"Türk Futbolu Hormonludur"

Trabzonspor Genel Müdürü Sinan Zengin, İstanbul kulüplerinin sahip oldukları varlıklar ve oluşturdukları ekonomik imkanların Trabzonspor'un çok üzerinde olmasına rağmen, hedeflerinin diğer üç kulüpten daha büyük olmak olduğunu söyledi.Trabzonspor Genel Mü

"Türk Futbolu Hormonludur"

Trabzonspor Genel Müdürü Sinan Zengin, İstanbul kulüplerinin sahip oldukları varlıklar ve oluşturdukları ekonomik imkanların Trabzonspor'un çok üzerinde olmasına rağmen, hedeflerinin diğer üç kulüpten daha büyük olmak olduğunu söyledi.

Trabzonspor Genel Müdürü Sinan Zengin, Capital Dergisi ile İş Yatırımı'ın iş birliğiyle organize ettiği ve 3 ayda bir düzenlenen 'Geniş Açı' toplantısına katıldı. "Futbol Ekonomisi Nereye Gidiyor" başlıklı toplantıya UEFA Tahkim Kurulu Üyesi Levent Bıçakçı, Türkiye Futbol Federasyonu Mali İşler Direktörü Özkan Kılık, Galatasaray Mali İşler Direktörü Sedef Hacısalihoğlu, Spor Ekonomisti Tuğrul Akşar ve İş Yatırım Finansal Piyasalar Müdürü Orhan Veli Canlı’da katıldı. Zengin, burada şirket yönetimleri ve futbol ekonomisi hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

"BİR TANESİ HENÜZ TESCİLLENMEMİŞ 7 ŞAMPİYONLUĞUMUZ VAR"

Trabzonspor Genel Müdürü Sinan Zengin, Türkiye'de futbolun dertlerinin kulüpler açısından benzer olduğunu belirterek, "Trabzonspor olarak içinde bulunduğumuz şartlar, imkanlar veya imkansızlıklara baktığımızda bu dertleri, sorunları en ağır yaşayan kulüp olduğumuzu düşünüyorum. Bu dertlerin en önemlileri hiç kuşkusuz ekonomik olanları. Fakat bu yetersiz imkanlarımıza rağmen hedeflerimiz diğer üç kulübün hedefleri ile aynı hatta daha büyük, öyle de olmak zorunda. Fakat ne yazık ki Trabzonspor olarak sahip olduğumuz imkanlar, hedeflerimizle örtüşmemektedir. Fakat bu farkı hiçbir zaman hedeflerimizi imkanlarımıza çekerek kapatmadık. Hedeflerimizi hep yukarıda tuttuk hep imkanlarımızı zorladık hedeflerimize ulaşmak adına. Kazanmış olduğumuz, bir tanesi henüz tescil edilmemiş, yedi lig şampiyonluğu ve çok sayıda kupa ile bu mücadelemizde çok da başarılı olduğumuzu söyleyebilirim" dedi.

“FUTBOL DOĞURDUĞU DİĞER SEKTÖRLERLE BİRLİKTE CİDDİ BİR EKONOMİK BÜYÜKLÜK OLDU"

Zengin, futbolun çok büyük bir endüstri haline geldiğini belirterek, "Mevcut rakamların futbolun devamlılığı açısından tehlikeli boyuta geldi. Eğer bu rakamlar olması gereken seviyeye gelmezse veya futboldan oluşturulan gelir ciddi oranda yükselmezse birçok kulübün hatta ligin sonunun çok uzak olmadığını düşünüyorum. Futbol endüstri haline geldi diyoruz. Evet gerçekten de öyle, hem de çok büyük bir endüstri haline geldi ve beraberinde birçok sektörü de doğurdu. Ama bu endüstrinin yönetimi için bu dinamikleri kullanabilmek adına kurumsal altyapıların oluşturulması temel zaruriyettir" şeklinde konuştu.

“BİZ TRABZONSPOR OLARAK BİLANÇOLARIMIZ DA MAKYAJLAMA YAPMIYORUZ”

Kulüpler Birliği Başkanı Göksal Gümüşdağ’ın Finansal Fair-Play ile ilgili yaptığı uyarılara katılmadığını ifade eden Zengin, "Sayın Gümüşdağ, UEFA’nın getirdiği kurallardan bahsediyor. Türkiye’deki kulüplerimiz bilançolarını makyajlıyorlar ve Avrupa’ya bu sayede gidebiliyorlar” diye konuştu.

Sinan Zengin, konuşmasının devamında; "Ben öyle bir makyajlama yapmıyorum. Yaptığım şeyler gayet açık. Belki başka kulüpleri kastediyordur, bilmiyorum. Velev ki öyle olsa bile siz kalkıp böyle bir açıklamayı nasıl yaparsınız. Şaşkınlıkla izledim. Sayın Başkan 'makyajlama' diyor. Belki kendisine eksik bilgi veriyorlar, belki bilgisi eksik, bilmiyorum. Makyajlamayı bırakın, biz bilançolarımızda göstermemiz gereken değerleri gösteremiyoruz” dedi.

“SÜPER LİG A.Ş FİKRİ BU AŞAMADA SAÇMALIKTIR"

Trabzonspor Genel Müdürü Sinan Zengin, Kulüpler Birliği Başkanı Göksel Gümüşdağ’ın, ‘Süper Lig A.Ş’nin kurulması yönünde ortaya attığı söylemlere dikkat çekerek şöyle konuştu:

“İngiltere'de ve Almanya'da böyleymiş biz de buna geçecekmişiz ve böylelikle naklen yayın gelirlerimiz artacakmış. Gülermisin, ağlar mısın? Sen önce o ülkelerdeki futbolun nasıl değerli hale geldiğini araştırıp kendi ülkende bu kuralları yerleştirmeye ve futbolunu da değerli kılmaya çalışmalısın. Pazarlamasını zaten sonra yaparsın. Bizim ürün hormonlu, hatta çürük. Kimse almıyor, para etmiyor, sen kalkmışsın, ‘tezgahımı değiştireceğim ve böylelikle daha yüksek fiyattan ürünümü satacağım’ diyorsun. Tezgahına koyduğun ürün bozuk olduğu sürece sen altından da tezgah yapsan senin ürününü kimse almaz. Nitekim de almıyor. Maçlarımızın ülkemiz dışında satıldığı bir ülke var mı. Uganda dahil yok. Yani Süper Lig A.Ş. kurulunca yayıncı kuruluş gelip sana iki katı para mı verecek. Lütfen samimi olalım, önce ürünümüzü hormonsuz, sağlıklı bir hale getirmeliyiz. Bunun yöntemi de şekilsel düzenlemeler değil, daha yapısal reformlardan geçer. ”

“KULÜPLERİN ŞEFFAFLAŞMALARI ADINA BORSAYA AÇIK OLMALARI ŞANS”

Ülke futbolunun sorunlarının ortada olduğunu belirten Trabzonspor Genel Müdürü Sinan Zengin, sözlerini şöyle tamamladı:

“Türk futbolunun sorunları ortada. Yapılması gerekenlerin de neler olduğu belli. Herkes tarafından biliniyor. Demek ki burada çözüm, bu hassasiyete sahip, liyakat sahibi yapıların kulüplerin ve futbolun başına gelmesinden geçiyor. Kulüplerin şeffaflaşması ve hesap verebilir bir yapıya kavuşmaları yolunda, borsaya kota olarak halka açılmış olmalarını çok büyük bir şans olarak görüyorum. SPK bu anlamda getirdiği ve getireceği kriterlerle kulüpleri daha disipline edecektir. Bu anlamda halka açılma konusunu çok doğru bulduğumu ifade etmek isterim” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Spor