Trabzon Bakkallar ve Sebzeciler Odası’nda bir dönem sona eriyor!

Trabzon Bakkallar ve Sebzeciler Esnaf Odası Başkanı Başaran Maraba aday olmayacağını açıkladı.

Trabzon Bakkallar ve Sebzeciler Odası’nda bir dönem sona eriyor!

Haber61 - Haber Servisi / Trabzon Bakkallar ve Sebzeciler Odası Başkanı Başaran Maraba aday olmayacağını açıkladı ve mevcut yönetiminde bulunan İsmail Baş adaylığını açıkladı.

Maraba yaptığı açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

Trabzon’da 1983 yılında Uzun Sokak Zeytinlik Caddesi’nde bakkal olarak mesleğe başladım. 1990 yılında Bakkallar ve Sebzeciler Odası yönetim kuruluna seçildim. 1995 yılında başkanvekili oldum. 2003 yılından itibaren de oda başkanı olarak üyelerimize hizmet etmeyi sürdürüyorum.

Göreve geldiğimizde, ‘Bu meslek için taş üstüne taş koyandan Allah razı olsun’ diyerek işe başladık ve bu bayrağı daha ileriye taşıyacağımızın sözünü verdik. Görev süremiz boyunca da yönetim kurulundaki arkadaşlarımızla bu sözümüzü asla unutmadık.

Yönetim olarak yasaların bize verdiği görevlerin dışında, meslektaşlarımızın daha iyi şartlarda halka hizmet etmesi için de çeşitli projeler yürüttük.

Bunların en önemlisi Türkiye’de örnek gösterilen, ilk ve halen tek proje olan Bakkalım A.Ş, projesidir. Bu proje sayesinde tek çatı altında tüm ürünlere ulaşma şansı yakalayan meslektaşlarımız, halkımıza hem daha iyi fiziki şartlarda hem de daha uygun fiyatlı ürün verme imkanına sahip oldu. Ayrıca bu sistem ile Trabzon’daki toptan fiyatların da dengede tutulmasını sağladık.

Trabzon Büyükşehir Belediyesi ile yapılan yardım kartı uygulamasıyla sisteme üye esnafımızın iş kapasiteleri de artırılmıştır.

Üyelerimize daha modern koşullarda hizmet verme adına en büyük hedeflerimizden birisi de oda hizmet binamızın yenilenmesiydi. Odamızın ortak olduğu şirketlerimizden gelen ortaklık payları ve üyelerimizin de destekleriyle Hacıkasım Kavşağında halen hizmet vermekte olduğumuz mülkü odamıza kazandırdık.

Üyelerimizin sektördeki son yenilikleri görebilmesi ve uygulaması adına gıda fuarı gezileri düzenledik. Bu kapsamda Bakkalım AŞ’den her yıl en fazla mal alan 50’şer esnafımızı 8 yıl üst üste Gıda Fuarlarına götürdük ve sonrasında çeşitli bölgelere geziler düzenledik.

Ayrıca adeta 7/24 halka hizmet veren üyelerimizin kaynaşması ve aileleriyle vakit geçirmesi için yayla gezileri düzenledik.

Üyelerimizin hayatını kolaylaştırmak için çeşitli eğitim ve sağlık kurumları ile indirim anlaşmaları imzaladık.

Ayrıca çeşitli dönemlerde üyelerimize yönelik satış teknikleri ve müşteri memnuniyeti konularında seminerler düzenledik.

Görev süremiz içinde yaptığımız en önemli faaliyetlerden birisi de şehrimizin kanayan yarası olan seyyar sorununu sona erdirmek oldu. Şehrimizde olumsuz görüntüler ortaya çıkaran ve üyelerimize karşı haksız rekabet şartları içinde hizmet veren seyyar satıcıların faaliyetleri sonlandırıldı. Bu konuda bize önemli destek veren Valiliğimize, Belediyemize, Emniyet ve Maliye teşkilatlarımıza üyelerimiz adına bir kez daha teşekkür ediyorum.

Son iki yıldır hayatımızı derinden etkileyen pandemi sürecinde esnafımızı asla yalnız bırakmadık, sürekli diyalog içinde olduk. Odamıza kayıtlı üyelerimizin işyerlerini dezenfekte ettirdik, uyarı levhalarını hazırlayıp dağıttık ve pandemi sürecinin başında temininde büyük zorluk yaşanan maske konusunda esnafımıza destek olduk ve maske dağıttık. Üyelerimizi sürekli dolaşarak sorunları yerinde tespit etmeye ve ilgili mercilere ileterek çözüm üretmeye çalıştık.

Trabzon Bakkallar ve Sebzeciler Odası’nda bir dönem sona eriyor!

Trabzon Valiliği’nin koordinasyonunda kurulan işyeri denetleme ekibinde yer alan yönetim kurulu üyelerimiz, esnafımızın cezaya maruz kalmaması için ön tedbir almalarını sağlayıp, gerekli kuralları yerine getirmelerine yardımcı olmuştur.

Bu süreçte bakkallardan daha fazla alışveriş yapılması amacıyla ‘Bakkalına Sahip Çık’ kampanyası başlattık. Bu kampanyamızın duyurulmasında destek veren Büyükşehir ve Ortahisar Belediye başkanlarımıza da bu vesileyle bir kez daha teşekkür ediyorum.

En büyük üzüntülerimden biri de uzun yıllardır sektörümüzün büyük bir ümitle beklediği ve üst düzeyde mücadelesini verdiğimiz Perakende Yasasının çıkmamış olmasıdır. Çalışmaları süren bu yasanın en kısa sürede çıkması esnafımızın geleceğe daha ümitle bakmasını sağlayacaktır.

Trabzon Bakkallar ve Sebzeciler Esnaf Odası başkanlığını yürüttüğüm 19 yıl içinde yönetim ve denetin kurullarındaki arkadaşlarımızın ve üyelerimizin desteğiyle yukarıda çok kısa bir özetini verdiğim ve ana hatlarını anlatmaya çalıştığım hizmetleri gerçekleştirdik.

Görev sürem boyunca yetkili kurullarımızdaki arkadaşlarımla birlikte tek amacımız esnafımıza ve halkımıza en iyi şekilde hizmet götürmek olmuştur. Bu süreçte bize destek veren tüm üyelerimize teşekkürü bir borç biliyorum.

2022 yılında gerçekleştirilecek oda seçimlerinde, üyelerimizden gelen yoğun isteğe rağmen başkan adayı olmayacağımı buradan açıklamak istiyorum.

Artık genç arkadaşlarımızın görev alma zamanı gelmiştir. Bayrağı devralacak arkadaşımızın ve yönetiminin de odamıza ve esnafımıza en iyi şekilde hizmet edeceğine inanıyorum. Başkanlık görevinde olmasam bile her zaman yönetimimizin ve üyelerimizin hizmetinde olduğumun bilinmesini istiyorum.

İSMAİL BAŞ ADAYLIĞINI AÇIKLADI

Daha sonra söz alan Trabzon Bakkallar ve Sebzeciler Odası yönetim kurulu üyesi İsmail Baş adaylığını açıkladı.

Baş “Konuşmamın başında yıllardır esnafımızın yükünü çeken. Türkiye’ye örnek projeler ile Trabzon’un adını tüm ülkeye duyuran görevini başarılı, onurlu ve başı dimdik bir şekilde bugünlere kadar getiren başkanımız sayın Başaran Maraba beye ve benimle beraber yönetimde görev olan tüm yol arkadaşlarıma huzurlarınızda teşekkür ediyorum.

Burada toplanmamızın amacı 2022 yılının ilk aylarında gerçekleşmesi planlanan Trabzon Bakkallar ve Sebzeciler Odası olağan genel kurulunda odamız yönetim kurulu ve başkanlığına talip olmamızdır. Sizlerin huzurunda adaylığımı ilan ediyorum. Bu kararımızın şehrimize, odamız ve odamızın üyelerine hayırlar getirmesini Allah’tan niyaz ederim.

Trabzon Bakkallar ve Sebzeciler Odası’nda bir dönem sona eriyor!

KİMSEYE MİNNET BORCUMUZ YOK, KİMSEYE BİR BOYUN BAĞIMIZ YOK.

Ben İsmail Baş. 1974 Trabzon Vakfıkebir doğumluyum. Evli ve iki çocuk babasıyım. 10 yıldır bakkal esnafı olarak faaliyet yürütmekteyim. 1997 yılı itibariyle gerek yurt içinde, gerek yurt dışında ticaretle uğraşmaktayım. Son 4 yıldır da odamızın yönetiminde görev yapmaktayım. 

Bu süreç içersinde esnafımızın sorunlarıyla yakından ilgilenip, çözüm odaklı çalıştığımıza inanıyorum. Daha yapacak çok işimiz var, bunun da bilincindeyim. Tek amacımız, alacağımız hizmet bayrağını daha yukarılara taşıyıp, Türkiye'de yeri ve önemi büyük olan odamızın konumunu, faaliyetlerini, icraatlarını daha da arttırarak üst noktalara çıkarmaktır. 

Bu dönemde Başkanımız ve yönetim kurulu üyelerimiz ile çok güzel ve önemli hizmetlere imza attık. Allah nasip eder de değerli esnaf arkadaşlarımız bu hizmet bayrağını bizlere teslim ederse, çok daha güzel, dikkat çekici hizmetlerle esnafımızı mağdur eden birçok şeye karşı tam direnç göstereceğiz. Allah’a şükür kimseye minnet borcumuz yok, kimseye bir boyun bağımız yok. Tek minnet borcumuz bizim bu makamlarda yöneticilik yapmamıza vesile olan esnaf kardeşlerimizdir. Ve bu çatı altında görev süremiz boyunca onlara hizmet etmek boynumuzun borcudur. Esnafımızın mağdur olduğu birkaç konu ve yapmayı planladığımız bazı hizmetlerden bahsetmek istiyorum.

Sorun yaşadığımız konulardan bir tanesi; en önemli gelir kalemlerinden olan yerli ve uluslararası tütün mamulleri şirketlerinin her geçen gün esnafımızdan çaldığı kar oranlarıdır. Yüzde 14'lerden yüzde 4'lere düşen tütün mamullerindeki kar oranı esnafımızın hak ettiği kar oranı değildir. Burada büyük bir haksızlık vardır. Biz bu kar oranını en üst seviyeye çıkarmak için Trabzon'dan bir direniş hareketi başlatacağız.

Yine esnafımızdan her yıl ruhsat parası altında paralar tahsis edilmektedir. Bir müesseseye ruhsat bir kere verilir, sonrasında denetlenir. Ama esnafımız tütün mamulleri ruhsatı ile adeta haraca bağlanmış, her yıl önemli oranda paralar ödemek zorunda bırakılmıştır. Bunun kaldırılması için devlet yöneticilerimiz ve siyasilerimizle görüşeceğiz. Gerekirse Ankara'ya gideceğiz ve inanın bu işin peşini bırakmayacağız. 

Esnaf olarak diğer önemli bir konumuz da hazırlanan fakat meclise henüz sunulmayan perakende yasasıdır. Bizim isteğimiz ve talebimiz bu yasanın küçük esnaf lehine yeniden gözden geçirilmesi ve bir an önce hiç zaman kaybetmeden çıkarılmasıdır. 

Bu yasanın yanında başka önemli bir konuyu da dile getirmek istiyorum. Artık devlet zararına iş yapmaktan vazgeçmeli. Bakınız bugün devlet tarafından Tarım Kredi Kooperatif marketleri  açıldı sonra zarar edenler kapanmaya başlandı. Biz bakkallar olarak devletimizin her zaman yanındayız. Marketlerini zarar edip kapattırmaktansa bu ürünlerinin teminini bakkallara sağlayarak büyük bir satış ağı oluşturabilirler. Yani devlet marketlerinin kendi giderleri market başına %18’dir. Gelin bu oranı göz önünde bulundurarak, ürününüzün üzerine kendi fiyat etiketlerini koyarak bize sattırın. Hem Trabzon’umuzda anında 850-900 bakkala sattıralım, hem de bize rakip olmaktan vazgeçilmiş olunsun. Eğer yöneticiler küçük esnafı koruma anlamında samimiyseler bunu çok kolay bir şekilde yapıp bize de desteklerini gösterebilirler. 

Bizler bu konuları üst kurulumuz olan federasyona, konfederasyona, ticaret bakanlığına arz
edileceğiz. ‘’Belki Trabzon'dan Türkiye'deki sistemi nasıl değiştireceksiniz diye sorarlar… Bunu soranlara; “Trabzonspor değil mi İstanbul takımlarının saltanatını Faroz'dan yıkan” cevabını veririz...  Biz de ülkemizde tüm esnaflarımız için buradan bu devrimi başlatmak istiyoruz. Bu işler küçük kıvılcımlarla başlatılan büyük yangınlar gibidir… Gelin el verin, destek olun hep birlikte bunu başaralım.

Tabi hepimiz esnaf olarak zor süreçler yaşadık, badireler atlattık… Buna rağmen sorumluluk bilincinde olduk ve sosyal sorumluluklarımızı hiçbir zaman unutmadık. Dünyayı etkisi altına alan halen daha devam etmekte olan bir pandemi süreci yaşıyoruz. Dilerim en kısa sürede bu illetten kurtuluruz. Bu süreçte Trabzon Bakkal ve Sebzeciler Esnaf Odası olarak gece gündüz demeden çalışan esnafımızın yanında olduk, olmaya da devam edeceğiz. Sözlerimi burada sonlandırırken beni dinlediğiniz için hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyor, Oda olarak daha iyi hizmetler yapmak için bayrağı daha ileriye taşımak için desteklerinizi bekliyorum. El verin, gönül verin, sesiniz olalım.

Trabzon Bakkallar ve Sebzeciler Odası’nda bir dönem sona eriyor!

Trabzon Bakkallar ve Sebzeciler Odası’nda bir dönem sona eriyor!

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber