Tuğluk'a hapis cezası istendi

Anayasa Mahkemesi tarafından milletvekilliği düşürülen ve hakkında 5 yıl siyaset yasağı konan eski DTP Milletvekili Aysel Tuğluk, BDP Milletvekili Ayla Akat Ata ve gazeteci Mehmet Ali Birand'ın da yargılandığı davada İstanbul Cumhuriyet Savcısı Selim Bern

Tuğluk'a hapis cezası istendi

Anayasa Mahkemesi tarafından milletvekilliği düşürülen ve hakkında 5 yıl siyaset yasağı konan eski DTP Milletvekili Aysel Tuğluk, BDP Milletvekili Ayla Akat Ata ve gazeteci Mehmet Ali Birand'ın da yargılandığı davada İstanbul Cumhuriyet Savcısı Selim Berna Altay, Tuğluk'un, 'Avukatlık görevini kötüye kullanmak' suçundan 4 yıldan 12 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istedi. Altay, Ata'nın dokunulmazlığının kaldırılması için dosyasının TBMM'ye gönderilmesini talep ederek, Birand hakkındaki davanın ise ortadan kaldırılması istendi.

İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki dün görülen duruşmaya 19 sanıktan katılan olmadı. 2004 yılından bu yana devam eden yargılamada Savcı Selim Berna Altay, esas hakkındaki görüşünü açıkladı. Savcı Altay, "Dosya kapsamında halen İmralı Cezaevi'nde hükümlü olarak bulunan Abdullah Öcalan'ın avukatları sıfatıyla hareket eden sanıkların müvekkillerini değişik tarihlerde ziyaretleri sonrasında basın mensuplarına yaptıkları açıklamalar kapsamında gazete, internet ve televizyon kanallarında yaptıkları açıklamalar kapsamında dava açıldığını hatırlattı. Savcı Altay, Öcalan'ın avukatı olan sanıklar Aysel Tuğluk, Ahmet Avşar, Hatice Korkut ve İrfan Dündar'ın bir televizyon kanalında 14 Ocak 2000'de yayınlanan ve Öcalan'ın beyanlarının yer aldığı haberdeki açıklamaları yaptıklarını belirtti. 28 Mart 2004'te gazetelerde yayınlanan açıklamalarla ilgili de dava açıldığı hatırlattı. Savcı Altay, mütalaasında "Sanıkların cezaevi ziyareti sonrasında basın toplantısı düzenleyerek yaptıkları açıklamaların bu haberin kaynağı olduğu anlaşılmaktadır" dedi.

Tuğluk'un 18 - 22 Şubat 2004, 24 Mart 2004, 10-12-28 Ağustos 2003, 22-27 Eylül 2004 tarihlerinde gazetelerde çıkan haberlerdeki açıklamaları nedeniyle de cezalandırılmasını istedi. Tuğluk'un Ocak 2000, Mart 2004, Şubat 2004, 16 Temmuz 2003, 27 Ağustos 2003 ve 22-27 Eylül 2004 tarihli görüşmeler sonrasında basın açıklamalarına katıldığı kaydetti. Sanıklardan Ayla Akat Ata'nın da çeşitli tarihlerde gazetelerde yayınlanan haberler nedeniyle yargılandığının kaydeden Savcı, "Bu haberlerin kaynak araştırmalarında sanıklar tarafından hükümlüye Ağustos 2004, 27 Ekim 2004 ve 16 Mart 2005 tarihlerinde yapılan ziyaretler sonrasında Asrın Hukuk bürosunda basın mensuplarına yapmış oldukları sözlü açıklamalar nedeniyle haber yayınlarının yapıldığı anlaşılmıştır" diye konuştu. Ağustos 2004, 27 Ekim 2004, 16 Mart 2005 tarihlerindeki basın açıklamalarına katıldığı ifade edilen Ata için, "Sanık Ayla Akat Ata'nın 23. dönem milletvekili genel seçiminde milletvekili seçilmesi nedeniyle ve verilecek hükmün niteliğine göre hakkındaki kamu davasında yargılamanın durdurulmasına karar verilerek dokunulmazlığının kaldırılması için dosyanın TBMM Başkanlığı'na gönderilmesi gerekmektedir" dedi.

Savcı Altay, Aysel Tuğluk'un, "Avukatlık görevini kötüye kullanmak" suçundan 4 yıldan 12 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istedi. Milletvekili Ayla Akat Ata hakkındaki davalarda yargılamanın durdurulmasını, dokunulmazlığının kaldırılması için dosyasının TBMM'ye gönderilmesini talep etti. Sanık Mehmet Ali Birand hakkında açılan davanın ise 'Basın Kanunu' kapsamında ortadan kaldırılmasının istedi. Savcı Altay, davanın 7 sanığının 1 yıl ile 28 yıl arasında değişen yıllarda hapisle cezalandırılmalarını, 4 sanığın delil yetersizliğinden beraatini talep etti. 4 sanık hakkındaki davanın da ortadan kaldırılmasını istedi. Savcı Altay, hakkında yakalama kararı bulunan sanık Mahmut Şakar ile ilgili dosyanın ayrılmasını da talep etti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Spor