Trabzon'da sığınmacı öğrenciler TEOG mağduru oldu

Haber61 / Özel Haber / Selay Saykal

Trabzon'da sığınmacı statüsünde bulunan yabancı uyruklu 8 öğrenci, TEOG mağduru olarak 2017-2018 Eğitim Öğretim yılında okula kayıt yaptıramadı.


Yaşları 14 ila 15 arasında değişen yabancı uyruklu 8 öğrenciden 5’i Cumhuriyet Ortaokulu’nu tamamladı. Okul Müdürü'nün TEOG sınavı konusunda kendilerini yanlış yönlendirmesi nedeniyle ilk TEOG sınavını kaçıran öğrenciler, istedikleri okula kaydolmamamanın üzüntüsünü yaşıyor.  

Okula kayıt yaptıramadıkları için Afganistan Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Muhammet Gül'e durumlarını anlatan öğrenciler, yetkililerin sorunlarına bir çözüm bulmasını bekliyor.

Öğrencilerin durumuyla ilgili bilgi veren Afganistan Hazaraları Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Muhammet Gül, geçtiğimiz yıl da buna benzer çok sayıda durumla karşılaştıklarını ve bu yıl kendisine bu konuda müracat eden 8 öğrenci olduğunu söyledi. Cumhuriyet Ortaokulu mezunu 5 Afgan uyruklu öğrencinin, okul müdürü Hüseyin Keleş'in yanlış yönlendirmesi ve TEOG sisteminin yarattığı boşluğun kurbanı olduğunu söyleyen Muhammet Gül, şöyle konuştu: "Uluslararası Koruma Başvuru Sahibi statüsünde olan sığınmacı ve göçmenler, yasalara göre her Türk vatandaşının tabi olduğu tüm uygulamalara girmek durumunda, hak sahibi. Ama Cumhuriyet Ortaokulu Müdürü hocamız Hüseyin Keleş, çocuklara TEOG sınavına girmelerine gerek olmadığını, girerlerse yerleşemeyeceklerini söylemiş ve çocuklar da imtina etmişler. Çocuklar, sınıf öğretmeni ve diğer hocaları 'Neden TEOG'a girmediniz' diye sorduklarında yaptıkları yanlışı fark etmişler. İkinci sınava girdiler ama TEOG'da girilen her sınavın puanları toplanır, sonuç ikiye bölünür, gerçek sınav sonucu ortaya çıkar. Çocuklar tek sınava girdikleri için puanları yetmiyor. Mesela bir çocuğumuz sınavdan 400 puan almış ama ilk TEOG sınavına girmediği için aldığı puan 200 oluyor ile hiçbir yere yerleşemiyor."  

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Videolar