Başkan Mustafa Bıyık'tan taş ocağı ve havalimanı açıklaması! "Bize bir araba taş vermezler"
Yomra Belediye Başkanı Mustafa Bıyık, belediyenin personel alımlarından devam eden yatırımlara, maden ocağı tartışmalarından Trabzon Havalimanı dolgusu ve Kaşüstü Plajı projesine kadar birçok konuda açıklamalarda bulundu. Bıyık, yaklaşık 30 milyon TL maliyetli projenin temelini attıklarını belirterek yeni yatırımların da süreceğini söyledi.
Yomra Belediye Başkanı Mustafa Bıyık, ilçede hayata geçirilen projeler ve gündemdeki tartışmalara ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. “En az personelle en çok iş yapan belediyeyiz” diyen Bıyık, 30 milyon TL'lik yatırımın detaylarını paylaşırken maden ocağına karşı tavrını da net bir şekilde ortaya koydu. Trabzon Havalimanı'nın dolgu çalışmaları, Kaşüstü Plajı ve yeni projelerle ilgili değerlendirmeleri de gündem oluşturdu.
“5 KİŞİYLE 20 KİŞİNİN İŞİNİ YAPABİLİRİZ”
Belediyenin personel verimliliğine vurgu yapan Mustafa Bıyık, şu ifadeleri kullandı:
“Türkiye'de en az personelle, en verimli personelle en çok işi yapan belediyeyiz. Eğer orantıya vurulursa. Bunu zaman zaman müfettiş teftişlerinde de müfettişlerin 'Bu kadar insanla bu işleri nasıl yapıyorsunuz?' dediği de oldu geçen sene. Biz az sayıda personelle ama nitelikli, gerçekten verimli, başarılı insanlarla bazen 20 kişi 5 kişinin işini yapamaz ya. Bazen de 5 kişiyle 20 kişiyle iş yapabiliriz. Bu anlamda mesai arkadaşlarımız, çalışma arkadaşlarımız çok verimlidirler. Az sayıda personelle bu projeleri yaptık. Her biriyle tek tek uğraştı arkadaşlarımız.”
PROJENİN MALİYETİ 30 MİLYON TL
Temel atma töreni gerçekleştirilen projeye ilişkin de bilgi veren Bıyık, projenin kapsamını ve maliyetini açıkladı:
“Bugün temel atma töreni yaptık. Bu temel atma töreninde yaklaşık olarak yedi buçuk dönüm bir alanı, ayrıca da 250 bin metrekarelik içten cep otoparkının temelini atmış olduk. Toplamda proje maliyeti 30 milyon TL. Üçünü topladığımız zaman.”
“HER AY BİR AÇILIŞ YA DA TEMEL ATMA TÖRENİ YAPIYORUZ”
Yomra'da yatırımların aralıksız sürdüğünü belirten Bıyık, açılış ve temel atma programlarının devam edeceğini ifade etti:
“Biz hemen hemen her ay ya bir açılış yapıyoruz ya bir temel atma töreni yapıyoruz. Geçen ay kreşimizin açılışını yapmıştık. Bu ay projemizin temel atma törenini yaptık. Şimdi 27 yılında açılışını yapmayı düşünüyoruz. Yakında Kasım ayı içerisinde daha önce açıklamıştık, İlber Ortaylı Kütüphanesi'nin temelini atmış olacağız. Hem isminin yaşaması hem de gençlerin ders çalışıp vakit geçirebilecekleri bir etkinlik alanı oluşturmaya çalıştık.”
“PROJE ÜZERİNE ÇALIŞMAYI SEVEN BİR BELEDİYEYİZ”
Yomra Belediye Başkanı Mustafa Bıyık, ilçede yürütülen projeler ve gündemdeki gelişmeler hakkında değerlendirmelerde bulundu. Proje belediyeciliğine önem verdiklerini ve birçok yatırımı hayata geçirirken borç yükünü de düşük tuttuklarını ifade eden Bıyık; “Proje belediyeciliği üzerine yapımız var.” dedi.
“MİNİMUM BORCU OLAN BELEDİYELERDEN BİRİYİZ”
Yomra Belediyesinin farklı alanlarda projeler geliştirdiğini belirten Bıyık, çalışmalarını şöyle anlattı:
“Etkinlik alanı oluşturmaya çalışmıştık. Bu anlamda biz proje belediyeciliği, proje üzerine çalışmayı seven bir yapımız var belediyeyiz. Onun için her proje üzerine çalışıyoruz. Nerede otopark yapabiliriz, nerede kültür merkezi, nerede kütüphane, nerede kent meydanı, öğretmenevi, cadde yapma için bu caddeleri üstleniyoruz. Bu anlamda Türkiye'de bu kadar çok projeyi yaparken buna oranla minimum borcu olan belediyelerden birisiyiz. İnşallah bu başlamış olduğumuz projeleri tamamlayıp halkımızın hizmetine sunmuş olacağız.”
PERSONEL ALIMLARINDA KURA YÖNTEMİ
Belediyenin görev süresi boyunca gerçekleştirdiği personel alımları hakkında konuşan Bıyık, alımlarda adaletli davranmaya özen gösterdiklerini ifade etti. Kreşte görevlendirilen öğretmenlerin noter huzurunda yapılan kura çekimiyle belirlendiğini anlatan Bıyık, şu açıklamayı yaptı:
“Sayıyı hatırlamıyorum ama çok tartışmanın olabilecek olduğu bir personel almadık. Biz zaten personel sayısı olarak şimdi az sayıda personelle çalışıyoruz diyerek bizim çok personele ihtiyacımız var algısı da oluşmasın. Biz zaten yasanın vermiş olduğu bir oran var. Diyor ki belediye şu personel sayısının üstünde bir personelle çalışamaz. Aslında biz standartlardayız. Yani az değiliz. Bizim oranımız yasal standartta. Bundan sonraki alacak olduğumuz sayı o standardın üstüne çıkmayı sağlayacak. Bu anlamda geçen kreşimizin açılışını yaptık. Oradaki öğretmenlerimizi alırken kura çekimi yaptık noter huzurunda. Altı tane öğretmenimizi aldık. Yaklaşık yüz kişi başvurmuştu. Tam rakamı hatırlamıyorum ama 70-80 tanesinin kriterleri buna uygundu. Kültür merkezimizde noteri çağırdık. Kendilerinin huzurunda kura çekimi yaptık. Hiç tanımadığım, adını soyadını bilmediğim, referansının kim olduğunu bilmediğim, kime oy verip vermediğini bilmediğim altı tane arkadaşımız öğretmen olarak geldi kreşte göreve başladı. Bu anlamda hassas davranmaya çalışıyoruz. Bunu yaparken bazen sokakta çöpçü alacaksınız, temizlikçi alacaksınız, çöp kamyonunun arkasına çalışacak alacaksınız. Bunu kurayla alma şansınız yok. Çünkü kuradan çıkan kişinin o işi yapıp yapmayacağını bilme şansınız yok. Orada gerçekten o işi yapabileceğine inandığımız insanları tercih ettiğimiz zamanlar olabiliyor. Ama adaletli bir biçimde bir alım gerçekleşmeye çalışıyorum şahsen.”
“YERLEŞİM YERLERİNDE MADEN OCAĞI İSTEMİYORUZ”
Yomra'da maden ocağı ruhsatının iptal edilmesine ilişkin gelişmeleri değerlendiren Bıyık, mahkeme kararının henüz kendisine ulaşmadığını belirtti. Bölgedeki maden ocağı faaliyetlerine karşı olduklarını vurgulayan Bıyık, şöyle konuştu:
“Zaten uzun süredir devam eden bir dava. Hangi noktasının iptal edildiği, tamamının iptal edilip edilmediği konularını çok bilemiyorum. Yani ben de konuyu basından izlediğim kadarıyla ruhsat iptal edildi diyor. Ancak arkadaşlarımıza mahkeme kararının alınmasını talep ettim. Bana ulaşmadı henüz. Bakacağız. İnşallah yapılmaz. Biz olmaması konusunda o bölgede bir maden ocağının yapılmaması konusundaki düşüncemizi her fırsatta söylüyoruz. Burası bir köy yerleşim yeri. İnsanlar gelip orada yaşayıp hayatlarını sürdürecekler. Kalkıp tepesinden aşağı bir maden oluşmasını, bir taş ocağının oluşmasını doğru bulmuyoruz. Zaten her buldukları yeri kazıyorlar. Bir yer taş ocağı, bir yer maden ocağı, başka bir yerde başka bir ocak. Özellikle yerleşimin olmuş olduğu yerlerde bunların olması doğru değil. Ben de baştan beri karşı olduğumuzu dile getirdim. Vatandaşımızın yapmış olduğu bütün eylemlerde de onların yanında yer aldık.”
“BİZE BİR ARABA TAŞ VERMEZLER”
Trabzon Havalimanı dolgusunda kullanılacak taşların Yomra'dan temin edilmesine ilişkin de konuşan Bıyık, mevcut taş ocağının genişletilerek kullanılmasının daha doğru olacağını söyledi.
“Şimdi bizim Yomra Oymalı-Özdil yolumuzda bir taş ocağı zaten var. Şu anda Karayollarının mevcut bir taş ocağı var. O taş ocağının genişletilerek oradan alınacağını biliyorum. Eğer aynı taş ocağı genişletilerek oradan alınacaksa orası zaten mevcut kullanılan hazır bir taş ocağıdır. Onunla ilgili günün sonunda bu havalimanı yapılacaksa bu taş bir yerden alınacak. Mevcut bir taş ocağı varken başka bir alanda yenisinin açılmasını doğru bulmuyorum. Ama burada mevcut bir taş ocağı var. Bundan tabii ki çalışılabilir. Neticede bizim de taşa ihtiyacımız oluyor. Bize bir araba taş vermezler sağ olsunlar. Ama önemli değil. Neticede toplumun ihtiyacı var. Bu ihtiyaçların karşılanması anlamında taş ocağına ihtiyaç var günün sonunda. Havalimanı ihalesi yapılmış. Bunun da doldurulmaya ihtiyacı var. Ama yeni bir yerleşim yerinin içerisinde yapılmasını doğru bulmuyorum.”
KAŞÜSTÜ PLAJI PROJESİNE TAM NOT
Kaşüstü Plajı için hazırlanan projeyi incelediğini belirten Bıyık, Büyükşehir Belediyesinin çalışmalarını olumlu bulduğunu söyledi. Plajın halkın kullanımına açılması yönünde uzun süredir talep bulunduğunu hatırlatan Bıyık, şu ifadeleri kullandı:
“Projeyi gördüm. Gayet güzel olmuş. Uzun zamandır Büyükşehir Belediyemizden bu plajın halka açılması konusunda vatandaşımızın talebi vardı. Büyükşehir Belediye Başkanımız her ilçe ziyaretinde, mahalle ziyaretinde hemen vatandaşlar ne zaman bu yapılacak diye soruyorlardı. Onlar da iki yıldır üzerinde çalışıyorlardı projenin. İhalesi yapıldı. Ben de projeyi gördüm. Yani uygulaması yapıldıktan sonra daha iyi ayrıntıyı görebiliriz. Ancak vatandaşın kullanımına açılınca beraber bakacağız. Büyükşehir Belediyemize buradan tekrar arkadaşlarımıza, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”