TTB Başkanı Ergan, “Fındıkta verim, içte ve dışta kazancın artmasıdır…”

Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Başkanı Eyyüp Ergan Dünya fındık üretimi ve ticareti hakkında açıklamalarda bulundu.

TTB Başkanı Ergan, “Fındıkta verim, içte ve dışta kazancın artmasıdır…”

Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Başkanı Eyyüp Ergan Dünya fındık üretiminin, ticaretinin, özellikle de dış satımının büyük kısmını elimizde bulundurduğumuza dikkat çekerek bunun her geçen gün üzerine koyan bir sürdürülebilirlik olması için adımlar atılması gerektiğine vurgu yaptı. 

Üretim bazında fındık bahçelerimizdeki verim ve kaliteyi yükseltirken, dünya ticaretinde sahip olduğumuz payımızı da arttıracak tedbirleri almak zorunda olduğumuza dikkat çeken Ergan, “Son 20 yılın ortalaması olan yıllık 650 bin ton yerine, asgari 1-1,5 milyon ton kabuklu fındık elde etmeliyiz. Hatta dekarda 250-300 kg verime ulaşarak, 2 milyon tonun bile üzerine çıkmalıyız” dedi.

Eyyüp Ergan Trabzon Ticaret Borsası’nın resmi internet sayfasında yaptığı açıklamasında şu görüşlere yer verdi: 

“Dekardan 250-300 kilogram fındık almak, üreticinin 10 TL kazandığı yerde bunu 25-30 TL’ye çıkarması demektir. Türkiye’de üretimi arttırmak demek, rekabetçi bir fiyatla diğer ülkelerin dikimine, dolayısı ile üretimi arttırma çabalarını sekteye uğratıp, ihracatımızı katlamak demektir.

TTB Başkanı Ergan, “Fındıkta verim, içte ve dışta kazancın artmasıdır…”

Arazi toplulaştırmasını yaptırdıktan sonra yapıp, modern tarım teknolojilerini kullanarak verim ve kaliteyi arttırmak, aynı zamanda maliyetlerin de düşmesini sağlayacaktır. Maliyetin düşmesi de son yıllarda dünyada dikimi arttırarak rakibimiz olmaya çalışanlarla da rekabet imkânımızın yükselmesi demektir. Bu da dünyaya daha çok fındık satabilmemiz, bugün yıllık 2 milyar dolar civarında olan ihracat kazancımızın da katlanması, 4-5 milyar dolara çıkabilmesi demektir.

Üretimden ihracat aşamasına kadar her aşamada kazanabilmenin temelinde üretim yatmaktadır.
Bunun için Trabzon Ticaret Borsası olarak yaklaşık 20 yıl önce Kaliteli Fındık Projesi adı altında başlattığımız, 10 yıl önce yaşlı bahçeler sökülerek yenilenirken farklı dikim sistemleri ile örnek bahçeler oluşturduğumuz çalışmaların devlet tarafından, yasama ve yürütme erkince alınacak tedbirlerle teşvik edilmesini istiyoruz.

Bunun için “Çok çalışıp, çok üretip, çok satıp, çok kazanalım” ı slogan haline getirip, öncülük yapmayı sürdürüyoruz. Sürdürmeye de devam edeceğiz.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber