Ortahisar belediyesine 196 Milyon TL ek bütçe onaylandı

Ortahisar Belediyesi'nin Temmuz ayı meclis toplantılarında ek bütçe talebi görüşüldü.

Ortahisar belediyesine 196 Milyon TL ek bütçe onaylandı

Ortahisar Belediyesi Temmuz ayı meclis toplantıları sona erdi.

Toplantıların son gününe Başkan Ahmet Metin Genç'in başkanlık etti.
 
Son gün maddelerinde Plan ve Bütçe Komisonundan gelen Ortahisar Belediyesi'nin 2022 bütçesine ek olarak bütçe talebi görüşüldü.

Daha önce 2022 yılı için meclisten onayı alınan 294 Milyon TL'lik bütçeye ek olarak 196 Milyon TL daha ek bütçe talebi meclis toplantısında görüşüldü.

Yüzde 66.33 oranına denk gelen ek bütçe ile 2022 yılı bütçesi toplamda 490 Milyon TL oldu.

Asgari ücrete zam, toplu sözleşmelerden kaynaklanacak ücret farkı gibi giderlerin artmsı 

Konu hakkında söz alan CHP Ortahisar meclis üyesi Turgay Şahin "Bir atasözü var söylesek tesiri yok söylemesek gönül razı değil. Bunun böyle olacağını biliordum. Türkiyede bi sıkıntı var. Maaşlarda artış var ve bu belediyelere yansıyacaktır. Bunda asıl konu şu ki bunun önünü göremiyoruz. Yüzde 66 ile ilk 6 ayda bir artış yaptık diyelim. Önümüzü göremiyoruz. Büyükşehir belediyesi ilk 3 ayda yaptı. Biraz da lüksümüzden vazgeçmemiz lazım. Burada personel giderleri var ama işe alım devam ediyor. Belediye bir iş sahası olarak görülüyor. Ne yapacağız? Gerekirse projelerimizi durduracağız. Mevcutları bitireceğiz. Ama daha yapmayacağız. Gelir ve gider bütçesi yapılmış ama yeni bir ek gelir buraya gelmeyeceğiz. Bağış ve yardımlar 43 Milyon lira. nederen gelecek? Bir ara bir çöp araçlarını kendimiz alamlım demiştik. Şimdi bakıyoruz akaryaakıt giderlerine 2 milyon lira konulmuş. Bu rakamlara geçmişte araç alabiliriz. Ama bu teker de dönexcek. Sşize de bir şey demiyorum. Ama diğer türlü de bankalara faiz giderleri artıyor. Bir atasözü vardır ayağımızı yorganımıza gör uzatmamız lazım" ifadelerini kullandı.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Berrin Erkuloğlu söz alarak "Ek bütçe ile alakalı önerilerim ve sorularım olacak. Gelir kalemlerinden olacak 43 milyon TL bağış ve diğer gelirlerden 83 milyon TL gelir nereden olacak ve gelmezse ne olacak? Vatandaşın yararına olmayan projeler bu bütçedeki yeri nedir? Zaten doğal bir seyir terası olan Boztepe ile tonlarca çelik harcayarak yapılan bu projenin ek bütçedeki yeri nedir? Vatandaş harcamalarından vazgeçerken belediyemiz neden yapmıyor? Ek bütçeye evet oyu vereceğiz ama gönlümüz razı değil. Belediyemiz neden ayağını yorganına göre uzatmıyor." ifadelerini kullandı.

CHP'li meclis Üyesi Cüneyt Zorlu "Ülkenin geldiği nokta ortada ve sizin de ek bütçe istemeniz normal. Temizlik işlerinde 19 milyonluk bir artış var. Temizlik hizmetleri alınan şirkete mi harcanacak yoksa akaryakıt giderleri mi? Burada 45 Milyon liralık emlak satışı var. Nereleri satmayı düşünüyorsunuz? Bütçeye evet diyorum ama satışa karşıyım. 33  Milyonluk Kültür ve koruma için ayrılan bütçeyi işçilerimize harcasak daha iyi olmaz mıydı? Bu konuda vicdanlarımız daha rahat olmaz mı?" ifadelerini kullandı.

Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç cevaben "Yasal olarak devam eden işlerdeki farkları bütçeye yansıtma zorunluluğu var. Yansıtmazsanız yıl içinde ödeme yapamıyorsunuz. 43 milyon öngörümüz içişleri bakanlığımız için onay çıkan 5 milyon sanayi bakanlığı en mutlu köy 8 milyon. Onay çıkması beklenen 10 milyon ödenenek var. Basın müzesi için 2 milyon. Çevre ve şehir 2 milyon afaddan 2 milyon dokab 1 milyon, il bank 150 bin ve 1 milyon hibe öde kültür bakanlığı 4,5 ve sseyir terası için 3 milyon ödenek beklentimiz var. Boztepeyi daha güzel bir hale getirelim istedik. Bu projelerimiz de ortada kalsın istemiyoruz. Pandemi girdiği andan itibaren 1lira kredi kullanmadım. Borçlanma amacında değilim. Çok sıkışmadıkça kredi kullanma amacında değilim. Büyükşehir Belediyesi ile mahsuplaşma değerinde taşınmazlarımız var. Onları değerlendirmek istiyoruz. Temizlik işlerimiz Eylül de bitiyor. Yakıt maliyetlerindeki artış nedeniyle değerlendireceğiz. Toğlu iş sözleşmemiz şubat ayında sona eriyor. Yüzde 48,5 personelimize verdiğimi farktır. Bir önceki ay itibariyle enflasyon  farkını verdik yıllığı değil. Bizde yüzde 48'i uyguladığımızda Büyükşehir personeli idareye baivurup fark istediler ama veremediler. şimdi seyir tersine döndü. Biz de fark olsun istemiyoruz ama bir taraf Büyükşehir biz ilçe belediyesiyiz. Biz çalışmamızı yapacğız ama şu durumda bir çalışmamız yok ama o fark için bir sözleşme yenilemesine gideceğiz." şeklinde konuştu.

Ek bütçe yapılan oylama sonucunda kabul edildi.

Haber61 - Haber Servisi - 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber