TS'nin 40 Yıllık Tarihi

Kuruluşunun 40. yıl dönümünü 2 Ağustosta düzenlenecek etkinliklerle kutlayacak olan Trabzonspor, yaşadığı başarılarla, yetiştirdiği futbolcularla, bünyesinden çıkan teknik direktörler ve yöneticileriyle Türk futboluna renk kattı.İdmanocağı, İdmangücü, Kar

TS'nin 40 Yıllık Tarihi

Kuruluşunun 40. yıl dönümünü 2 Ağustosta düzenlenecek etkinliklerle kutlayacak olan Trabzonspor, yaşadığı başarılarla, yetiştirdiği futbolcularla, bünyesinden çıkan teknik direktörler ve yöneticileriyle Türk futboluna renk kattı.

İdmanocağı, İdmangücü, Karadeniz Gücü ve Martıspor'un birleşmesiyle 2 Ağustos 1967 yılında kurulan bordo-mavili kulüp, 1973-74 sezonunda ikinci ligi ilk sırada tamamlayarak birinci lige çıkma hakkı elde etti. 1974-75 sezonunda ligdeki ilk yılını geçiren bordo-mavililer, 1975-76 sezonunda şampiyonluk elde ederek kuruluşundan 10 yıllık bir süre geçmeden lig şampiyonluğu yaşadı. İstanbul'un şampiyonluk yaşayan kulüplerinden en son kurulan Fenerbahçe'den 60 yıl sonra kuruluşu gerçekleşen Karadeniz kulübü, 40 yıllık süre içerisinde 6 kez lig şampiyonluğu elde ederek şampiyonluğu İstanbul dışına taşıdı. Bordo-mavililer, 7'şer kez Türkiye Kupası ve Cumhurbaşkanlığı, 5 kez de Başbakanlık kupasını müzesine götürdü.

AVRUPA BAŞARILARI

Trabzonspor, Avrupa Kupaları'nda da güçlü takımlar karşısında galibiyetler aldı. Bordo-mavili takım, İspanya'nın FC Barcelona, İtalya'nın İnter, İngiltere'nin Liverpool ve Aston Villa, Fransa'nın Olympigue Lyon gibi takımlarını yenmeyi başardı. Karadeniz ekibi, Avrupa'da 40 yıllık tarihinde 80 karşılaşmaya çıktı. Bordo-mavililer, bu maçlarda 31 galibiyet, 31 mağlubiyet ve 18 beraberlik aldı.

GOL KRALLARI

Trabzonspor'da, 3 futbolcu ligde gol kralı olmayı başardı. Karadeniz ekibinde 1976-77 sezonunda Necmi Perekli 18 gol, 2004-2005 sezonunda Fatih Tekke 31 golle ligde gol kralı oldular. Bordo-mavili takımda Gürcü oyuncu Şota ise 1995-96 sezonunda 25 gol ile gol kralı olmuştu.

ANADOLUNUN ŞAMPİYON HOCASI ÖZYAZICI

Trabzonspor'un efsanevi teknik direktörü Ahmet Suat Özyazıcı, 1'i ikinci lig olmak üzere bordo-mavili ekiple 5 şampiyonluk yaşayarak, Fatih Terim ile birlikte ligde en fazla şampiyonluk elde eden teknik direktör unvanını elde etti. İlk olarak 1973-74 sezonunda ikinci ligde Trabzonspor'u şampiyon yaparak birinci lige çıkaran Özyazıcı, daha sonra bordo-mavili takıma 1975-76, 1976-77, 1979-80 ve 1983-84 sezonlarında olmak üzere 4 lig şampiyonluğu daha yaşattı.

SÜMER, HER ALANDA

Trabzonspor'da futbolcu, teknik direktör ve kulüp başkanlığı yapan Özkan Sümer, Türkiye'de bu üç görevi yapma şansını yaşamış oldu. Sümer'in teknik direktörlük yaptığı 1978-79 sezonu ile 1980-81 sezonunda Trabzonspor, şampiyonluk elde etti. Trabzonspor, böylece 6 şampiyonluğunu da yerli teknik direktörlerle elde etmiş oldu.

GÜNEŞ İLE DÜNYA ÜÇÜNCÜLÜĞÜ

Trabzonspor'un kalesini uzun süre başarıyla koruyan Şenol Güneş, teknik direktörlük yaparak da Türk futboluna hizmet etti. Şenol Güneş'in milli takımlar teknik direktörlüğü yaptığı dönemde, Türkiye, 2002 Dünya Kupası'nda üçüncülüğü elde ederek milli takımlar düzeyindeki en büyük başarısını yaşadı.

TÜRK FUTBOLUNUN REKOR TRANSFERİ

Trabzonsporlu Fatih Tekke'nin Rusya'nın Zenit Petersburg takıma transferi Türk futbol tarihinin rekor transfer ücreti olarak gerçekleşti.
Bordo-mavili kulüp, Fatih Tekke'nin satışından 7.4 milyon avro gibi rekor ücret aldı

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Spor