UEFA kulüplerin ensesinde

Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA), Avrupa'daki futbol kulüplerinin mali işlerini denetlemek amacıyla bağımsız uzmanlardan oluşan bir ekip kurdu. AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, UEFA, Avrupalı futbol kulüplerinin mali işlerini kontrol et

UEFA kulüplerin ensesinde

Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA), Avrupa'daki futbol kulüplerinin mali işlerini denetlemek amacıyla bağımsız uzmanlardan oluşan bir ekip kurdu.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, UEFA, Avrupalı futbol kulüplerinin mali işlerini kontrol etmesi için Kulüp Finansal Denetim Masası (Club Financial Control Panel) adı altında bir ekip oluşturdu.

Eski Belçika Başbakanı Jean-Luc Dehaene'nin başkanlığında, İspanyol Jacobo Beltran, Alman Egon Franck, İtalyan Umberto Lago, Hollandalı Johan Lokhorst, Yunan Petros Mavroidis, Fransız Yves Wehrli, İngiliz Brian Lomax ve İskoç Brian Quinn'den oluşan ve uzmanlık alanları finans, işletme ve hukuk olan bu ekip, kulüplerin hesaplarını inceleyecek, bazı kulüplerin Avrupa Şampiyonlar Ligi'nden diskalifiye edilmesi için UEFA'ya öneride bulunacak.

UEFA Başkanı Michel Platini, birliğin evvelki gün İsviçre'nin Nyon kentindeki merkezinde yapılan toplantıda yaptığı konuşmada, söz konusu ekibin, Avrupa'dan 53 üye ülkede ''finansal fair play'' yaratmak için var olduklarını belirtti.

Bu ekibin, Avrupa futbolunda yeni bir çağ açacağını ifade eden Platini, ''Finansal fair play, düzenlediği müsabakalarda şeffaflık ve eşitliği garanti etmek isteyen UEFA için en önemli öncelik'' dedi.
UEFA, Avrupa'nın önde gelen kulüplerinin yarıdan çoğunun televizyon ve sponsorluk gelirlerine karşın, her yıl para kaybettiğini düşünüyor.
Yetkililer, kulüplerin, hızlı elde edilen başarıları satın almak yerine, statlar ve genç futbolcular için antrenman sahaları gibi ''uzun vadeli projeler''e yatırım yapmalarını istiyor.

FİNANSAL FAIR PLAY
Platini'nin, kulüplerin, paralarını idareli kullanmalarına ilişkin ''Finansal Fair-Play'' planı, Eylül ayında kabul edilmişti.

UEFA İcra Kurulu'nun o ayki toplantısında, futbol kulüplerinin fahiş transfer ücretlerine bir son vermeyi içeren, ''Finansal Fair-Play'' planına göre, gelirlerinden fazla harcama yapan futbol kulüplerine ve bazı zengin kulüp patronlarının, ''futbolu satın alma'' tavırlarına bir kısıtlama getirileceği belirtilmişti.

Platini, ''Kulüpleri bitirmek veya rencide etmek gibi bir düşüncem yok. Aksine, onlara pazarda yardımcı olmak istiyoruz. Turnuvalarımızda boy gösteren takımlar da prensiplerimizi oybirliğiyle kabul etti'' demişti.
Yeni kuralların, 2012-2013 sezonunda uygulanmaya başlayacağını belirten UEFA Başkanı, bu kurallara uymayan kulüplerin, Avrupa kupalarından men edileceğini kaydetmişti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler