TOKİ Başkanı Ömer Bulut: "Trabzon'a 5,6 milyar TL’lik yatırım"

TOKİ Başkanı Ömer Bulut’tan Haber61'e Uzungöl, Çömlekçi ve Of kentsel dönüşümleri ile ilgili önemli açıklamalar...

TOKİ Başkanı Ömer Bulut: "Trabzon'a 5,6 milyar TL’lik yatırım"

TOKİ Başkanı Ömer Bulut’tan Trabzon milletvekili Ahmet Kaya’nın basında yer alan sorularına cevap geldi. 

Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya'nın açıklamaları üzerine TOKİ Başkanı Ömer Bulut'u arayarak görüşlerini sorduk.

Haber61'e önemli açıklamalarda bulunan Bulut, Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya’nın KİT komisyonunda kendisine verilen cevaplara hiç yer vermeden kendi sorduğu soruların haber yapıldığını belirtti. 

Bulut, “Trabzon’a hükümetimizin desteği ve milletvekillerimizin yardımlarıyla büyük yatırımlar yaptık. TOKİ olarak; sosyal konuttan, kentsel dönüşüme, millet bahçelerinden stadyuma, hükümet konaklarından okullara kadar birçok hizmeti getirdik. Güncel rakamla 5,6 milyar TL’lik yatırım yaptık." dedi.

28 Haziran 2022 tarihinde Kit Komisyonunda Toplu Konut İdaresi’nin 2019-2020 faaliyetlerinin görüşülmesi esnasında Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya’nın Trabzon’la ilgili sorduğu soruların basında haber yapılması üzerine TOKİ Başkanı Ömer Bulut’tan cevap geldi. 

Bulut, Kit Komisyonunda Sayın vekilin sorularına cevap verdiklerini ama orda süre kısıtlı olduğu için bütün soruları cevaplandırmanın mümkün olmadığını ve yazılı olarak cevap verilmesini istediğini ifade ederek, “Fakat konu medyaya yansıyınca bu sorulara açıklık getirmekte fayda görüyorum. Çünkü Sayın Vekilimiz, KİT komisyonunda kendisine verilen cevaplara hiç yer vermeden kendi sorduğu soruları beyan etmiş.” açıklamasında bulundu.

Kentsel dönüşümün çok zorlu bir süreç olduğuna değinen Bulut “Biz bu dönüşümleri yasal süreçleri izleyerek ve vatandaşlarımızın rızasını alarak gerçekleştiriyoruz. Devlet bu projelerden ne gelir elde edecek diye değil, bu projeler şehirlere ne değer katacak diye bakıyoruz. Aynı şekilde sosyal konut üretmek için öncelikle arazi üretmek gerekiyor, Trabzon, kamuya ait ya da hazine arazisi olmadığından bu konuda en zorlandığımız şehirlerimizden, kamulaştırma yaparak çözüm üretiyoruz. Biz kurum olarak diğer şehirlerimizde de olduğu gibi Trabzon ne hizmet götürelim, nasıl daha değer katalım çabasıyla çalışırken, Sayın Vekilimizin içinde sadece eleştiri olan yaklaşımı bizi üzmüştür.” dedi.

Bulut: “Milletvekilimize Mustafa Kemal Atatürk’ün şu güzel sözünü hatırlatmak istiyorum: ‘Tatbik eden, icra eden, karar verenden daima daha kuvvetlidir.’ Biz tatbik ediyoruz, icra ediyoruz ve karar da veriyoruz. Bu cümlenin hiçbir yerinde sadece ama sadece eleştiriye bir kıymet verilmiyor. Sayın vekilimiz kamulaştırma, projelendirme, uzlaşma ve yıkım süreçlerini görmezden gelerek sadece eleştirel yaklaşıyor.” dedi.

