Murat Zorluoğlu: Ben hayal satmam

Trabzon Büyükşehir belediye başkanı Murat Zorluoğlu Haber61’in konuğu oldu.

Murat Zorluoğlu: Ben hayal satmam

Trabzon Büyükşehir Belediye başkanı Murat Zorluoğlu, Haber61TV ekranlarında Genel yayın Yönetmeni Tuncay Lakot’un konuğu oldu.

Tüm soruları içtenlikle yanıtlayan Zorluoğlu, Gülcemal projesi ile alakalı da açıklama yaptı.

Zorluoğlu “Ben olsaydım bu kadar büyük bir projeye başlamazdım” ifadesini kullanan Zorluoğlu “hayal satmam dedi. Değirmendere’de yapılacak otogar için de konuşan Zorluoğlu “Orası bambaşka bir değirmen dere olacak. Bu itirazlar niye? Trabzon’da, Trabzon tarihinde yerel yönetim hizmeti olarak bundan çok yatırımın yapıldığı başka bir dönem yoktur, iddia ediyorum. “ ifadelerini kullandı.

Zorluoğlu “Valilik bürokraside en üst nokta. Valilikten belediye başkanlığına geçiş çok nadirdir. Valilikten milletvekilliğine geçiş olur. İlkleri yaşıyoruz. Trabzon şehriyle birlikte çok zorlukları var. Kişisel olarak halimden memnunum Trabzon’da bir şeyleri başarabiliyoruz. Trabzon’da kendi programını uygulamaya geçirdik. Valilikte Ankara’ya bağlısınız ama Büyükşehir Belediyesi olarak kendi programınız var kendi bütçeniz var. “ dedi.

İstişare tam olarak işletildi

Çok tartışılan otogar yeri ile alakalı açıklamalarda bulunan Zorluoğlu “Ben devletten gelen bir yöneticiyim. Dolayısıyla hukuka ahlaka halkın menfaatlerine aykırı olan hiçbir işe girmem. Burada ta başından itibaren kamuoyuna açık bir şekilde anlattım. Meslek odaları da biliyor. İki senedir şehrin gündeminde. DSİ’den görüş aldık. Onlarda bize rapor hazırladılar. 15 kriter koydular. Temelden doğrultusuna kadar birçok noktada önerileri oldu. Ve bu şartlarda binanın yapılmasına engel yoktur dendi. Bütün kriterleri yerine getiren bir proje hazırladık. İhalesi ve yer teslimi yapıldı. 1 aydır zemin güçlendirme çalışması yapılıyor. Süreçte birçok tartışma oldu. Belediye meclisinde bu durum tartışıldı. İstişare tam olarak işletildi. Bugün inşaat mühendisleri odası başkanının konuşmasını okudum. Belediye başkanlığına zemin kodunu yükseltilmesini söyledik. Başkanlıkta zemin kodunu yükseğe aldı. Şehirde fikri gerçekleşmeyene göre istişare yapılmamış oluyor. İstişare bu değildir.

“Orası Bambaşka bir Değirmendere olacak”

Bütün proje çalışmalarını ben yakından takip ettim. Bu çalışma yapıldığı takdirde çalışmadan şehir zarar görmez. Dere tahkimatını yapıyoruz 10’ lik yol koyuyor ve bu yapıyı 50m geri çekiyor. Çok güçlü bir zemin çalışması yapıyoruz. Bütün inşaat tekniklerini en iyi şekilde yerine getiriyoruz. Şehrimize değer katacak bir proje. Dönüşüm startı vermiş oluyoruz. Başka maksatlarla da kullanılabilecek bir yapı inşa ediyoruz. Bizim hedefimiz değirmen dere vadisini dönüştürmek. 5 küçük sanayi sitesini de taşıyacak yer bulduk. Şu an taşınacağı yeri açıklamayalım. Sayın cumhur bakanımıza bu durumu açıkladım olumlu yaklaştı. Sanayi bakanımız, çevre şehircilik bakanımızla oturup konuştuk. Değirmendere boyu diğer şehirlerdeki çevre düzenlemeleri gibi 28 hektarlık alan. Orası bambaşka bir değirmen dere olacak. Bu itirazlar niye? Trabzon’da, Trabzon tarihinde yerel yönetim hizmeti olarak bundan çok yatırımın yapıldığı başka bir dönem yoktur, iddia ediyorum.

“Karar verdikten sonra dönüşü olmaz”

Kafanızı nereye çevirirseniz her yerde görürsünüz. Alt yapı üst yapı ve çok büyük kallavi yatırımlar. Bir bölümü 2023 bir bölümü 2024de açılacak. İnsanlar biliyor ki Trabzon’un çehresi değişecek. Yavaş yavaş ortaya çıkıyor. 1-2 sene içinde projelerimizi yapalım açıklayalım. Dolayısıyla bizi yıldırma önümüzü alma planı olarak görüyorum. Bu şehirde bir takım gruplar var. Bu şehirde bazı klikler oluşmuş bu şehirin ilerlemesini istemiyorlar. Sürekli bir muhalefet ön kesme çabası var ama başarılı olamazlar. Ben yapım gereği mücadeleci bir adamım. Murat Zorluoğlu olarak kararlı bir adamım. Karar verdikten sonra geri dönüşü olmaz. Benim tek amacım var. Mevlam nasip eyledi 30 sene sonra hizmet ediyoruz. Şehrin tüm sorunlarını ne kadar fazla çözersem o kadar şanslı hissederim. “ ifadelerini kullandı.

Gülcemal projesi hakkında da açıklamalar yapan Zorluoğlu “Tabi çok büyük bir proje o biz devraldığımızda esasında çok ilk evresindeydi ortada bir şey yoktu yapılması gereken çok şey vardı. Güneyden gelen dereler yapılacak olan projeler için bir külfet getirildi. Oradaki koku tamamen ortadan kalktı. Batı kısmı Karayolları tarafından denize ulaştırılıyor. Trabzon’da bu tür meseleler çözülünce Trabzon’da kimse bunu konuşmuyor. 2020de bu mesele çözüldüyse helal olsun arkadaş deyip bunu haber yapmalıydınız. Orada büyük bir çalışma devam ediyor. Menfez çalışmasını devam ettiriyoruz. Ulaştırma yani o birinci etabı orada bir mahmuz var oranın tahkimatı yapılmıştı kısmen. Oranın biraz zarar gördüğünü söyleyebilirim. Burayı tekrar yapıyoruz. 1. Etap yılsonuna kadar tamamlamaya çalışıyoruz. Bir taraftan onun üstü. Ne olacak orda: ana kütlenin olduğu körfez gibi koy gibi yerin olduğu yerden bahsediyorum en batı kısımdan. Bir taraftan da projelendirme çalışması yapıyoruz. İnsanların fikirlerini de aldık. Bir tema park bir eğlence parkı büyük bir alanda sağlayacağız. Denize nazır yeme içme mekânları biraz daha kaliteli marka yerler. Balık restoranları. Alışveriş yerleri orayı ziyaret edenlerin alışveriş yapacakları mekânlar. Konser alanları olsun. Şehirden uzak bir mekân kimseyi rahatsız etmeyiz. Su sporları merkezi olacak. Çocuklar yelkenliler orası canlı bir yer haline gelecek ve bir takım konferans yapılacak alanlar. Faroz limanımızla bu alan arasındaki 1 kilometrelik plaj. Bensize batıdan doğuya doğru basitçe içeriğini anlattım. Bunun ilk etabını 2022 yılında ihale aşamasına geliriz.

“Ben bu kadar büyüğünü yapmazdım”

Ben bu kadar büyüğünü yapmazdım. Ben hayal satmam. Bir şeyi projelendirir, maliyetlendirir, ihalesini yapar açıklarım. Benim açıkladığım hiç bir projeye başlamamak gibi bir durumumuz olmadı. Bu kadar büyük bir iş yapmazdım. Bu projenin denizle şehir arasına koca bir yol girdi sahil tarafı dar kaldı. Bana göre daha az dolmalıydı. Biz geldiğimizde dolmuştu. Şehrimizin menfaatine en yakın şekilde kullanmamız lazım. Hem gelen hem de yerli vatandaşlarımız için Trabzon’da kalma sebeplerinden biri olsun. Dışarıdansa sırf burayı görmek için gelsinler. Desinler ki böyle ir alan var park var desinler. Böyle bir yer olsun istiyoruz. İnşallah bunun adımlarını atıyoruz. “ şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
9 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber