TS haricinde 9 kez küme düştü...

Sahada gösterdiği performans üst düzey olmasa da, oynadığı takımlar hep başarılı olmuş bazı şanslı futbolcular vardır. Bir de bunun tam tersi, sezon boyunca saha içinde ne kadar iyi olursa olsun takımlarında hep başarısızlıklar yaşamış futbolcular…Alexand

TS haricinde 9 kez küme düştü...

Sahada gösterdiği performans üst düzey olmasa da, oynadığı takımlar hep başarılı olmuş bazı şanslı futbolcular vardır. Bir de bunun tam tersi, sezon boyunca saha içinde ne kadar iyi olursa olsun takımlarında hep başarısızlıklar yaşamış futbolcular…

Alexander Lobe ikinci tip futbolculardan.Futbol kariyeri boyunca formasını giydiği 12 farklı takımda tam 9 kez küme düşerek bu alanda Almanya’daki rekoru (beklide dünya rekorudur) elinde bulunduran, Trabzonspor formasını yalnız bir sezon giymiş, Trabzonspor tarihinin Jürgen Groh’tan sonraki ikinci ve son Alman futbolcusu Löbe’nin hikayesini okuyacaksınız.

Sarışın, uzun saçlı, mankenlere taş çıkartır fiziğiyle hatırladığımız Alexander Löbe 13 Kasım 1972 Almanya Jena’ da dogdu. Futbola SpVgg.Radevormwald Kulübün’de başladı. Daha sonra, aynı zamanda Fenerbahçeden hatırlayacağımız Wagenhaus’un da yetiştirdiği klüp olan Hallescher’ geçti. Burada profesyonel olan Löbe Hallescher’de 2 sezon oynadı. Löbe’nin forma giydiği ilk sezonda takımı 20 yıl aradan sonra 2. Bundesliga’ ya yükseldi. İkinci sezonunda ise kulüp isim değiştirdi. Lige tutunamayan Halescher sezon sonunda küme düştü. Küme düşme, daha sonra Löbe için bir ‘alışkanlık’ haline gelecekti.

 

Löbe sonraki sezon Ceyhun Gülselam’ın da eski takımı olan Unteraching’e transfer oldu.Tek sezon oynadığı UNderaching’de 24 maçta 9 gol atmasına rağmen takımının yeni çıktığı 2. Bundesliga’dan düşmesine engel olamadı. Bu aynı zamanda Löbe’nin kariyerindeki 2. Küme düşme oldu.

1993-1994 sezonu başlamasından SG Wattensheid 09’e transfer olan Löbe, 36 maç formasını giydiği takımda yalnızca 2 gol atabildi ve takımın küme düşmesine engel olamadı. Kariyerinin henüz başında peş peşe üçüncü sezonda da oynadığı takım küme düşmesine rağmen Löbe kariyer merdivenini biraz hızlı çıkarak Alman 1. Ligi Bundesliga’ ya, Duisburg’a transfer oldu. Şüphesiz bu transferde, daha sonra tüm kariyeri boyunca desteğini göreceği Wattensheid’deki hocası Hans Bongartz’ın Duisburg’un başına geçmesinin payı büyüktü. Ne var ki Löbe’nin kaderi Duisburg’da da değişmedi ve ‘Zebralar’daki ilk sezonunda takım Bundesliga’da düştü. Neyse ki ikinci sezonunda Duisburg ligi 3. Bitirerek yeniden Bundesliga’ya yükseldi. Bu yükseliş aynı zamanda Löbe’nin kariyerindeki ilk somut başarısı oldu. Alexsnder Lobe, Duisburg formasıyla 2 sezonda toplam 41 maça çıktı ve takımı adına 6 gol kaydetti.

Löbe futbol yaşantısında 1996-1997 sezonund yine 2. Bundesliga’da devam etti. 2. Bundesliga’daki ikinci sezonunu yaşayan Vfb Lübeck’e transfer oldu. 19 maçta 4 gol attı ancak takımın küme düşmesine ve haliyle makus talihine engel olamadı. 1997-1998 sezonunda FC Gütersloch’ta oynayan Löbe pek forma şansı bulmasa da takımı küme düşmedi, aksine iyi sayılabilecek bir dereceyle 2. Bundesliga’yı 5. Sırada tamamladı. FC Gündersloch’da 7 maç kadroya girip tek gol atabilen Löbe, sonraki sezon komşu ülke Avusturya’nın 2.lig takımlarından SK Vorwarts Steyr’e transfer oldu. Finansal kriz yaşayan Avusturya kulübü küme düşürülünce Löbe Avusturya’dan ayrıldı ve Türkiye’ye, Erzurumspor’a transfer oldu.

 

Tarihinde ilk kez 1998-1999 sezonunda Süper Lig’de mücadele eden Erzurumspor, ilk sezonunu 13. Bitirdikten sonra ikinci sezonu için iddialı kadro kurmak istedi ve o dönem yeni yeni parlayan, daha sonra ligin ardından söz ettiren forvetlerinden Coşkun Birdal’ın yanına Alman Löbe transfer edildi. Türkiye’deki ilk sezonunda kötü sayılmayacak bir performans sergiledi ve 26 maçta 8 gol atarak takımının en golcü oyuncusu oldu.

2000-2001 sezonuna da Erzurumspor’da başlayan Löbe, sezonda Trabzonspor’a attığı golle başladı. İlk 4 haftada rakip fileleri 5 kez havalandırarak kariyerinin en parlak başlangıcını yaptı ve dikkatlerini üzerine çekti. Aynı sezon Giray Bulak teknik direktörlüğünde sezona flaş Sergen Yalçın transferiyle başlayan takımımız, ligde iyi sonuçlar alırken gol yollarında etkinli arttırmak için Erzurumspor’da iyi bir çıkış yapan Alexander Löbe’yi transfer etti. 72 numalı Trabzonspor formasını ilk kez sahasında 2-0 kazandığı Gençlerbirliği maçında giyen Löbe, ilk golünü 7. Hafta deplansmanda Siirt Jet-Pa’ ya attı. Trabzonspor’da ikisi kupada olmak üzere toplamda yalnızca 13 kez sahaya çıkan Löbe’ nin Trabzonspor formasıyla attığı en çok akılda kalan gol, 8. Haftada sahasında maçın henüz ilk dakkasında Beşiktaş’a attığı goldü. Uzun boyuna rağmen Trabzonspor’da tüm gollerini ayakta atan Löbe’nin son golü ise, ligin ilk yarısında pek forma şansı bulamayan Löbe ile sezon sonunda yollar ayrıldı ve kendisi Malatyaspor’a transfer oldu.

Malatyaspor’da tek sezon geçiren Löbe, 26 maçta attığı 3 golden sonra ülkesine, daha önce de formasını giydiği, 3.Lig seviyesindeki Regionalliga Nord’da mücadele eden SG Wattenscheid 09’a transfer oldu. Türkiye’den ayrıldığında aklında Türk misafirperverliği ve Wattenscheid’de işine çok yarayacak olan Türkçesi kaldı.

İlk sezonunda Wattenscheid’de Altıntop kardeşlerle birlikte forma giyen Löbe, attığı 17 golle Halil Altıntop’tan sonra takımın en golcü 2. Oyuncusu oldu ve Wattenscheid’in ligi 4. Sırada tamamlamasına katkı sağladı. Duran top organizasyonlarında rakiplerin bu organizasyonları anlamaması için Altıntop kardeşlerle Türkçe konuşması Alman futbol kamuoyunun dikkatini çekti. İkinci sezonunda performansını arttırarak devam ettirip, 19 gol atmasına rağmen Wattenscheid’in küme düşmesine engel olamadı.

 

Wattenscheid’de yedinci kez küme düşme yaşayan Löbe, Regionalliga Nord’un bir başka takımı SC Paderborn’a transfer oldu. Paderborn 2004-2005 sezonunu 2. Sırada tamamlayıp 2.Bundesliga’ya yükselme hakkı kazanırken, Löbe’de atığı 17 golle takımının en büyük silahlarından biri oldu.O sezon Hmburg-Paderborn arasında oynanan maçta hakem Robert Hoyzer’in manipülasyon yapması sonucu Almanya’da ortaya çıkan ‘HOyzer Skandalı’ kapsamında ifadesi alındı ancak skandalla ilgili herhangi bir suçlamaya hedef olmadı.

Oynadığı takımlarda genelde tek sezon forma giyme alışkanlığına sahip olan Löbe, Paderborn’un 2. Bundesliga’ya yükselmesinin ardından Rot- Weiss Essen’e transfer oldu. Essen’deki ilk sezonunda takımıyla Regionalliga’dan 2. Bundesliga’ya yükselme başarısı yaşamasına rağmen, ikinci sezonunda Essen ligde tutunamadı ve yeniden Regionalige Nord’a düştü. Bu küme kariyerindeki sekizinci küme düşme oldu.

Essen’le yaşadığı küme düşmenin ardından futbol, amatör takımı SpVgg.Radevormwald’de bitirmek isterken önceki takımı Padernborn’un teklifine hayır diyemedi. Profesyonel futbol yaşantısının son sezonunda 27 maçta 8 gol attı ancak bu goller Padernborn’un küme düşmesine engel olamadı. Futbol kariyerinde tam 9 kez küme düşerek bu alanda kırılması zor bir rekora imza atan Löbe, yeşil sahalardaki son golünü 25 Nisan 2008’de Borussia Monchenglandbach filelerine gönderdi.

Yaşadığı bu 9 küme düşmeye rağmen Alman futbolunda asla bir ‘kaybeden’ olarak görülmeyen Löbe, tam aksine oynadığı takımların ‘zor görevleri adamı’ gözüyle sarıldığı futbolcu oldu.

Şu anda eşi ve 4 çocuğuyla birlikte Köln’de yaşayan Löbe, Rot-Weiss Essen’de forma giyerken essen Üniversitesi’nde başladığı International Management bölümünden mezun oldu. Minik takımlardan beri kendisini çalıştıran tüm teknik direktörler tarafında ‘lider ve örnek oyuncu’ olarak tarif edilen Alexander Löbe, Köln’deki Danışmanlık Bürosu’yla şirketlere yönetim danışmanlığı alanında hizmet veriyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Spor