Karadeniz'de ilk! Trabzon'da faaliyete geçecek

Ortahisar Belediyesi Başkanı Ahmet Metin Genç, Kara Salyangozu Yetiştirme Tesisi’nin Karadeniz'de bir ilk olacağını açıkladı.

Karadeniz'de ilk! Trabzon'da faaliyete geçecek

Ortahisar Belediyesi Başkanı Ahmet Metin Genç, Geçit Mahallesi’nde Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi (DOKAP) desteğiyle yapılan Kara Salyangozu Yetiştirme Tesisi’nde incelemelerde bulundu.

Karadeniz'de ilk! Trabzon'da faaliyete geçecek

DOKAP Başkanı Hakan Gültekin ile birlikte tesiste incelemelerde bulunan Başkan Genç, yapımı büyük ölçüde tamamlanan tesisin Karadeniz Bölgesi’nde bir ilk olma niteliği taşıdığını ifade etti. Bölgenin iklim şartlarının kara salyangozu yetiştirmeye çok uygun olduğunu dile getiren Genç, tesis sayesinde Trabzon’da tarımsal ürün yelpazesinin genişleyeceğini açıkladı.

Karadeniz'de ilk! Trabzon'da faaliyete geçecek

YILDA 5 MİLYON ADET SALYANGOZ ÜRETİLECEK
Proje kapsamında bölgede doğadan toplama yoluyla salyangoz ticareti yapan kadın çiftçilerin üretim tesisi kurmasının teşvik edileceğini aktaran Başkan Genç, “Tesisimiz tamamen faaliyete geçtiği zaman yılda 5 milyon yavru salyangoz, krem yapımında kullanılmak üzere 100 kg salyangoz salgısı ve ihracat amacıyla yılda 20 bin kg salyangoz üretimi yapılacak. Bu da ciddi bir gelir kaynağı demek. Tesiste kuluçkahane ve üretim alanları var. Projenin devamında bölgede doğadan toplama yoluyla salyangoz ticareti yapan özellikle kadın çiftçilerin üretim tesisi kurması teşvik edilecek.” dedi.

Karadeniz'de ilk! Trabzon'da faaliyete geçecek

YILDA 3 MİLYON TL GELİR SAĞLANACAK
Tesisin 15 kişiye istihdam sağlayacağını ifade eden Başkan Genç, tesisten yılda yaklaşık 3 milyon TL gelir hedeflediklerini dile getirdi. Tesisin 400 m² kapalı alan (kuluçkahane) olmak üzere toplamda 2000 m² alandan oluştuğunu belirten Başkan Genç, “İlimizde daha çok doğadan toplama yöntemiyle kara salyangozculuğu yapılıyordu. Dolayısıyla kara salyangozu temininin yetiştiricilik yapılarak elde edilmesi sayesinde ilimizin tarımsal ürün yelpazesine yeni bir ürün kazandıracağız. Böylece kara salyangozculuğunu bölgemizin önemli bir potansiyeli haline getirmeyi hedefliyoruz.” ifadelerine yer verdi.

Karadeniz'de ilk! Trabzon'da faaliyete geçecek

DOKAP’ın Ortahisar Belediyesi’nin çok önemli bir proje paydaşı olduğuna vurgu yapan Genç, desteklerinden dolayı DOKAP Başkanı Hakan Gültekin’e teşekkür etti.

Karadeniz'de ilk! Trabzon'da faaliyete geçecek

Tesisin yapımı için Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) tarafından 1.120.000,00 TL ödenek tahsis edildi. 1.977.000,00 TL sözleşme bedeliyle ihale edilen tesis için şu ana kadar 2.018.359,23 TL harcama yapıldı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber