Hastalıklarda Erken Teşhis İçin Sağlık Taramaları Önemli!

Prof.Dr. Turan Set vatandaşları erken teşhis için sağlık taramaları hatırlatması yaptı.

Hastalıklarda Erken Teşhis İçin Sağlık Taramaları Önemli!

KTÜ Farabi Hastanesi Aile Hekimliği Bölümü’nden Prof. Dr. Turan SET, erken teşhis sürecinde, sağlık taramalarının çok önemli olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Turan SET, konu ile ilgili yaptığı açıklamada; “Hastalıklarla mücadelenin en etkin yolu, hastalığa yakalanmadan önce koruyucu önlemler almaktır. Koruyucu Hekimlik sayesinde, hastalıkların erken tanısını koymak ve tedavi sürecini daha etkili hale getirmek mümkündür. Örneğin; Kalın Barsak Kanseri Tarama Programları sayesinde, hastalık erken tanı ile tedavi edilebilmektedir. Yine yalnızca Tansiyon Ölçümü Taramaları ile birçok kişide hiçbir şikâyet yokken Hipertansiyon hastalığının erken tanı ve tedavisi sayesinde, gelişebilecek olan önemli sağlık sorunları engellenebilmektedir. Bu nedenle sağlıklı görünen bireylerin de sağlık taramalarını, periyodik olarak yaptırmaları önem arz etmektedir. Sağlık taramaları; kan, idrar tahlili ve röntgen gibi tetkiklerin yanı sıra çeşitli muayene ve danışmanlık konularını içermektedir.” dedi.

Prof. Dr. SET, ”Sağlıklı ya da sağlıklı görünen kişilerde, sağlık taraması kapsamında gerçekleştirilecek olan Periyodik Sağlık Muayeneleri; kişinin yaşına, cinsiyetine, ek hastalıklarına ve diğer risk faktörlerine göre şekillendirilmekte ve böylece her bireyin, kendisine özel bir Periyodik Sağlık Muayenesi Programı oluşturulmaktadır. Örneğin; Periyodik Sağlık Muayenesi için ilk kez başvuran ve herhangi bir şikâyeti olmayan 53 yaşındaki erkek hastaya, Kolon Kanseri Taraması yapılması gerekirken 45 yaşındaki kadın hastaya, Meme Kanseri ve Rahim Ağzı Kanseri Taraması yapılması gerekmektedir.” diye ekledi.

KTÜ Farabi Hastanesi Aile Hekimliği Bölümü, Prof. Dr. Turan SET liderliğinde ve Doç. Dr. Elif ATEŞ ve Dr. Öğr. Üyesi Oğuzer USTA yönetimindeki 15 Asistan Doktor ile hizmet vermeye devam etmektedir. Sağlık taraması ile ilgili hizmet almak ve danışmak için Farabi Hastanesi bünyesinde bulunan Aile Hekimliği Polikliniği’ne, ülkemizden veya yurt dışından gelen hastalar, birçok hastalığın tedavisine yönelik olarak erken tanı hizmetini bu bölümden alabilmektedir.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber