Akif Hamzaçebi Haber61’e konuştu: “Trabzon için başka bir şey lazım”

Akif Hamzaçebi “Trabzon için başka bir şey lazım” diyerek hayalini Haber61’e anlattı.

Akif Hamzaçebi Haber61’e konuştu: “Trabzon için başka bir şey lazım”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi “Trabzon için başka bir şey lazım” diyerek hayalindeki projeyi Haber61’e anlattı. 

Fındık fiyatlarına da değinen Hamzaçebi, “Türkiye fındığı 4 doların altına asla düşürmemeli ve 6 doları hedefleyen bir politika izlemelidir. Bu imkânsız değildir dünya üretiminin yüzde 70’i bizdeyse biz bu fiyatı belirleriz” dedi.

CHP Ekonomi Masası heyeti ile Trabzon’a gelen Akif Hamzaçebi düzenlenen toplantı sonrasında Haber61’e açıklamalarda bulundu.

Akif Hamzaçebi Haber61’e konuştu: “Trabzon için başka bir şey lazım”

Akif Hamzaçebi şunları söyledi;

“SEKTÖRLERİN SORUNLARINI, DERTLERİNİ DİNLİYORUZ”

Cumhuriyet Halkı Partisi Ekonomi masası olarak bütün Türkiye’yi dolaşıyoruz. Bu haftaki programımızda Trabzon, Giresun ve ordu var. İlerleyen haftalarda çalışmalarımız devam edecek. CHP’nin ekonomiyi ayağa kaldırmak için yeniden sürdürülebilir büyüme ortamına kavuşturmak, Milli geliri artırmak, kişi başına düşen geliri ve refahı artırmak amacıyla hazırladığı programı toplantımıza katılan kişilerle paylaşıyoruz. O sektörlerin sorunlarını, dertlerini dinliyoruz. Gerekli düzenlemeleri yapmak suretiyle yolumuza devam ediyoruz. 

“TÜRKİYE EKONOMİSİ 14 YILDIR PATİNAJ YAPMAKTADIR”

Türkiye ekonomisi güçlü bir ekonomidir fakat 14 yıldır patinaj yapmaktadır. 2021 Yılı Türkiye’sinde Milli Gelirimiz 700 Milyar Dolaylara düşmüştür. Oysa 950 Milyar Dolara gelmiş bir ekonomiyi yakalamıştık. Kişi başı gelirde de 2007 seviyesine geri gittik. Yani 14 yıl geriye gitmiş durumdayız. Amacımız sürekli kriz yaşayan, kriz yorgunu bir toplum olmaktan çıkıp, sürdürülebilir büyüme ortamında, her yıl ekonomide ilerlemesini sağlayan, demokratik reformlarını yapmış, herkesin geleceğe huzurla, güvenle baktığı bir Türkiye’yi kurmaktır. Bunun için yollardayız. 

“TRABZON’DA ARTAN NÜFUSA YETECEK BİR GELİRİ ÜRETEMİYORUZ”

Trabzon göç veriyorsa da yıldan yıla artan bir nüfus olduğunu görüyoruz. Artan nüfusa yetecek bir geliri üretemiyoruz. Karadeniz Bölgesinin en güçlü Ticaret ve Sanayi Odası buradadır. En güçlü ticaret Trabzon’dadır ama buna rağmen Organize Sanayi bölgelerimizde yaratılan gelir Trabzon’u çağ atlatacak bir düzeyde değil. Fındık ve çay fiyatlarına sıkışmış bir ekonomi olmaktan çıkmalıyız. 

