Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Genç devam eden projeler için konuştu

Trabzon Büyükşehir Belediyesi'nde meclis toplantısı gerçekleştirildi.

Trabzon Büyükşehir Belediyesi'nde 31 Mart yerel seçimlerinin ardından ikinci meclis toplantısı bugün gerçekleştirildi.

Yeni dönemin ilk meclis toplantısında yapılan oylamalar neticesinde Başkanlık Divanı belirlenmişti.

Trabzon Büyükşehir Belediyesi faaliyet raporu ve gündem maddeleri ile toplandı.

Faaliyet raporunun açıklandığı meclis toplantısında, Trabzon Büyükşehir Belediyesi'nin toplam borcunun 1 milyar 784 milyon 244 bin 762 TL olduğu ifade edildi.

Faaliyet raporunun yeterliliği, meclis toplantısı sonunda oy birliği ile onaylandı.

Trabzon Büyükşehir Belediyesi'nde Özel Kalem Müdürü olarak Hasan Selim, Genel Sekreter Yardımcıları olarak Erdoğan Beder ve Fatih Göktaş, TİSKİ Genel Müdürü olarak İbrahim Kul, Genel Müdür Yardımcıları olarak ise Nurettin Tandoğan ve Ahmet Koz atandı.

meclis-1.jpg

Ahmet Metin Genç'in açıklamaları;

Hayatını kaybeden Ersen Martin ve Harun Yavruoğlu'nu rahmetle anıyorum.

Yavuz Selim Anadolu Lisesi şampiyon oldu. Dünya şampiyonluğu için Çin'e gidecekler. İnşallah orada da derece bekliyoruz.

19-25 Mart'ta Antalya'da Down Sendromlu Olimpiyat Oyunları'nda Abdullah İnan, 2 altın ve 2 bronz madalya kazandı, tebrik ediyoruz. Gençler Avrupa Boks Şampiyonası'nda şampiyon olan Havvanur kardeşimizi de yürekten tebrik ederim. Yine Harvard Üniversitesi tarafından ödül alan hemşehrimiz Furkan Öztürk'ü de bilime verdiği katkıdan ötürü tebrik ederim.

SKUP kapsamında çalışmalar sürüyor. Bunun dışında Pazarkapı'daki altyapı çalışmaları da süratle devam ediyor. Birçok ünite ortaya çıkmaya başladı. Bir yaşam alanına dönmesi konusunda çalışmalar devam ediyor. Fiziksel karşılama oranı yüzde 55'te. 2024 sonuna kadar çalışmaları tamamlamak istiyoruz. Caminin batısında duraklarla ilgili çalışmalar devam ediyor. Kuzeydeki dolgu imalatları, satış üniteleri ve bahçe kısmı inşaatları devam ediyor. Doğu kısmında da dolgu imalatları ve ihtiyaç birimlerinin çalışmaları devam ediyor.

Zağnos Vadisi'ndeki Akvaryum bir çekim merkezi oldu. Onun güneyinde kalacak şekilde çocuklar için eğlence merkezi oluşturmak adına ihale işlemi yapıldı. Yamaç kaydırağından atlı karıncaya, düşüş kulesinde kazı oyun alanlarına kadar bir çalışma planlanıyor. Yaz ortasına yetiştireceğiz inşallah. 07.06.2024 tarihinde bitirilmesi öngörülüyor.

meclis-2.jpg

Otogarın yapımı sonrası Ortahisar ve Büyükşehir'in hizmet ünitelerini nakli söz konusu oldu. Bulak'ta bunların yapımı devam ediyor. Sona yaklaşıldı, sadece çevresel düzenlemeler kaldı. İnşallah yeni üniteler de kısa sürede hizmete girecek.

Tonya Gençlik Merkezi için çalışmalar devam ediyor. İnşallah orası çok amaçlı bir etkinlik alanı olacak.

Maraş Caddesi'nde cephe sağlıklaştırma devam ediyor. Daha güzel bir görsel oluşturmak adına çalışmalar sürecek. Yine Hisarkent'te cephe sağlıklaştırma başladı. Yeni başladık, inşallah dönem sonuna yetiştireceğiz. 14 Eylül'e kadar bitirmek istiyoruz. Biraz daha hızlanacağız. Refik Cesur Caddesi'nde de zemin çalışmaları başladı.

Akçaabat pazar yeri ve otoparkımız bitmek üzere. 15 Mayıs'ta bitirmeyi planlıyoruz. Esnaf bekliyor, süratle bitirmek istiyoruz.

Çayırbağı'nda pazar yeri ve otopark alanımız var. Yüzde 92 oranında tamamlandı. Mayıs 15-20 gibi bitirip hizmete almak istiyoruz.

Hafif raylıyı seçim zamanında söz verdik. 20 gündür birçok işle ilgilenirken, bir yandan da bakanımız Uraloğlu ile 2 kez toplantı yaptık. 2023'te Resmi Gazete'de yayımlanan karar gereğince, protokol imza aşamasına geldi. Çarşamba günü inşallah protokolü imzalayıp bismillah diyeceğiz.

İlk planda 8.7 kilometreyi içerecek. Akyazı'dan başlayacak ve meydana gelecek. Bunun protokolünü imzalıyoruz. Dakika dakika takip edeceğiz demiştik. 2025 programına yetiştireceğiz inşallah.

meclis-3.jpg

İkinci etapta havaalanı ve üniversiteye ulaşacağız. Ondan sonra Akçaabat ile bağlantı ve nihayetinde Yomra'ya ulaşacak. Şehrimize vizyon kazandıracak bir proje. Benim şehrimde mutlaka olsun istiyorum. Hayırlı olmasını temenni ediyorum.

Ortahisar içme suyu temini noktasında önemli bir yatırım gerçekleşti. 364 km hattı tamamladı. 11 bin 200 yeni abone yapıldı. Arsin'de içme suyu olarak yapılan projede inşaat devam ediyor. Yüzde 85 gerçekleşen oranımızı mayıs ayı içinde tamamlayacağız. Tonya-Vakfıkebir içme suyu hattı yüzde 82 oranındayız Haziranın sonunda tamamlayıp hizmete almak istiyoruz.

Akçaabat’taki projemizde yüzde 45 oranındayız. 130 km lik içme suyu hattı yapıldı. Of tali projeyi de bitirmek istiyoruz. 16 Haziran’da hizmete alacağız. Şalpazarı Beşikdüzü projesinde yüzde 84 oranında gerçekleşme var.

Ortahisar Belediyemizin devrettiği piyasa borçları, yapım ödemeleri, kamulaştırma ödemeleri, vergi borçları, binamızı aldığımız TOKİ'ye olan borçlarımız, vadesi gelen borçlarımızın toplamı 31 Mart 2024 tarihi itibarıyla 432 milyon 887 bin 667 liradır. ORBEL ve ORKENT'in vergi ve sigorta borcu dışında borcu yoktur.

Aynı döneme ilişkin, vadesi gelmiş ve geçmiş alacağımız 100 milyon 337 bin 665 TL'dir. Vadesi gelmiş ve tahakkuk etmiş vergi alacakları toplamı 114 milyon 486 bin 994 TL. Dolayısıyla Ortahisar Belediyesi'nin 31 Mart 2024 itibarıyla 432 milyon 887 bin 667 devredilen toplam borcu, 417 milyon 471 bin 597 TL hem vadesi gelmiş hem de tahakkuk etmiş alacağı bulunmaktadır.

Ortahisar Belediyesi'ne Güneş Enerjisi'ni kazandırmak için aldığımız 50 milyon 681 bin TL İlbank kredisi, yapılandırılan vergi borcu ve Akvaryum kredisinden kalan, TOKİ'nin vadesi gelmemiş borçları dahil, 163 milyon 871 bin 624 TL vadesi gelmemiş borcu mevcuttur. Dolayısıyla vadesi gelmiş ve gelmemiş borçları topladığımızda, Ortahisar Belediyesi'nin bütün borcu 596 milyon 759 bin 292 TL'dir. Borç asla 800 milyon değildir.

225 Milyonluk hazır ürettiğimiz gayrimenkul var. Bunlarla beraber değerlendirmeyi yapmanızı istiyorum. Bunun dışında bir şey varsa ben kabul ediyorum. Vadesi gelmemiş borçların güncellenmesi ile toplumda oluşturduğunuz algıya müsaade etmeyeceğim.
Ortahisar Belediyesi Kurumsal mali disiplini olan bir belediyedir. Kredilerimiz hemen hemen bitmek üzere. Mevcut ekonomik koşullar nedeniyle de böyle bir değerlendirmeye girmedik. Kredi kullanıp bunları kapatabilir faizi bırakabilirdik ama buna girmedik. Battık gittik gibi bir algı oluşmasına izin vermiyorum.

meclis-4.jpg

CHP Grup Başkan Vekili Cüneyt Zorlu'nun açıklaması;

Belediye meclisinin iktidar ve muhalefeti yoktur. Trabzon şehrinde halkımıza hizmet amacı ile bunları yaptığımız biliyorsunuz. Burada bize verilen muhalefet görevini siyasi taraf olmasan herkese eşit hizmet olgusu ile bunları yapacağımız belirtiyorum. Bütün ilçelerimiz bize yanı mesafededir. Herkes için aynı mücadeleyi vereceğimizi belirtmek istiyorum.

Ekonomik buhrandan etkilenen vatandaşlarımıza destek olmak gerekiyor. Su faturalarındaki enflasyon oranındaki otomatik zamların acilen kaldırılmasını talep ediyorum. 3-4 ayda bir zam yapılmasını gündeme getirmek istiyorum. Her ay gelen zamlardan yüksek su faturaları geliyor. Su faturalarında yüzde 25 indirim yapılmasını öneriyoruz.

Borcun halka duyulması gerektiğine inanarak bir sunumda bulunduk. Biz 200 milyon civarında bir borç beklerken bunun çok daha fazla olduğunu gördük. İller Bankası geliri ile bunun altından kalkamayız. Büyükşehir belediyemizin desteğini bekliyoruz.

Ahmet Metin Genç'in Cüneyt Zorlu'ya yanıtı;

Su ile ilgili seçim döneminde gündeme geldi. Nasıl bir tedbir alınacağını değerlendireceğiz. Katı atıklarının bertaraf ve toplama bedelleri var. Bunlar da seçim döneminde bize iletildi. Oradaki maliyeti bitirebiliriz. Tefe-Tüfe konusu da var. Bu konuyu bütüncül bir gözle nihayetlendireceğiz. Toplantımızı yaptık. Çalışma tamamlanınca kamuoyu ile paylaşacağız.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber