Trabzon Üniversitesi (TRÜ) Fatih Kampüsü’nde gerçekleştirilen 13. Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi, 2026-2027 yükseköğretim döneminin uluslararası düzeydeki ilk akademik organizasyonlarından biri oldu.
Academy of Scientific and Educational Studies (ASES) ile TRÜ iş birliğinde düzenlenen kongrenin organizasyonunu Siyasal Bilgiler Fakültesi üstlendi. 11-13 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilen kongrede, katılımcılar güncel bilimsel çalışmalarını yüz yüze ve çevrim içi oturumlarda sundu.
Kongreye Türkiye’nin yanı sıra Azerbaycan, KKTC, İspanya, Malezya, Özbekistan, Endonezya, Kamerun, Nijerya, Hindistan, Pakistan, Kazakistan, Cezayir, Güney Afrika, Fas ve İran’dan akademisyen ve araştırmacılar katıldı.
500’Ü AŞKIN BİLİM İNSANI KATILDI
Mahmut Goloğlu Kültür Merkezi’nde düzenlenen açılış töreninde konuşan Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nihat Yılmaz, kongrede sosyal bilimler alanındaki güncel araştırmaların üç gün boyunca ele alındığını belirtti.
Yılmaz, “Çoğu çevrimiçi olmak üzere 168 Türk, 172 yabancı katılımcımız bizlerle oldu. Sunumların ardından bildirilere ve kongre sonucuna ilişkin sonuç bildirgesini hazırlayarak paylaşacağız.” dedi.
Kongrede bildiri gönderen, sunum yapan ve oturumları takip edenlerle birlikte 500’ü aşkın bilim insanı sosyal bilimler alanında bir araya geldi. Kongre için Trabzon’a gelen akademisyen ve araştırmacılar, programın ardından kentin tarihi ve turistik mekanlarını ziyaret etme fırsatı buldu.
BİLİMSEL İŞ BİRLİKLERİNE KATKI SAĞLANDI
Akademik yükselme, bilimsel teşvik, akademik atama ve yeni doçentlik kriterleri açısından da önem taşıyan kongrede akademisyen, araştırmacı ve lisansüstü öğrencileri çalışmalarını sundu.
Üç gün süren organizasyonda farklı sosyal bilim disiplinleri arasındaki etkileşimin artırılması ve uluslararası bilimsel iş birliklerinin geliştirilmesine katkı sağlandı.

