CHP Trabzon’da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlaması: “Eşit bir Türkiye inşası için mücadele ediyoruz!”

CHP Trabzon 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü sebebiyle basın açıklamasında bulundu.

CHP Trabzon’da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlaması: “Eşit bir Türkiye inşası için mücadele ediyoruz!”

CHP Trabzon 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla meydan parkı, Atatürk Anıtı altında bir araya geldi.

Açıklamaya CHP Trabzon İl Başkanı Mustafa Bak, Ortahisar İlçe Başkanı Haluk Batmaz , Trabzon CHP Milletvekili Sibel Suiçmez, CHP Trabzon İl Kadın Kolları Başkanı Zerrin Yavuz ve teşkilat katıldı.

Program saygı duruşu ve istilal marşının okunmasıyla başlayan programda CHP İl Kadın Kolları Başkanı Zerrin Yavuz açıklamalarda bulundu.

Yavuz yapmış olduğu açıklamada;

Bütün kadınlar emekçidir. İster ev kadını olsun, ister fabrikada elleri nasır tutan bir işçi ya da binlerce kişiye istihdam yaratan bir iş kadını. Tüm kadınların 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlu olsun!
Bugün, New York’ta hakları için direnirken yanarak yaşamını kaybeden kız kardeşlerimizi saygıyla anma günüdür. Bugün, dünyanın tüm kadınlarının uluslararası dayanışma günüdür. Bugün, kadının insan hakları için farkındalık günüdür. Bugün, mücadeleyi büyütme, umudu örgütleme günüdür.

trabzon-chp-1.webp

167 yıl önce takvimler 8 Mart’ı gösterdiğinde; tarihin akışı değişti. New York’ta 40 bin dokuma işçisi kadın, “eşit işe eşit ücret” ve “insanca çalışma koşulları” talebiyle bir grev başlattı. İşverenin fabrikayı direnen kadınların üzerine kilitlemesinin ardından çıkan yangında 129 kız kardeşimiz yaşamdan koparıldı. Bu vahşetin ardından kadınlar, dünyanın dört bir yanında örgütlendi. Canlarıyla bedel ödeyen işçi kadınların mücadelesini yaşatmak, bir görevdi.

Verilen mücadeleler neticesinde, 1910 yılında Kopenhag’da düzenlenen İkinci Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı’nda, Clara Zetkin’in önerisiyle, 8 Mart’ın kadınların uluslararası mücadele günü olarak kutlanması karara bağlandı. Böylece 8 Mart, Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak ilan edildi. Bugün, dünyanın dört bir yanındaki kız kardeşlerimizle dayanışmayı büyütüyor ve haklarımıza daha güçlü sahip çıkıyoruz.

trabzon-chp-2.webp

Değerli Basın Mensupları,

Biz, Cumhuriyet Halk Partili kadınlar, eşit bir Türkiye inşası için mücadele ediyoruz. Bu mücadeleyi Türkiye kadın hareketiyle ve eşitlikçi erkeklerle birlikte büyütüyoruz. Üç hayati sorunumuz var: kadına yönelik şiddet, yoksulluk, temsilde ve hizmetlere erişimde adaletsizlik.

Ne yazık ki ülkemizde kadına yönelik şiddet katlanarak artıyor. Daha geçtiğimiz günlerde bir günde 8 kız kardeşimiz katledildi. Kadınlar, en güvenli olması gereken yerlerde; evlerinde şiddet görüyor ya da öldürülüyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber