğimiz otlaklarımız ne varsa bugün maden şirketlerine talan ediliyor, talan!

​Bu senin, benim yurdum, yaşam alanım, doğal kaynaklarımız birilerine peşkeş çekiliyor, çekilmek isteniyor. Bizler Cumhuriyet Halk Partisi olarak buna ne Trabzon'da, ne Artvin'de, ne Giresun'da ya da Türkiye'nin hiçbir yerinde asla ve asla müsaade etmeyeceğiz, karşılarında olacağız. Ve buradan da sizlere söz veriyorum: Cumhuriyet Halk Partisi'nin iktidarında ilk iptal edecek olduğumuz kanunlardan, düzenlemelerden birisi de bu maden şirketlerine peşkeş çekilen ihalelerdir, ruhsatlardır. Buradan da bunun size sözünü veriyorum.

Trabzon'un %77'sini bu maden şirketlerine, birilerine, sermaye sahiplerine peşkeş çekiliyor diyoruz. Bakın bizlerin yaz ayı geldiğinde gidip altında piknik yaptığımız ormanların %79'u; hayvanları otlattığımız, oradan gelir elde ettiğimiz otlaklarımız, çimenlerimiz, meralarımızın %93'ü; tarım alanlarımızın %61'i... Bakın bu ne demektir biliyor musunuz değerli arkadaşlarım? Trabzon'un bugün, daha doğrusu bölgemizin fındık ihracatındaki yıllık payı olan yaklaşık 2 milyar doları bugün bizler birilerine 'maden ocakları' diye şirketlerine teslim ettiğimiz yaylalardan, tarım alanlarından çalıp bizleri, çay üreticilerimizi tehdit etmeye çalışıyor. Peki bu insanlar nasıl geçinecek? Bu insanlar buradan nasıl geçimini sağlayacak, nasıl nefes alacak? Tarlasında, bağında, bahçesinde yetiştirdiği sebzesini, meyvesini nasıl yiyecek?

​Bu kimyasallarla biz bunları zehirliyoruz, geleceğimizi zehirliyoruz. Aslında bu maden ocaklarının bu bölgede sana, bana bir kârı yok sevgili dostlarım. Bize hiçbir kârı yok. Ne Havva nineme kârı var, ne orada dağda oturan, kulübesinde yaşayan Ayşe teyzeme kârı var.

​Bizler buna asla müsaade etmeyeceğiz. Bakın değerli arkadaşlarım, güzel bir Kızılderili atasözü vardır; der ki: 'Son ırmak kuruduğunda, son ağaç yok olduğunda, son balık öldüğünde; beyaz adam paranın yenmeyecek olduğunu anlayacak.'

​Sevgili dostlarım, bundan daha net, daha güzel bir açıklama olabilir mi? Bakın, doğa insansız yaşayabilir ama insanlar doğasız yaşayamaz. Bizler doğamızı sermaye şirketlerine, maden şirketlerine, bir avuç kişiye peşkeş çektirmeyeceğiz, asla da buna müsaade etmeyeceğiz!"

chpden-trabzonda-maden-cikarmasi-karadenizin-dogasi-kusatma-altinda

YAYLALARIMIZ DELİK DEŞİK EDİLECEK!

Genel Başkan Yardımcısı Evrim Rızvanoğlu, konuşmasında şunları dile getirdi:

“Değerli Araklılılar, değerli basın emekçileri, değerli hemşehrilerim; bugün burada bir olmak için, beraber olmak için, Araklı'nın sesine ses, gücüne güç katmak için toplandık. Genel Başkanımız Sayın Özgür Özel’in, Cumhuriyet Halk Partisi heyetinin sizlere selamlarını getirdim.

​Biz bugün buraya sadece bir siyasi parti temsilcisi olarak değil, bu memleketin bir evladı olarak, sizin kardeşiniz olarak geldik. Araklı’nın şu güzel doğasına, yeşiline, mavisine, derelerine hep beraber bakalım. Burası bir cennet! Ama bugün bu cennet, rant hırsıyla, talan zihniyetiyle karşı karşıya.

​Bakın değerli dostlar, Karadeniz’in %77’sine maden ruhsatı verilmiş durumda. Bu ne demek biliyor musunuz? Bu yaylalarımızı delik deşik etmek demek. Bu, bizim tertemiz içme sularımızı kirletmek, derelerimizi kurutmak demek. Buradaki amaç halkın refahı değil, birilerinin kasasını doldurmaktır. Bir avuç yandaşa peşkeş çekilen bu projeler, halkın ekmeğiyle oynamaktır.

​Eğer biz bugün buna 'dur' demezsek, yarın torunlarımıza bırakacak bir karış toprağımız kalmayacak. Yarın Araklı halkı ceketini alıp bu topraklardan sürgün edilecek. Ama biz buna müsaade etmeyeceğiz! Bu sadece bir doğa meselesi değil, bu bir haysiyet meselesidir, bu bir geçim meselesidir.

​Araklı halkı yalnız değildir. Karadeniz uşağı boyun eğmez. Biz buradayız, yanınızdayız ve bu talan düzenine karşı hep beraber mücadele edeceğiz. Gürül gürül akan deremizi susturacak mıyız? Hayır! O zaman bu hayırın sesini hep beraber bugün buradan tüm Türkiye’ye duyuracağız. Hepinize çok teşekkür ediyorum. Hepinizi saygıyla sevgiyle selamlıyorum. Geldikleri gibi de gidecekler diyorum."

Programın devamında vatandaşlara söz hakkı verilerek sorunları dile getirmesi ve bu sorunların genel merkeze bildirileceği kaydedildi.

chpden-trabzonda-maden-cikarmasi-karadenizin-dogasi-kusatma-altinda

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan Trabzon Haber ve diğer kategorilerdeki haberlerdeki yorumlar onaylanmamaktadır.