“FINDIK FİYATI 4 DOLARIN ALTINA DÜŞMEMELİDİR”

Her sene fındık zamanı fındık rekoltesi ve fiyatı ne olacak tartışması yaşanır. Açıklanan fiyat ne üreticiyi memnun eder, ne de başka kesimleri memnun eder. Oysa Türkiye fındıkta çok güçlü bir ülkedir. Dünya üretiminin yüzde 70’ini gerçekleştirir. Son 6 yıla baktığımızda fındık fiyatının ortalama 4 dolar olduğunu görürüz. 4 Doları TL’ye çevirdiğimizde 35 TL’yi buluruz. Ama Türkiye 2014-2015’te 6 dolardan fındık ihraç etmiştir. Türkiye fındığı 4 doların altına asla düşürmemeli ve 6 doları hedefleyen bir politika izlemelidir. Bu imkânsız değildir dünya üretiminin yüzde 70’i bizdeyse biz bu fiyatı belirleriz. 

“TRABZON İÇİN BAŞKA BİRŞEY LAZIM”

Trabzon’a başka bir şey lazım. Fındığı 5-6 dolar yaparsanız Trabzon refaha mı kavuşur? Gelir artar ama başka bir şey lazım. Şahsen benim Trabzon için öteden beri üzerinde durduğum, çalıştığım, 4-5 yıl önce açıkladığım bir düşüncem, projem var. Dünya başka bir yöne doğru gidiyor. Bilgi teknolojilerinde olağanüstü bir ilerleme var. Teknoloji şirketleri büyüyor. Dünyanın en büyük 10 şirketine baktığımızda 2006 yılında bunların içinde sadece bir bilgi teknolojisi şirketi vardı. 2020’ye baktığımızda 10 büyük şirketin 9’u teknoloji şirketi. 10 sene sonra bu tablo değişecek robotik şirketler gelecek. Trabzon’da sanayi çok kısıtlı bir alanda yapılabilir. Sonuçta burası doğal güzellikleri olan, ormanları, denizi olan doğa harikası bir yer. Bunu korumalıyız ve bundan asla vazgeçmemeliyiz. 

“TRABZON TÜRKİYE’NİN VE AVRUPA’NIN BİLİŞİM MERKEZİ OLMALIDIR”

Trabzon Türkiye’nin ve Avrupa’nın bilişim merkezi olmalıdır. Bu Türkiye içinde büyük bir projedir. Bugün ihracatımız son aylarda artmaya başladı. Bundan elbette mutlu oluruz. İhracat artarsa ekonomide artar. Niye artıyor diye baktığımızda pandemi nedeniyle, Uzakdoğu’ya, Çin’e sipariş vermek istemeyen Avrupalı ülkeleri siparişleri Türkiye’ye yönlendirdi. Bu iyi bir şey.  Şimdi Avrupa’nın bilişim işlerini Hindistan yapıyor. Bu 100 Milyar Dolara yakın bir hacimdir. Bunu Türkiye’ye alabiliriz. Bunun için büyük bir fırsat var Türkiye’nin ve Trabzon’un önünde. Bu hem Trabzon’a Karadeniz’e hem de Türkiye’ye çağ atlatacak bir proje. Türkiye bu projeyle yılda 50 Milyar dolar gelir elde edebilir. Avrupa’nın bütün bilişim işlerini Türkiye alabilir. Avrupa’ya Hindistan 10 saat mesafede Türkiye 3 saat mesafede. Bu büyük bir fırsat. 

"ÇÖZÜM İÇİN BURADAYIZ"

Ekonomiyi kendi kurallarına kavuşturduğumuz zaman, istikrar içinde büyüyen bir Türkiye olduğu zaman, doğal olarak ekonomi her sene artan büyümesiyle refahı da artıracaktır. Amacımız budur, amacımız Türki insanının refahını artırmaktır. Bu topraklarda yaşayan bütün insanların refahını, mutluluğunu artırmaktır. Çözüm için buradayız. Eleştirileri yapabiliriz am halkımız çözüm bekliyor bizden. Bizde çözümlerimizi anlatıyoruz.”

HABERE YORUM KAT
Trabzon Haber veya diğer kategorilerdeki haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Trabzon haberleri içerisinde yada diğer tüm haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler