TS'den kimler gitmedi ki

Fatih Tekke, Gökdeniz Karadeniz, Tolga Seyhan, Fabiano Eller ve Milan Stepanov gibi oyunculardan para kazanan Bordo-Mavililer, şimdi de Gineli yıldız İbrahim Yattara'yı satarak kasasını dolduracak. Trabzon tutucudur, aşırı sahiplenicidir, 'satmak' kavramı

TS'den kimler gitmedi ki

Fatih Tekke, Gökdeniz Karadeniz, Tolga Seyhan, Fabiano Eller ve Milan Stepanov gibi oyunculardan para kazanan Bordo-Mavililer, şimdi de Gineli yıldız İbrahim Yattara'yı satarak kasasını dolduracak.

Trabzon tutucudur, aşırı sahiplenicidir, 'satmak' kavramına alerjilidir... Elindeki değerleri kolay kolay bırakmak istemez. Yıllar önce Ali Kemal'in Fenerbahçe'ye satıldığı haberiyle çalkalanmıştı şehir. Taraftar kulübü protesto etmek için yürüyüş yapmıştı. Dünyada görülmüş bir şey değildi bu.

Şimdi ise Trabzonspor aşkla-profesyonellik arasında kurduğu rasyonel dengeyle İstanbul kulüplerini kendine imrendiriyor. Bordo-Mavili kulüp, tribünlerin karasevdalısı Gineli yıldız futbolcu İbrahim Yattara'yı 10,5 milyon Euro gibi rekor bir bedelle Katar'ın Al Sadd kulübüne yolcu etmenin arifesinde. Asbaşkan Muammer Saka, "Her şey tamam, Katar kulübünün parayı yatırmasını bekliyoruz." dedi.


Yattara'nın bu yüksek bedelli transferi saha sonuçları itibarıyla 24 yıldan beri İstanbul kulüplerinin epey gerisinde kalan ve şampiyonluk özlemiyle yanıp tutuşan Trabzonspor'un buna karşılık pazarlama noktasında rakiplerini solladığını ortaya koyuyor. Son 5 yıl içerisinde Bordo-Mavili kulüpte marka değeri açısından sivrilen üç isim vardı: Fatih Tekke, Gökdeniz Karadeniz ve İbrahim Yattara.

Yönetim, bu oyuncuların bedelsiz olarak ayrılmalarının önüne geçmek amacıyla uzun süreli anlaşmalar yapma akılcılığını göstererek maddi açıdan büyük kazanç sağladı. Önce Fatih Tekke, Zenit'e satıldı. Buradan 7,5 milyon Euro gelir sağlandı. Geçtiğimiz sezonun ortasında Gökdeniz Karadeniz, 8,7 milyon Euro'luk bonservis bedeliyle Rubin Kazan'a verildi. Gökdeniz'in alacaklarının da silinmesiyle kulüp, bu transferden 9 milyon Euro'nun üzerinde kazanç elde etti. Ve son olarak Yattara, Trabzonspor'a 10,5 milyon Euro kazandırarak Katar'ın Al Sadd kulübüne gidiyor. Yani Bordo-Mavili takım, son iki yılda elden çıkardığı bu üç yıldızdan 27 milyon Euro civarında gelir elde ediyor.

Bu üç transfere maliyet ve pazarlama açısından bakıldığında da Trabzonspor'un müthiş bir başarı sağladığı dikkat çekiyor. Fatih Tekke ve Gökdeniz altyapıdan yetişen iki değerdi. Yani maliyetsiz yıldızlardı ve Fatih, değişik kulüplerde forma giydikten sonra Trabzonspor'a dönmüştü. Yattara ise 2003 yılında Özkan Sümer tarafından 170 bin Euro gibi çok düşük bir bonservis bedeliyle takıma kazandırılmıştı.

Bu sezonki büyük kadro revizyonuna kadar özellikle son iki yıldaki saha içi performansıyla taraftarını üzen Bordo-Mavili kulübün, Fatih, Gökdeniz ve Yattara'nın yanı sıra elinden çıkardığı diğer oyuncularda da gayet başarılı 'satışlar' gerçekleştirdiğini görüyoruz. Tolga Seyhan 3,5 milyon Euro'ya Shaktar Donetsk'e verildi, Eller 1,1 milyonluk bir bedelle Atletico Madrid'e gönderildi, Ersen Martin, Huelva'ya giderken kasaya 700 bin EURO bıraktı. Hertha Berlin'den 2 milyon 325 bin Euro'ya alınan Brezilyalı golcü Marcelinho bile çok düşük performansına rağmen 2 milyon 750 bin Euro'ya Wolfsburg'a satıldı. Özetle Trabzonspor, 3,5 milyon Euro'ya transfer ettiği Çek futbolcu Tomas Jun skandalı dışında transferde üç büyüklerden çok daha parlak bir alım-satım performansı gösteriyor. Bu başarıyı biraz daha geçmişe gittiğimizde Ogün ile Abdullah'ın 7 milyon dolara Fenerbahçe'ye satılmalarında da görmekteyiz.

Peki Trabzonspor bu sezon görülmemiş bir iş bitiricilikle kısa bir sürede 23 oyuncuyu nasıl transfer etti? Song da dahil olmak üzere birçok oyuncunun bonservisi elinde olduğu için transferler tahmin edilenden epey altında bir rakamla gerçekleştirdi. Asbaşkan Muammer Saka bakın bu durumu nasıl açıklıyor: "Bu oyuncuların tamamına ödediğimiz toplam para 15 milyon Euro'dur. Zaten bu miktarın yarıdan fazlasını Gökdeniz'den gelen para ile karşıladık."

Galatasaray, UEFA Kupası'nı kazandığı bir dönemin ardından Emre ve Okan başta olmak üzere birçok oyuncusunu bir şey kazanamadan elinden kaçırdı. F.Bahçe de son yıllardaki müthiş kulüp performansına rağmen biten sözleşmeler yüzünden Aurelio ve Appiah'ın gidişinden bir gelir elde edemedi. Kezman'ı da aldığının çok altında bir rakamla PSG'ye verdi. Beşiktaş da, transferde çok zararlı al-satlar gerçekleştirdi. Görüldüğü gibi Trabzonspor, transfer masasında güçlü rakiplerinin önünde koşuyor.

Bordo-Mavililerin bundan sonraki hedefi sahada da rakiplerinden yüksek performans gösterebilmek. Tabii bunun yolu İbrahim Yattara'dan gelecek parayla yeni Yattara'lar bulup çıkarmaktan geçiyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Spor