TİSKİ Genel Kurulu’nda Zimmet tartışması

TİSKİ genel Kurulu’nda gergin dakikalar yaşandı.

TİSKİ Genel Kurulu’nda Zimmet tartışması

TİSKİ Genel Kurulu’nun 1. Olağan Genel kurulu yapıldı. Kurulda dün itibarıyla sona eren Meclis toplantısının etkileri görüldü.

Dün Çakıroğlu’nun Özel Kalem Müdürlüğü harcamaları ile alakalı söylediği “Bu arakamlar bence fazla, gün gelir başkana zimmet suçlaması yaparlar” sözleri bazı basın organlarında “Zimmet suçlaması” olarak yayınlanınca toplantıya başkanlık yapan Başkanvekili Atilla Ataman açıklamalarda bulundu.

Ataman şunları söyledi;

"7 Milyon 481 Bin ayrılmış, 25.06.2021 tarihine kadar 2 Milyon 376 Bin ödenek kullanılışmış. Personel giderleri bunun içerisinde. Bu dönem içerisinde temsil, tanıtım ve tören giderleri için 898 Bin 245 TL harcanmış. Tamam bunları konuşalı ama bunu sanki astronomik şeylermiş gibi, daha fazlası kullanılıyormuş gibi algı yaratıcı şekilde sorduğumuzda mesele yanlış anlaşılmaya muhtaçtır. Dilimizi biraz daha düzeltmek gerektiğini düşünüyorum. Siyasi erbabının bu konularda daha dikkatli olması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü amaç eleştiri sınırlarını aşıyor. 

Bütçe gelir giderleri içerisinde personel sayısının yüzde 30’un sütünde olduğu şeklinde bir ifade vardır. Bir tablomuz var bunu görürsünüz. Hesabı bunun üzerinden yaparsak doğrudur. Ama hesabı doğru verilerden yaparsanız yanlıştır. Burada personel harcamaların konu giderin nasıl hesaplanacağını da bilmek durumundayız. Bilmiyorsanız sorun anlatırız. Şirket personelleri de dahil yıllık giderlerin hesaplanmasında Doğrudan hizmet alımı kapsamında idarede istihdam edilen şirket işçilerini, şirket yöneticilerine ve destek personeline ödenen net ücretlerin toplamıdır. Bunlar brüt giderlerdir, net giderler değil. Bunu böyle söylediğimizde sanki belediye yüzde 30 artmış ir vaziyette ödeme yapmış gibi olur. Yapılan bu hesaplama neticesinde belediyenin personel giderlerinin gerçekleşen en son yıl bütçe gelirlerinin 213 sayılı vergi usul kanununa göre belirlenecek yeniden değerleme kat sayısı ile çarpılması sonucu bulunacak miktarın yüzde 30’unu aşamaz. Siz 2019-2020 için bu hesaplamayı yapıyorsunuz. 2019 yılı gider ve gelirleri yeniden değerleme oranını esas alarak yapmak zorundasınız. Bu sene bu rakam yüzde 22 civarında. Şimdi katlı rakamları baz alarak hesap yaptınız da bile yine yüzde 30’u aşmayan bir durumda mesela geçen yıl kadrolu işçi maaşlarındaki artış oranımız 14.97. Bu sadece personel alma ile artan rakam değil. Personelimizin ve işçimizin yaşam standardını yükseltecek iyileştirmeyi yaptığımızda da bu ortaya çıkıyor. İki farklı şirkette personel ücretlerinde dengeleme yapmak içinde yüzde 12 ile 20 arası belediye çalışanlarına zam yapıldı. Bu zamda sizin giderinize dahil. Turkuaz ve Trabel şirketleri aylık bize faturalandırma yapıyor. Bu aylık faturalandırmanın içinde her türlü gider var. net ödeme değil KDV dahil olmak üzere. Şimdi bu hesaplar yapılarak ve yeniden değerleme katsayısı ile birlikte net tutar üzerinden yüzde 21.73, brüt tutar üzerinden ise 29,11’dir personel harcamalarımız. Hiçbir şekilde yüzde 30’u aşmış bir rakama muhataplığımız söz konusu değildir. Sayın Çakıroğlu’nun konuşmasındaki zimmet lafını, sanki belediye yönetimleri zimmetini bir şey geçiriyormuş gibi yazan bir anlayışa da hep birlikte tanık oluyoruz. İnsaf sınırlarından ayrılmadan eleştirilmeye bariz devam edeceğiz."

Ataman’ın açıklamalarına cevap veren Çakıroğlu, “Özellikle zimmet lafı için tekrar dinlenilmesini istiyorum. Zimmet lafını sizin dediğiniz şekilde anlaşılmadığını söylemek isterim. Zimmet lafının özellikle yanlış anlaşılmaması için altını çizdim. Eğer burada fikrimizi söylemeyeceksek huzur hakkımızı alıp gideceksek burada durma hakkımız yok. Bunu yazan basına sizde görüş verip beni eleştirmişsiniz. Bu rakamları biz icat etmiyoruz. 7 milyon diye üç başlıkta söyledik. Kişisel görüş olarak ben fazla olduğunu düşünüyorum ama siz az diyorsanız benim size söyleyeceğim bir şey yok. Siz bazen başkan gibi başkan adına konuşuyorsunuz.” ifadelerini kullanınca ikili arasında gergin anlar yaşandı.

Son olarak söz alan Ataman, “Bana bu yetkiyi meclis çoğunluğu verdi. Burada gelip istediğiniz gibi eleştirip gitmek istiyorsunuz. Siz bizi tenkit etmişsiniz ben de belgelerle bunu anlattım. Ben savunma yapmıyorum, suçlu olan savunma yapar. Nasıl siz eleştirilerinizse biz bir şey demiyorsak biz de yaptığımız durum değerlendirmelerine siz saygı duyacaksınız” dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber