Trabzon’un Araklı ilçesi, sahip olduğu tarihi ve doğal değerleriyle bölge turizmi açısından önemli bir potansiyel barındırıyor. Bu kapsamda, Doğal ve Tarihi Değerleri Koruma Derneği tarafından ilçede farkındalık oluşturmak amacıyla kültürel bir gezi programı düzenlendi.
Kalecik’ten Turup’a Tarihle Doğayı Buluşturan Gezi
Dernek Başkanı Prof. Dr. Coşkun Erüz öncülüğünde gerçekleştirilen gezide Kalecik, Konakönü, Canayer Kalesi, Roma dönemine ait Hyssus-Susurmania Liman Kalesi ve Turup mesire alanı ziyaret edildi. Gezi boyunca tarihi yapılar, doğal güzellikler ve bölgenin kültürel dokusu detaylı şekilde incelendi.

Gezi sonrası açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Erüz, Hopa’dan Trabzon’a uzanan tarihi sahil yolunun güzergâhında bulunan Konakönü ve Kalecik yerleşimlerinin, taş yolları, kemer köprüleri ve çeşmeleriyle hâlâ izlerini taşıdığını vurguladı. Kalecik Kalesi’nden başlayan turda, bölgenin doğal ve kültürel sit alanları yerinde değerlendirildi; mahalle sakinlerinden tarihi yapılar hakkında bilgi alındı.
Sit Alanlarında Koruma ve Sürdürülebilir Planlama Şart
Araklı’nın tarihi sahil mahallesi Konakönü’nün ve Kalecik Kalesi’nin birinci derece sit alanı olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Erüz, bölgenin hem kara hem de denizel koruma alanı statüsünde olduğunu belirtti. Erüz, “Bu özel alanlarda kıyı tahkimatı, mendirek veya beton yapılarla müdahalede bulunulmamalı. Mevcut doğal yapı ve tarihi doku kesinlikle korunmalı. Özellikle Konakönü ile Kalecik arasında tarihi dokuya uygun olmayan yapılaşmalar engellenmeli, geleneksel mimariyle uyumlu 2-3 katlı bahçe düzenli yapılar desteklenmelidir” ifadelerini kullandı.

Kaleler ve Tarihi Yollar Kültür Turizmine Açılmalı
Kalecik Kalesi’nden Buzluca’daki Canayer Kalesi’ne ve oradan da Turup mesire alanına kadar uzanan güzergâh boyunca yürüyen ekip, Bizans dönemine ait olduğu bilinen yapıları ve tarihi taş yolları yerinde inceledi. Bu alanların kültür rotası olarak düzenlenmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Erüz, “Kalelerin arkeolojik kazılarla gün yüzüne çıkarılması ve envanter çalışmalarıyla korunması şart. Bu kapsamda yerel yönetimlerin Kültür ve Turizm Bakanlığı ile KTÜ Arkeoloji Bölümü iş birliğine gitmesi büyük önem taşıyor” dedi.
Balıkçı Limanı Yerine Geleneksel Restoran Önerisi
Kalecik Limanı’nın, geleneksel mimariye uygun, kalıcı beton yapılar yerine ahşap, sökülebilir restoranlar ve balıkçı satış alanlarıyla değerlendirilmesini öneren Prof. Dr. Erüz, “Bu alan hem halk hem de turistler için cazip bir noktaya dönüşebilir. Ancak doğru planlama ve doğal dokuya saygı ön koşuldur” diye konuştu.
“Eğer korursak kazanırız, yok edersek hep birlikte kaybederiz”
Araklı’nın, sahip olduğu tarihi kaleler, sahil yerleşimleri, Roma yolları ve doğal alanlarıyla hem kültür hem de doğa turizmi açısından Trabzon’un yeni cazibe merkezi olabileceğini belirten Erüz, “Doğru değerlendirirsek hem kültürümüzü yaşatır hem ekonomik katkı sağlarız. Ancak bu değerleri kaybedersek, geri dönüşü mümkün olmayan bir kayıpla karşılaşırız” diyerek yetkililere çağrıda bulundu.
Kaynak: