Trabzon Büyükşehir Belediyesi 2022 yılı bütçesi onaylandı

Trabzon Büyükşehir Belediyesi Gider Bütçesi 1 Milyar 265 Milyon 289 bin, Gelir Bütçesi 1 Milyar 50 Milyon 691 Bin TL ve iç borçlanma olarak da 214 milyon 598 bin TL olarak onaylandı.

Trabzon Büyükşehir Belediyesi 2022 yılı bütçesi onaylandı

Trabzon Büyükşehir Belediyesi Kasım ayı Meclis Toplantıları devam ediyor. Toplantının bugünkü oturumuna Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanvekili Atilla Ataman başkanlık etti. 

Toplantıda İmar ve Bayındırlık Komisyonundan gelen 2 madde ile Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan gelen 2 madde görüşülüp karara bağlandı. 

Toplantının ana gündemini ilçe Belediyeleri ve Trabzon Büyükşehir Belediyesi bütçelerini oluşturdu.

İlk olarak 2022 yılı ilçe bütçeleri görüşüldü. 

Trabzon Büyükşehir Belediyesi bütçesinin 2022 yılında 1 Milyar 265 Milyon 289 Bin TL olarak onay alınmak üzere meclise geldi. 

CHP Grup Başkanvekili Turgay Şahin söz alarak şunları söyledi;

“Dün performans raporunu onayladık. Bugün bütçeyi onaylayalım ama konuşalım. Bizim gayemiz üzüm yemek bağcıyı dövmek değil. Ben de kamu yararına burada bir şey söylüyorum. Buradaki her kuruşu korumam lazım. Trabzon’da Büyükşehir yasası çıktığı zaman, Büyükşehir olduk da hizmetlerimiz büyüdü mü? Büyümedi devasa bir müdürlük olduk. 

Toplam 6 şirket eklendi. 2 bin 739 personel. Ama Hizmet aynı. Dünkü performans programına baktım hiç yeni bir yatırım görmedim. Varsa söyleyin. Geçmişten gelen projeler var. Bunlara para. Bu kadar büyük bir belediyenin bu kadar büyük bütçesinin yüzde 30’u personel gideri.  1 Tane TRABEL vardı şimdi 6 tane. Şirketlere son zamanlarda 176 personel alınmış. Alınan personel iş görmüyor yine hizmet alımı ile personel alınıyor.

Performans programına bakıyorum. Elektrik, ulaşım, araç kiralama baya artmış. En büyük daire Fen İşleri’dir ama 250 Milyon Lira konulmuş. Bu bütçe ile 13 Bin kilometre yol nasıl yapılacak anlamış değilim. Tanıtım ve temsil ağırlamaya 13 Milyon TL konulmuş. Bu Hayrat ve Dernekpazarı’nın bütçesi. Şehrimize gelen turistlerin sayısını artırmak için 1 Milyon TL ayırılmış. Bu çok az. Yeni yapılacak yeşil alanların oluşturulması için ödenek 650 Bin TL. Dünyada bir iklim değişikliği var. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı adını değişmiş İklim koymuş. Ne yapılmış. Onu diyeyim. Gecen yıl 10 bin hane sahibine yardım yapılırken önümüzdeki yıl 23 Milyon TL. Bu da az bir rakam değil. Bütçe yapıyoruz ama gelirimiz giderimiz denk düşsün diyoruz ama bir türlü dinlemiyor. Neden bu yol izleniyor. 

2009 yılında burada otururken orada Gümrükçüoğlu oturuyordu. 75 Milyon TL borçla aldım dedi. Şimdi borç 800 milyon TL’yi geçti. Bu borcu ödeyecek olan Trabzon halkıdır. Daha geçen gün su faturasına 8 lira eklendi. Yarın TİSKİ’de yüzde 30 zam getirir. Çevre temizlik de artar. Su faturalarına yüksek zam gelir. Devlet erkanı tasarruf edin derken bizim de bazı yatırımlardan vazgeçmemiz lazım. Teleferik, Tünel Akvaryum falan bunlardan vazgeçin. Beşikdüzü’nde bir teleferik yapıldı. Geçmiş belediye başkanı yaptı bunu. Doğru mu yaptı yanlış mı yaptı bilmem ama hesap yapmadı. Beşikdüzü şimdi 3-4 aydır maaş ödeyemiyor. Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin 49 Milyon TL faiz borcu var. 50 Milyon TL Of Belediyesi’nin yatırım parasıdır. En azından bizim de bir dediğimizi dinleyin. Tasarrufa gidin diyorum.”

Atilla Ataman Turgay Şahin’in sözleri üzerine, “Zamana, insana ve parayı yönetmeye çalışıyoruz. Ayrıca Fen ve Yol İşleri ayrıldığı için düşük gözüküyor. Bütçenin büyük kısmı buraya ayrıldı. 70 Milyon TL alınan borcun 800 Milyon TL’ye çıktığı doğrudur. Ama paranın değerine hem de yapılan işlere bakmak lazım. Umarız hizmetimizin sonunda Trabzon’a güzel hizmetler yapıldı. Tüm kamu kuruluşlarına eleman alımı var. Temizlik elemanı ihtiyacımız var. Temizlik elemanı aldığımız elemanlar yükselip başka birimlerine geçmişler. Kaynak için kaynak ustası almak zorundasınız. Eleman alımları hep devam edeceksiniz. İstihdam sağlamak konusunda size katılmıyorum mutlaka alınanın işini yapması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

İYİ Parti Grup Başkan vekili Arslan Güner, “Beşikdüzü Belediyesinden teleferiği alalım demiştik. Bu konuda bir bilgi gelişme var mı?, Kredi puanımız var mı? Varsa nedir?” sorularını yöneltti.

Atilla Ataman, “Öncelikle borçlanma ve kredi notu ile alakalı size yazılı bilgi verelim. Beşikdüzü Trabzon’un giriş kapısıdır. Beşikdüzü’nde atıl kalan bir yatırımı Beşikdüzü’nün karşılaması zordur. Sayın başkanımız konunun fizibilitesini yaptırdı. Bir toplantıda Sayın Ramis Uzun da vardı. Bu konuyu görüştük. Benim oyum teleferiğin Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafına alınmasıdır. Bugün alsak 3-4 Milyon bir maliyeti var. Sayın Başkan Zorluoğlu Ankara’da şuan. Bu konuda görüşmelerini yapacak. Ama başkanımız bu konuya olumlu bakıyor.” dedi.

Yapılan oylama sonunda Trabzon Büyükşehir Belediyesi Gider Bütçesi 1 Milyar 265 Milyon 289 bin, Gelir Bütçesi 1 Milyar 50 Milyon 691 Bin ve iç borçlanma olarak da 214 milyon 598 bin TL olarak onaylandı.

Trabzon Büyükşehir Belediyesi 2022 yılı bütçesi onaylandı

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber