Trabzon’da vaka sayılarında son durum! "Bir cenazeden 45 vaka çıktı"

Trabzon’da koronavirüsün yayılmasının en büyük nedenini açıkladı.

Trabzon’da vaka sayılarında son durum! "Bir cenazeden 45 vaka çıktı"

Koronavirüs pandemisi Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de etkisini sürdürürken aşılama çalışmaları da tüm hızıyla devam ediyor. 

Trabzon özelinde ise vakalar görülmeye devam ederken İl Sağlık Müdürü Hakan Usta Haber61’er yaptığı açıklamada vaka sayılarının 50 ile 70 arasında olduğunu belirtti.

Koronavirüs bulaşının en büyük sebebinin yapılan etkinlikler olduğuna dikkat çeken Usta, "Mesela yurt dışına gidecek olan kafileler tahlil veriyor, burada bakıyorsun 8-9 tane o kafilede çıkıyor. Gürcistan’a gidecek kafile, yurt dışına uçakla gidecek kafile veya otobüsle gelmiş burada tahlilini vermiş İstanbul’dan Edirne’den yurt dışına çıkacak olan kafileler. Bu bizim rakamlarımız üzerinde bizi yukarıya çeken bir grup. Onun dışında cenazeler, taziyeler, düğünler, toplu yemekler, toplu organizasyonlar, topluca vakalar oluyor” dedi.

“BİR CENAZEDEN 45 VAKA ÇIKTI”

Hakan Usta şunları söyledi;

"Şehrimiz ortalarda giden bir şehir durumunda oldu hep. Bir ara pik yaptı gibi göründü, şehirlerin önüne geçti gibi bir görüntü verdi ama o zamanda 200 rakamlarıydı, çok öyle abartılı bir rakam değildi. Önceki yaşadığımız rakamlara göre. Şimdi bu ortalardaki tablomuzda yaklaşık 50 ile 70 arasında bir vakamız oluyor her gün. Bizim vakalarımızdaki en büyük kaynak etkinlikler. Mesela yurt dışına gidecek olan kafileler tahlil veriyor, burada bakıyorsun 8-9 tane o kafilede çıkıyor. Gürcistan’a gidecek kafile, yurt dışına uçakla gidecek kafile veya otobüsle gelmiş burada tahlilini vermiş İstanbul’dan Edirne’den yurt dışına çıkacak olan kafileler. Bu bizim rakamlarımız üzerinde bizi yukarıya çeken bir grup. Onun dışında cenazeler, taziyeler, düğünler, toplu yemekler, toplu organizasyonlar, topluca vakalar oluyor. Yurtlar gibi buralarda topluca vakalar çıkıyor. Bizim bir ilçemizde bundan birkaç hafta önce, bir gün vaka sayımız 55’di, bunun 40’ı bir yurttan çıktı. Veya bir gün yine vakalarımızın 45’i cenazeden çıktı. Halkı içerisinde yaygınlık olmamakla birlikte belli öbek yerlerimiz olmuş oluyor, bu da bizim vaka sayılarımızı belirliyor. Ama bundan da şuna gelmemek gerekiyor, şimdi biz bunlar olduğu için organizasyonların dışında olalım, onun dışında olan yerlerde de maskesiz dolaşalım gibi bir sonuca da gelmemek gerekiyor. Bizim şu anki tablomuz yukarıya doğru meyilli. O görüntüyü veriyor bize rakamların istatistiği. Bu demek oluyor ki bizim şu dönemde daha bir sıkı şekilde maske mesafe kurallarına riayet etmemiz gerekiyor. Biz şimdi sokaklarda şunu gözlemliyoruz, cenazelerde, düğünlerde. İnsanlar artık kucaklaşmaya başlamışlar maalesef, tokalaşmaya başlamışlar veya maskesiz çok yakın bir şekilde temaslar ortaya çıkmaya başlamış. Bunlar bizim mücadelemizi olumsuz anlamda etkileyebilecek durumlar. Bunlar bizi istemesek de, hastanelerimizin bir şekilde dolmasına yol açacak bir gidişat. Bir an önce tüm halk maskesini mesafesini korumak durumunda. Bunlara dikkat edilirse vakalarımızı dizginlemiş olabiliriz. Ama şu anki gidişatımızın yukarıya doğru meyilli olduğunu herkese bildirmek gerekiyor."

HABERE YORUM KAT
Trabzon Haber veya diğer kategorilerdeki haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Trabzon haberleri içerisinde yada diğer tüm haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler