Yattara oynasa 40 puandaydık!

Trabzonspor'un efsane futbolcularından Hami, “Yattara'nın gerçek performansı sahaya yansısaydı Trabzonspor'un puanı 40 olurdu” dedi. Trabzonspor, sezona gençler dahil 21 yeni transferle başladı. 25 milyon Euro'luk ciddi bir yatırım yapıldı. Ve karşılığınd

Yattara oynasa 40 puandaydık!

Trabzonspor'un efsane futbolcularından Hami, “Yattara'nın gerçek performansı sahaya yansısaydı Trabzonspor'un puanı 40 olurdu” dedi.

Trabzonspor, sezona gençler dahil 21 yeni transferle başladı. 25 milyon Euro'luk ciddi bir yatırım yapıldı. Ve karşılığında 34 puanlık bir ilk yarı ikinciliği var. Peki Trabzonspor 16 haftayı nasıl geçirdi? 25 yıllık şampiyonluk hasreti bitecek mi? Tüm bunları Trabzon'un efsane isimlerinden, lig tarihinde 465 maçta 219 gol atan Hami Mandıralı ile konuştuk... İşte efsane golcünün görüşleri:

Sizce 34 puan nasıl bir başarı?

 "Sezon başında tüm kamuoyunu toplayıp sorsaydınız, kimse şu anki durumu söylemezdi. Tahmin bile edemezdi. Bence ilk yarı Sivas ile birlikte çok başarılı bir Trabzonspor izledik. 34 puan çok çok iyi."

Daha fazla olabilir miydi peki?

 "Kesin daha iyi olurdu. Niye olmadığını onların düşünmesi lazım. Futbolcular bunu sorgulamalı. 40 puanı bulabilirlerdi."

Kimse 34'ü Bilemezdi

Bu kadar transfer yapılması handikaptı, bu başarıyı daha anlamlı kılıyor mu?

 "20-21 transfer yapacaksınız, yeni takım kuracaksınız ama 34 puan toplayacaksınız. G.Saray'ın, F.Bahçe'nin önüne geçeceksiniz. Onun için başarılı diyorum. Aslında 23 oyuncunun performansı zirveye çıkacak kadar iyi değildi.. Bir de herkes iyi olsa Trabzon çok daha farklı olurdu. Bazen kötü oynandı, kazanıldı. Bazen iyiyken puan kaybedildi. Şans farktörü de vardı."

Trabzonspor'da en önemli değişim ne?

 "Bu sezon çok önemli bir özellik var. O da her maçta müthiş bir kazanma isteği vardı. Başarı için bu çok önemlidir."

 Taraftarı nasıl buldunuz? Destek yeterli mi?

 "Takımı inanılmaz sahiplendiler.. Çok ilginçtir, bizim dönemimizde taraftar stajını yaptı. Bizden alabilecekleri her şeyi aldılar. Çileyi biz çektik. Hem bizi üzdüler, hem kendileri üzüldü. Biz varken çok sevdiler ama bazı şeylerin farkına varamadılar. Şimdi stajını tamamladı taraftar. Çok bilinçli ve mantıklılar. 61 motivasyonu da çok güzel."

En İyisi Bence Hüseyin

İlk yarı kimleri kürsüye çıkartırsınız?

 "Son 2-3 maç dışında Hüseyin en iyi oyunculardan birisiydi. Çok beğendim. Tayfun Cora harika bir ilk yarı geçirdi. Umut Bulut çok iyi niyetli çalıştı. Gayretli olmasını tuttum. Serkan Balcı bazı maçlarda çok üst düzey oynadı. Song gibi bir deneyimli oyuncu 3-4 maç hariç üstün bir performans gösterdi. Diğerleri de iyi niyetliydi, normal bir sezon geçiriyorlar."

En verimsiz, katkısı olmayan oyuncu kimdi?

Yattara beklenen faydayı hiç sağlayamadı. (12 maçta 1'i penaltıdan 2 gol, 1 asist) Sebebi Katar mı, başka bişey mi bilmem ama taraftara iyi bir Yattara izletemedi. Önemli ve klas oyuncu. Trabzon için çok anlam ifade ediyor. Yattara'ya sorsanız o da kendisinden memnun değildir."

Song Farklı Bir Adam

Takımda kaptanlık sıkıntısı var mı?

 "Trabzon'un asla kaptanlık sorunu olmaz. O olmuş, bu olmuş önemli değil. Hüseyin iyi kaptan. Kendisinin istemediğini duydum ama iyi de yapıyor bence..."

Diğer yabancıları nasıl buldunuz?

 "Song'u ayırt etmek lazım. Cale ve Colman'ın çok şey verdiğini söyleyemeyiz. Oyun performansı olarak Isaac daha çok şans alabilirdi. Türkiye'nin huyunu, suyunu bilen bir oyuncu. Takdir hocanın ama Isaac kesinlikle daha fazla oynatılmalı."

Gökhan ve Umut'u nasıl buluyorsunuz? Çok ağır şekilde eleştiri alıyorlar...

 "Bir kere Gökhan gol kralı olmuş bir isim. Belirgin özellikleri var. Fakat kendisi, 'Geçen sezon son 3 ay top oynamadım, bunun eksikliğini hissediyorum' diyor. Mazeretine saygı duymak lazım. Klas golcü. Tam katkı veremedi. Umut çok çalışıyor. Kimse Umut için hiçbir maçta koşmadı diyemez. İyi niyetli... Daha iyi performansı olabilir."

2 Transfer Gerekiyor

Trabzonspor transferde ne yapmalı?

 "Yönetim 2-3 tane adam almak için gayret edeceğini deklare etti. Yusuf Şimşek alınırsa ciddi katkı sağlar. Selçuk ve Colman'ın performansı da artacaktır. Sol beke ihtiyaç var. Transfer yapılırsa takımdaki rekabet artar. Bu oynayan oyuncuları zorlar. Ve bundan Trabzonspor kârlı çıkar. Trabzon şampiyon olmak istiyorsa bir oyun kurucu ve sol bek şart. Bir tane de forvet alınabilir."

 Maç Sahada Alınır

Balans ayarı meselesi için fikriniz nedir?

BİR takım şampiyon olmak istiyorsa, sahadaki alınan sonuçlarla bu iş bitiyorsa, ki öyle oluyor, o zaman bunu kimse engelleyemez. Bu sözlerim Trabzon için değil herkese... Rakibini sahada aslanlar gibi yenersin, kendi futbolunu oynarsın, hakemle uğraşmazsın. O zaman olmama şansın yok. Herkesin canı yanyor. Tepkiyi seviyeli koymak lazım. Hepimiz insanız. Herkes hata yapıyor. Herkes farklı düşünürse içinden çıkamayız. Sonuçta bir tane şampiyon çıkacak. Avrupa'da küme düşen takım alkışlarla düşer. Bir sene sonra yine çıkar. Almanya'da oynadım ben. Şampiyon da alkışlanır, düşen de.

 Trabzonspor ne yapar?

Bir kere Sivas'ın şu anki bulunduğu konum olağanüstü konum. Takım gibi takım. Bütçelere bakacaksın ve değerlendirmesini yapacaksın. Küme düşer denen Ankaraspor zirvede. Bu ligde herkes herkesi yenebilir. Herkes şampiyon olabilir. Trabzon da olabilir. Bir kere şampiyonluk aslanın midesinde. Her şey zor. Trabzon bu ülkede ihtilal yapmıştır. Bu çok önemli.. Eski ağabeylerimiz 'Kaşar ekmekle şampiyon olduk' der. Bu takım da neden olmasın. Tüm takımlara bu konuda başarılar dilerim. Trabzon camiası da umarım başarılı olur...

 Yanal 21 Aldı, 10'unu Oynattı

Trabzon'da ilk yarıya 2 isim damga vurdu. 19'ar resmi maça çıkan Gökhan 7 gol, 8 asistle takımı sırtlarken Song bin 710 dakika ile en çok oynayan isim oldu. 8 kişi kadroya giremedi

Trabzon sezon başında genç futbocular da dahil 21 oyuncu transfer etti. Bunların 10 tanesi Ersun Yanal'dan formayı kapmasını bildi. Abdülaziz, Ahmet Buğra ve Fatih Altundağ ise ilk yarıdaki 25 kişilik kadroda yer aldı. Bu üç oyuncu 16 lig, 3 kupa olmak üzere oynanan 19 karşılaşmada, 1 dakika bile forma giymedi. Ligin başında alınan ama sezon kadrosuna giremeyenler ise şöyle:

Eren (Pazar), Zafer, Necdet (Sebat), İsmail (Dardanel), Sami (NEC Nijmegen), Mustafa (Arsin), Yakup (Altınordu), Muhammed (Giresun)

 5 Milyon'a Değdi

Peki Yanal'ın görev verdiği 10 oyuncudan en verimlisi kim? İki isim dikkat çekiyor. İlki çok eleştirilen Gökhan Ünal.. Kayserispor'a bonservisi için 5 milyon Euro ödenen Gökhan, 19 maçın tamamında forma giydi. 7 gol atan Gökhan, 1'i Fortis'te toplam 8 asist yaptı. Aslında istatistik olarak verimli ancak kaçırdığı gollerle çok eleştiri aldı. Bir diğer isim ise Song. Kamerun aslanı 19 maçın tamamında forma giydi. 16 lig, 3 kupa mücadelesinde 1 dakika bile fire vermedi. Yıldız oyuncu bin 710 dakika ile zirveye çıktı. Song için G.Saray'a bonservis ödenmedi.

 2 C'nin Formu!

Bonservisine 1.2 milyon Euro ödenen Cale, 1'er milyon Euro ödenen Colman, Giray, Ceyhun ise tartışılan performansları ile okların hedefi oldu. Yine Manisalı Selçuk 2 milyon Euro'luk bonservis bedelinin hakkını verdi ve gözdelerden birisi oldu. Trabzon transferde 15'i bonservislere olmak üzere yaklaşık 25 milyon Euro gibi bir rakam harcamıştı.

 A.Suat Özyazıcı: Mutlaka Bir Oyun Kurucu Alınsın

LİGDE bu sezon açıkçası çok da iyi futbol oynanmıyor. Sivas ve Trabzon diğerlerine göre daha iyi oldukları için bu seviyeyi yakaladılar. Ama ikinci yarı böyle olmaz. Diğer büyükler toparlanarak aradaki farkı kapatırlar. 2009'da daha renkli bir mücadele ortaya çıkar. Trabzonspor şampiyonluk için mutlaka oyun kurucu bir orta saha ve sol açık almak zorunda. Bu haliyle hücum prensiplerini yerine getiremiyorlar. Taktik olarak ileriyi mutlaka dörtlemeleri lazım. Sağ kanatta Yattara, sol kanattan da bindirme yapacak biriyle daha çok pozisyon bulup gol yapabilirler. Yönetim de böyle düşünüyor. Futbolun dili bir. Yapabilirlerse ikinci yarıda iyi sonuç elde ederler.

Serdar Bali: 5-6 Puanı 'Adalet' Dağıtıcılara Takıldı

Trabzonspor şampiyonluk yarışında yer alabilmek için iyi bir takım kurarak yola çıktı. Biraz şansının yardımıyla ama çoğu da mücadele gücüyle bir yerlere geldi. 34 puan toplaması mucizedir! Çünkü 41 olması lazımdı. Ama adalet dağıtması gereken mekanizma denge dağıtmayı tercih edince 34 puarda kaldı. Takım şampiyonluk yarışında olmaya devam edecektir. Fakat bu mücadele ilk yarıdaki gibi kolay olmayacaktır. Mutlaka sol açığa birini almaları lazım. İyi bir sol açık 3 futbolcuyu daha oynatır. Şampiyonluk şansının her zamankinden daha çok olduğunu düşünüyorum. Zira görüldü ki, adalet dağıtıcılar, korkarak denge yapmak ihtiyacı hissettiler...

Lemi Çelik: Sadri Başkan Ciddi Bir Güven Getirdi

Trabzonspor iyi bir ilk yarı geçirdi. Sadri Şener bey başkan olduktan sonra takıma büyük bir güven getirdi. Futbolcular tam kapasite oynadı. Son yılların en iyi taraftarı Trabzon'da. Hatta dünya çapında örnek gösterilecek şekilde takıma destek oluyorlar. 2-3 maçta hakem hatalarından dolayı 5 puan kaybedildi. O hatalar olmasa Trabzon, 5 puan farkla devreyi önde bitirecekti. Fakat kaybedilen birşey yok. Performansları daha da artarsa şampiyon olurlar. Eksikleri var mı? Evet var. Ama şu an alınan oyuncu uyum sorunu yaşar. Türkiye'de de kimse iyi oyuncusunu Trabzon'a vermez. Tek olasılık yurt dışından adam almak. Onun için de büyük paraya ihtiyaç var.

Lütfü Özel: Masa Kırarak Bu İşler Yürümez Ki!

Bordo-mavililer sezona süper havalı başladı. Yıllardır bu kadar 'iddialı' olmamışlardı. Geçmiş yıllara göre en büyük fark maçtan asla 'vazgeçmeme' ruhu. Yattara, hakem sıkıntıları gibi pekçok engele ve yeni futbolcuların çokluğuna rağmen önemli ölçüde 'uyum' sağlanmış. Üç büyüklerin formsuzluğu da ortaya çıkınca 34 puan elde edildi. Toparlanmış diğerleriyle, 2. yarının zorlu geçeceği aşikâr. 2 transfer şart. Trabzon'u oynatacak 10 numara ve bir sol açık. Kalitelisini bulmak zor ama takviyeyle Trabzon sahada herşeyi yapabilecek kıvama gelir. Ama iş bununla bitmiyor. Mutlaka bu yolda akıllı ve stratejik yürümeleri lazım. Masa kırarak, federasyon devirerek, camia, sadece bindiği dalı keser.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Spor