Yabancılar Bosman'a dua etmeli!

Futbol dünyasında 90'lı yılların ortalarına kadar kulüplerin borusu ötüyordu. Bir futbolcu, sözleşme imzaladığı takdirde yönetimi istemedikten sonra hiçbir yere gidemiyordu.Sonra futbolcunun yıllık kazancının beş katını getirmesi halinde serbest kalacağın

Yabancılar Bosman'a dua etmeli!

Futbol dünyasında 90'lı yılların ortalarına kadar kulüplerin borusu ötüyordu. Bir futbolcu, sözleşme imzaladığı takdirde yönetimi istemedikten sonra hiçbir yere gidemiyordu.

Sonra futbolcunun yıllık kazancının beş katını getirmesi halinde serbest kalacağına dair madde kabul edildi. Bu da yine birçok futbolcunun takımından ayrılmasının önünde büyük bir engeldi. Sonra Hollanda futbolunun önemli isimlerinden Bosman ortaya çıktı.

Kulüplerin futbolcuları köle gibi kullandığını belirterek. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde dava açtı ve bu dava haklı görüldü. İşte o günden sonra bu kez kulüpler büyük acılar çekerken, futbolcular adeta masa başında at oynatıyor.

Yeşil çimler üzerinde hiçbir şey üretemeyen oyuncular, saha dışında inanılmaz atraksiyonları hayata geçiriyor ama kulüplerin eli kolu bağlı olduğu için kapı dışarı edilemiyorlar.

BİR TEK PARA CEZASI VAR

Bosman kanunlarının geçerli olmasından sonra Trabzonspor'da birçok oyuncusundan darbe yedi. FİFA, UEFA ve CAS tarafından sayısız kez cezalandırıldı. Oyuncuların görev ve sorumluluklarını yerine getirip getirmediğine bile bakmadı. Buna son örnek Flouent Malouda, Didier Zokora ve Gustavo Colman gösterildi.

Malouda yaptığı sağlam sözleşmenin ardından istediği zaman yalan dolan bir mazeret üreterek ülkesine gidiyor, oynamıyor, idmana çıkmıyor. Ancak bu oyuncuya kulübün en fazla yapacağı şey kadro dışı bırakmak ve bir sezon içinde aylık maaşı kadar ceza vermek olduğu biliniyor.

Bunun dışında profesyonel sözleşme şartları gereği kulübünü yarı yolda bırakması, sorumsuzca davranması halinde sözleşmesinin tek taraflı feshedilmesi ya da büyük bir tazminata mahkum edilmesi söz konusu bile edilemiyor.

KARŞI HAREKAT BAŞLAMALI

Colman her sezon sonunda ülkesine erken gidip geç dönüyor, sahada sorumsuzluklar yapıyor, izinsiz düğünlere katılıyor, şehri terk ediyor ama iş sözleşmeyi feshetmeye sıra geldiğinde Bosman Kanunu "Tüm alacaklarını öderseniz gönderebilirsiniz" diyor.

Zokora gibi takımın en çok ihtiyaç duyduğu anda kimseye haber vermeden düğün yapıp, oynaması gereken maçı yok sayıyor ama ona da ancak para cezası verilebiliyor. Ancak futbolcuların maliyetlerinin çok yükselmesi ve sorumluluklarını yerine getirme noktasında profesyonelce hareket etmemelerinden dolayı tüm kulüplerin bir araya gelip, Bosman Kanunu'na karşı bir karşı dava açması isleniyor. Bireysel özgürlükler ön planda tutulurken kurumları iflas ettirecek ve elini kolunu bağlayan maddelerin yumuşatılması için organize çaba harcanması gerektiği ifade ediliyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Spor