TRABZON’A 5.6 MİLYAR TL’LİK YATIRIM YAPTIK

TOKİ Başkanı Ömer Bulut, Trabzon’a hükümetin desteği ve milletvekillerin yardımlarıyla büyük yatırımlar yaptıklarını ifade ederek, “TOKİ olarak; sosyal konuttan, kentsel dönüşüme, millet bahçelerinden stadyuma, hükümet konaklarından okullara kadar birçok hizmeti getirdik. Güncel rakamla 5,6 milyar TL’lik yatırım yaptık.  7.950 konut, 423 işyeri, 5 hükümet konağı, 10 okul, stadyum,  2 hastane, 3 millet bahçesi ve diğer sosyal donatılar inşa edildi. 687 konut, 115 işyeri ile diğer sosyal donatıların inşaatı devam ediyor.” ifadelerini kullandı.

TOKİ Başkanı Ömer Bulut:

OF’TA ÖNEMLİ BİR DÖNÜŞÜMÜ BAŞLATTIK, İHALELER AĞUSTOS AYINDA YAPILACAK

Bulut, "Sayın Vekilin gündeme getirdiği; Ortahisar’da inşa edilecek konutların projelerinin tamamlandığını vurgulayan Bulut, 11 Ağustos’ta ihalesinin yapılacağını belirtti.  Bulut, Of’da büyük bir kentsel dönüşüm başlattıklarını; Solaklı ‘da 25 işyeri 1 mescidin yer aldığı kentsel dönüşüm projesinin yaklaşık 17 milyon liraya ihale edildiğini, 94 işyeri ve 20 ofisten oluşan projesinin diğer kısmının da 19 Ağustos’ta ihale edileceğini ifade ederek, Of’ta önemli bir dönüşümü vatandaşların rızası alınarak, anlaşarak başlattıklarını açıkladı." dedi.

TOKİ Başkanı Ömer Bulut:

UZUNGÖL’E MİLLET BAHÇESİ İNŞA EDİYORUZ

Uzungöl’de 98 bin m2’lik büyük bir alanın Millet Bahçesine dönüştürüleceğini anlatan TOKİ Başkanı Bulut, Uzungöl’ün değerine değer katacak, düzensiz yapılaşmanın ortaya çıkardığı zararları bir nebze olsun iyileştirecek, vatandaşlarımızın çocuk oyun alanları, yürüyüş yolları ile dinlenip, vakit geçirebilecekleri bir rekreasyon düzenlemesi yapılacağını ifade etti.  Uzungöl ihalesinin 3 Ağustos’ta gerçekleştirileceğini açıklayan Bulut, Millet bahçesi içinde yapılaşmanın da olmayacağını söyledi.

TOKİ Başkanı Ömer Bulut:

KONUT KAMPANYALARI İLE TRABZON’A YENİ KONUTLAR İNŞA EDİLİYOR

Bulut,  50 bin sosyal konut kampanyası çerçevesinde Yomra’da 511, Maçka’da 144 konut inşa ettiklerini, 100 bin sosyal konut kapsamında ise Sürmene, Düzköy, Çarşıbaşı, Araklı ve Köprübaşı’nda 786 konut projelendirdiklerini vurguladı.

TOKİ’nin satın alma ve kamulaştırma yoluyla Arsin ve Ortahisar’a 4 ayrı bölgede toplam 122 bin 453 m2’lik  değerli konut arazileri kazandırdıklarını ifade eden Bulut, Arsin Güzelyalı mahallesinde 25.095 m² yüzölçümlü arsada 221 konut, 10 dükkan, Ortahisar  Yeşilköy mahallesinde  14.981 m² yüzölçümlü arsa ile 81 konut, Ortahisar Çimenlide iki ayrı toplam 82.377  m²  arsada  500 konut projelendirdiklerini açıkladı.

TOKİ projelerinden ve özellikle Trabzon’a yapılan bütün hizmetlerden Milletvekili Sayın Ahmet Kaya’nın haberdar olduğunu ifade eden Bulut, siyasi saiklerle bu hizmetlerin görmezlikten gelindiğini belirtti.

TRABZON'UN KALBİ, TARİHİ YAŞATACAK PROJE

Bulut, “Çömlekçinin tarihi cumhuriyet öncesine dayanıyor. Çömlekçi projesi uzun yıllara yayılan bir projedir. Süreç 2008 yılından itibaren başlayarak bölge kentsel dönüşüm alanı ilan edildi. Bölgede ilk kamulaştırmalara 2014-2015 yıllarında başlanıldı. Biz idare olarak vatandaşlarımızın her biriyle anlaşarak rıza dayalı bir süreç yürütüyoruz. Aslında zor olanı yaptık. Kolay olan ise vatandaşlarımızla anlaşmadan kamulaştırma yapmaktı. Fakat biz bu yola başvurmadık, şeffaf, rıza dayalı bir süreç başlattık. “ dedi.

TOKİ Başkanı Ömer Bulut:

Çömlekçi projesi çok özel bir proje olduğuna vurgu yapan Bulut,  şöyle devam etti: “Projede Türkiye’nin en iyi mimarlarıyla çalıştık. Proje bittiği zaman örnek gösterilecek.  Şunu da belirtmek isterim; Çömlekçi için deniz gören, çok yüksek katlı binalardan oluşan proje örnekleri de geldi. Fakat biz bunların hiç birini uygulamaya koymadık. Bu projeler belki  sadece bu konutların içinde yaşayan vatandaş açısından güzel olabilirdi fakat Trabzon’un tarihi ve Trabzon’da yaşayan insanlar için kötü gözükürdü. Bunun için bölgede örnek teşkil edecek projeyi hayata geçirdik. “

TOKİ Başkanı Ömer Bulut:

Trabzon’un yıllardır kanayan yarası olan, aynı zamanda tarihi açıdan önemi büyük Çömlekçi Mahallesini Trabzon’a yakışır bir tasarımla şehrin önemli lokasyonlarından biri haline getireceklerini ifade eden Bulut,  "Şu ana kadar 1 milyarın üzerinde para harcandı. Trabzon’un kalbi dediğimiz, tarihi yaşatacak bir projeyi ortaya çıkarıyoruz. Çömlekçi, esnaf yetiştirmiştir,  bilim insanları yetiştirmiştir, bürokrat yetiştirmiştir, siyasetçi yetiştirmiştir. Çömlekçiye o kimliğini geri kazandıralım istiyoruz.  18 tane tescilli yapı var, o tescilli yapılar koruncak.  Trabzon’un hem merkezine değer katacak, hem merkeziyle burayı bütünleştirecek bir koridor açmak suretiyle meydanları birleştirerek burası 24 saat yaşasın istiyoruz." İfadelerini kullandı.

TOKİ Başkanı Ömer Bulut:

Bulut, “Çömlekçi 1. etapta başlattığımız ihale bedeli 103 milyon TL olan 106 konut, 20 dükkân ile otopark inşaatı devam ederken, 2. etabın çalışmalarına da başladık. 34 adet yöresel mimariyi ihtiva eden tescilli yapıları, ticari alanları,  konutları, parkları, dükkânları ile burayı Trabzon’a yakışır siluetle bir yaşam merkezine dönüştüreceğiz.” dedi.

TOKİ Başkanı Ömer Bulut:

Başkan Bulut, "Sayın Cumhurbaşkanımız projenin ilk etabının 2023 yılında tamamlanması talimatını verdi. Biz de Sayın Bakanımız Murat Kurum’un koordinasyonunda gece gündüz demeden projemizin ilk etabını 2023 yılında bitirmek için çalışıyoruz." dedi.

Başkan Bulut, "Bugüne kadar hemşerilerimizin ihtiyacı olan her projeyi tek, tek hayata geçirdik" diyerek şu sözleri kaydetti:  "İnşallah bundan sonra da yeni projeleri bölgemize kazandırarak Trabzon ve ilçelerimizin gelişmesine hep birlikte destek olacağız, hizmet etmeye devam edeceğiz."

HABER: Tuncay LAKOT

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber