Bakan Uraloğlu: "Trabzon'u marka şehir ve dünya kenti yapmak istiyoruz"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Trabzon'a geldi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, bazı incelemelerde ve ziyaretlerde bulunmak üzere Trabzon'a geldi.

Bakan Uraloğlu, saat 09:00'da Trabzon Valiliği'ni ziyaret etti. Uraloğlu burada açıklamalarda bulundu.

Bakan Uraloğlu'nun açıklamaları şu şekilde;

"BABA OCAĞIMA OLMAKTAN DOLAYI MUTLUYUM"

Fatih'in fethettiği, Yavuz'un yönettiği, Kanuni'nin doğduğu ve Atatürk’ün üç kez ziyaret ettiği bu şanlı toprakların bir evladı olarak aranızdayım. Ben, bu şehrin sokaklarında büyüdüm. Bu şehirde okudum. Sizlerle baba ocağım Trabzon’da bir arada olmaktan büyük mutluluk duyuyorum.

Trabzonlular olarak ülkemizin ihtiyaç duyduğu her alanda Türkiye’nin dört bir yanına kök saldık. İşçi olduk, doktor olduk, memur olduk, asker olduk, esnaf olduk, sanayici olduk. Ama her gittiğimiz yerde yediden yetmişe kültürümüzü yaşattık. Hiçbir zaman memleketimizi unutmadık. Çünkü Trabzon’un her yanı bir başka güzel.

"TRABZON'U DÜNYA KENTİ YAPMAK İÇİN ÇABALIYORUZ"

Trabzon’un bölgesinde lider, refahın her alanda hissedildiği bir dünya kenti, marka şehir olması için çabalıyoruz. Bu kapsamda da Sayın Valimizle, milletvekillerimizle, belediye başkanlarımızla, il başkanlarımızla ve şehrimizin önde gelen siyasetçileriyle bir araya geldik. İl koordinasyon toplantısını gerçekleştirerek Trabzon’umuzun ihtiyaçlarını ve neler yapabileceğimizi masaya yatırdık.

Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Türkiye Yüzyılı’nı inşa edecek adımları atmaya devam ediyoruz. O’nun liderliğinde büyük bir özveriyle çalışarak Türkiye’ye ulaştırma alanında çağ atlatan nice projede emek verdik. Avrasya Tüneli, Yavuz Sultan Selim, Osmangazi ve 1915 Çanakkale Köprüleri, İstanbul Havalimanı, Ordu-Giresun ve Rize Artvin Havalimanları, İstanbul -İzmir, Kuzey Marmara, Ankara-Niğde Otoyolları gibi küresel ölçekli mega projelerde birlikte çalıştık.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak son 21 yılda ülkemiz ulaşım ve iletişim altyapısına yaklaşık 4 trilyon 173 Milyar lira yatırım gerçekleştirdik.2003 yılı öncesi mevcut 6 bin 100 kilometre uzunluğundaki bölünmüş yol ağımızı 29 bin kilometrenin üstüne çıkardık. Bin 714 km olan otoyol ağımızı, 3 bin 633 kilometreye yükselttik. Havayolunu halkın yolu yaptık. İç hat uçuş nokta sayımızı 26’dan 57’ye, dış hat uçuş noktamızı 343’e yükselttik. 149 olan liman sayımızı 217’ye, 37 olan tersane sayımızı ise 84’e çıkardık.

"TRABZON'A SON 21 YILDA 78 MİLYAR ULAŞIM VE İLETİŞİM YATIRIMI YAPTIK"

Tüm ülkemizde olduğu gibi Trabzon’umuzu da dev yatırımlar ile dört baştan imar etmeye devam ediyoruz. Son 21 yılda Trabzon’un ulaşım ve iletişim altyapısı için yaptığımız yatırımlarım miktarı yaklaşık 78 milyar liradır. Trabzon’un 2003’e kadar sadece 56 kilometre bölünmüş yolu vardı biz 184 kilometre daha yaparak 240 kilometreye ulaştık. Yollarının 89 kilometresi BSK kaplamalıydı, 488 kilometreye yükselttik.

2007 yılında yıllarca bitmeyen adeta bir yılan hikâyesine dönen Karadeniz Sahil Yolunu biz tamamladık. Karadeniz Sahil Yolu ile Samsun’dan Sarp Sınır Kapısı’na kadar hareket geldi. Trabzon’da kuzeyden güneye ulaşım sağlayan birçok yolu bitirdik. Bir kısmında da çalışmalarımız devam ediyor. Müsadenizle bunları tek tek saymayayım.

"ZİGANA TÜNELİ'NDEN 880 BİN ARAÇ GEÇTİ"

Yeni̇ Zi̇gana Tüneli̇ i̇le i̇ki̇ asra yakın bi̇r süredi̇r yapım, i̇yi̇leşti̇rme gi̇bi̇ pek çok çalışmanın yürütüldüğü güzergaha adeta bi̇r mühür vurduk. Trabzon’u Gümüşhane üzerinden Bayburt, Aşkale ve Erzurum’a bağlayan 14,5 km uzunluğunda Yeni Zigana Tüneli’ni çift tüplü olarak inşa ettik. Açıldığı günden bu yana yeni̇ zi̇gana tüneli̇mi̇zden 880 bi̇n üzeri̇nde araç geçti̇. Yeni̇ zi̇gana tüneli̇, türk mühendi̇sli̇ği̇ni̇n gurur ve yüz akı projeleri̇nden bi̇ri̇si̇ olmuştur. Yine, Maçka-Karahava kesiminin de bölünmüş yol haline getirilmesiyle Trabzon’dan Erzurum, Ağrı ve İran sınırına uzanan yolun standardı da yükseldi. Böylece güzergahtaki trafiğin Karadeniz sahil kesimindeki merkezlere ve limanlara sorunsuz akışını sağlanmış oldu.

"KANUNİ BULVARI'NI 2024 İÇİNDE TAMAMLAMAK İSTİYORUZ"

Trabzon genelinde şu anda yaklaşık 40 milyar proje bedeli ile 23 karayolu projemiz devam ediyor. Hiç şüphesiz devam eden en önemli karayolu projelerimizden biri Kanuni Bulvarı Yolu’ndaki çalışmalarımızdır. Bildiğiniz üzere Kanuni Bulvarı; Trabzon şehir içi trafiğinde yaşanan yoğunluğun çözümünü doğrudan ilgilendiren bir projemiz… Toplam 28 kilometre uzunluğundaki Kanuni Bulvarı Yolu’nu BSK kaplı bölünmüş yol standardında inşa ediyoruz. Bugüne kadar yapılan çalışmalar ile; 28 km’lik Kanuni Bulvarı’nın 17,6 km’sini, 17 km’lik imar bağlantı yollarının 9,4 km’sini ve 17,9 km’lik kavşak kollarının 11,2 km’sini açtık.

Şu anda Kanuni Bulvarı’nın Yenicuma-2 Kavşağı – Çukurçayır Kavşağı arasında kalan 4 km’lik kesiminde ve 1 km’lik Değirmendere bağlantısında da yapım çalışmalarımız devam ediyor. Boztepe Tüneli’ni ve viyadüğünü hizmete açmayı planlıyoruz. Projenin tamamını da 2024 yılı içerisinde bitirmeyi hedefliyoruz.

Araklı ilçemiz üzerinden Bayburt’a ulaşım sağlayan Araklı-Bayburt Yolu’nun 7 – 17. km’leri arasında kalan 10 km’lik kesimdeki yapım çalışmalarımız devam ediyor.

"GÜNEY ÇEVRE YOLUNU 3 KISIM HALİNDE HAYATA GEÇİRECEĞİZ"

Bildiğiniz üzere Trabzon Güney Çevre Yolu çalışmalarımızı da başlattık. Toplam 43,8 km’den oluşan Güney Çevre Yolu’nun 35,8 km’sini 15 adet tünel ile, 2,1 km’sini ise 14 adet viyadük ile geçmeyi planlıyoruz. Üç kısım halinde hayata geçireceğiz. 16,5 km uzunluğundaki 1. kısmında Çevre Yolu’nun Karadeniz Sahil Yolu’ndan ayrıldığı proje başında T-1 Tüneli portaline ulaşabilmek için kazı ve destek çalışmalarına devam ediyoruz.

Trabzon’daki yatırımlarımız ulaşımın tüm modlarını kapsıyor. Türkiye’de bir taraftan karayolu yatırımları devam ederken özellikle demiryolu ağırlıklı bir yatırım dönemine girdik. Planlamalarımız içerisinde Trabzon da bu yatırımların ortasında bulunuyor.

"TRABZON RAYLI SİSTEM HATTIN İÇİN ÇALIŞIYORUZ"

Samsun-Sarp demiryolu ve bunun merkezi de Trabzon. Toplam 513 kilometre uzunluğunda planlanan demiryolunun proje çalışmalarını başlatacağız. Yine, Trabzon Raylı Sistem Hattı Projemiz içinde Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanlığımızla birlikte çalışıyoruz.

"TRABZON İÇ HATLARDA 7, DIŞ HATLARDA 10. SIRADA

Trabzon Havali̇manı ülkemi̇zi̇n en yoğun havali̇manlarından bi̇ri̇di̇r. İç hat yolcu sayisinda 7. Sirada, dış hat yolcu sayısında i̇se 10. Sırada yer almasi çok önemli̇ bi̇r başaridir. 2022 yılında iç hat ve dış hat toplamında yaklaşık 3 milyon 185 bin yolcu ağırladı. Bu yil i̇se daha ağustos sonu i̇ti̇bari̇yle yaklaşık 2 mi̇lyon 500 bi̇n yolcu ağırladı. Yıl sonunda yolcu sayımızın 4 mi̇lyona ulaşacağını öngörüyoruz. Çünkü, Trabzon’da çok ciddi bir turist artışı olduğunu gözlemliyoruz.

Yeşil ve mavinin bir arada bulunduğu eşsiz doğası ve tarihi kültürel varlıklarıyla Trabzon’umuz artık turizm açısından bir cazibe merkezi oldu. Kente gelen ziyaretçilerimiz Uzungöl, Sümela Manastırı, Sera Gölü, Çal Mağarası, Şahinkaya, Boztepe, Ganita ve Ayasofya Camisi'ni ziyaret ediyor. Körfez ülkeleri başta olmak üzere Hollanda, İtalya, Fransa ve Almanya gibi 12 ülkeden doğrudan uçuş gerçekleştirilen Trabzon’a, Avrupa ülkelerinden de çok sayıda turist geliyor.

"7 AYDA 400 BİN TURİST GELDİ"

Şu anki verilerimize göre, 2023'ün ilk 7 ayında yabancı turist anlamında yaklaşık 400 bin misafirimiz var. Yabancı turist sayımızda 2022'nin 7 ayına göre yüzde 79 artış oldu. Yerli ve yabancı toplamında da 2023'ün 7 aylık dönemini baz aldığımızda 740 bin misafirimiz var. Bunda da geçen yılın ortalamasını baz aldığımızda yüzde 43 artış söz konusu...

2053 vi̇zyonumuz doğrultusunda Trabzon’u bi̇r marka şehi̇r hali̇ne geti̇rmek i̇çi̇n turi̇zmi̇n bölgeye sağlayacağı faydayı maksi̇mi̇ze edeceği̇z. Bu nedenle Trabzon’umuza yeni̇ bi̇r havali̇manı kazandırmak i̇çi̇n çalışmalara başladık. Bu havali̇manımız Trabzon’a gelen turi̇st sayisinin ve turi̇zm geli̇rleri̇ni̇n katbekat artmasina vesi̇le olacak i̇nşallah.

Şu anda havalimanımızın öncelikli olarak yapılması gereken yapılarının inşalarına başladık. Mevcut iç hatlar terminal binasına iki adet sabit yolcu köprüsü ve körük ekleyeceğiz. Özellikle yeni dış hatlar gelen yolcu terminali ve CIP binasının aciliyeti vardı.

Şu anda; Yıl sonuna kadar 3 bin 240 metre uzunluğundaki yeni pist ve 10 milyon yolcu kapasiteli 110 bin metrekare büyüklüğündeki yeni terminal binasının fizibilite çalışmalarını tamamlayacağız. Sonrasında yapım sürecini başlatacağız. Ve hiç şüphesiz tüm bu yapılanlar tamamlandığında Trabzon’a uzun yıllar hizmet edecek çok kıymetli bir eser olacak.

"ŞAMPİYONLUĞU DOYASIYA YAŞADIK"

Memleketimiz Trabzon, futbolu çok seven bir şehir. 24 saatini futbolla yaşayan, ateşli taraftarları ile takımlarına sahip çıkan bir şehir. Ayrıca şu da bir gerçek ki futbol sadece bir oyun değil. Trabzonspor’umuzun şampiyonluğunu hep birlikte doyasıya yaşadık, gurur duyduk. Futbolun bir şehre ve ülkeye katabileceklerini hep beraber gördük.

Hem turizmdeki başarıları hem de sporda ki başarıları ile Trabzon’un önümüzdeki dönemlerde Türkiye’nin geleceğine damga vuracağına canı gönülden inanıyorum.

Bakanlık olarak Trabzon için planladığımız her bir projemizin bölgenin ticaret, üretim ve turizm faaliyetleri potansiyelini katbekat arttıracağına inanıyoruz. Çünkü güvenli, hızlı ve kolay ulaşım; ticaretin, üretimin ve ihracatın en önemli bileşenidir.

"TRABZON'U CAZİBE MERKEZİ YAPAMYA ÇALIŞACAĞIZ"

Trabzon’un iktisadi kalkınması ve sosyal gelişmesine yardımcı olmak, doğal, kültürel ve sanatsal varlıklarının tanıtılması ve korunmasını sağlamak ve tam anlamıyla turizme kazandırmak için yatırımlarımızı asla kesmeyeceğiz.

Trabzon’u yeni bir cazibe merkezine dönüştürmeye ve marka şehir yapmaya gayret göstereceğiz. Üniversitesi, limanı, uluslararası havalimanı, serbest bölgesi ve turizm potansiyeli ile Trabzon aydınlık bir geleceğe, doğru emin adımlarla ilerleyecek. Trabzon, Türkiye'nin parlayan yıldızı olmaya devam edecektir.

URALOĞLU'NUN TRABZON PROGRAMI

Uraloğlu; saat 10:30'da Trabzon Büyükşehir Belediyesi'ni, 10.45'de Ortahisar Belediyesi'ni ve saat 11:15'de AK Parti İl Başkanlığı'nı ziyaret edecek.

Uraloğlu daha sonra teşkilat mensupları ile bir araya gelecek. Saat 15:00'da Hayrat, 16:30'da Çaykara ve 17:30'da Dernekpazarı ilçelerinde AK Parti İlçe Başkanlıklarını ziyaret edecek olan Bakan Uraloğlu esnaf ziyaretlerinde de bulunacak. Saat 18.15'de Of-Çaykara Yolu şantiyesinde incelemelerde bulunacak olan Uraloğlu, gerçekleştirilecek olan brifing toplantısında projede gelinen son durum hakkında bilgi alacak.

Uraloğlu, Trabzon programını saat 19:15'de AK Parti Of İlçe Başkanlığı ziyareti ile tamamlayacak.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Trabzon Haber veya diğer kategorilerdeki haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Trabzon haberleri içerisinde yada diğer tüm haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler