Trabzonspor şimdi yandı!

Futbol Federasyonu gelecek sezondan itibaren yabancı transferinde kulüplere borç kriteri getirmeyi planlıyor. Borçta oran belli değil ama uygulama hayata geçerse gelirlerinin 2-3 katı borcu olan dört büyüklerin işi hayli zor. TFF’nin 6-7 Ocak’ta açıklamas

Trabzonspor şimdi yandı!
Futbol Federasyonu gelecek sezondan itibaren yabancı transferinde kulüplere borç kriteri getirmeyi planlıyor. Borçta oran belli değil ama uygulama hayata geçerse gelirlerinin 2-3 katı borcu olan dört büyüklerin işi hayli zor.
 
TFF’nin 6-7 Ocak’ta açıklaması beklenen karara göre, gelecek sezondan itibaren borcu çok olan kulüp daha az, borcu az olan kulüp ise daha fazla yabancı oyuncu transfer edebilecek. TFF’nin gelecek sezondan itibaren uygulamaya koymayı planladığı yeni sistem ise en fazla Türk futbolunun 4 büyük takımı olan Trabzonspor, Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş  vuracak. 
 
ADETA ŞAPKADAN TAVŞAN ÇIKARMALARI GEREKİYOR
 
Hatta öyle ki, mevcut finansalları göz önüne alındığında bu kulüpler yüksek borçlarına çözüm bulamazlarsa Türk futbolculara talim edip yabancı futbolcuya hasret bile kalabilirler. Çünkü TFF Başkanvekili Servet Yardımcı’nın “Büyük ölçüde görüş birliği oluştu. Önümüzdeki hafta kamuoyuna açıklayacağız” dediği uygulamada, UEFA’nın mali kriterinin baz alınacağı ve kulüplerinin borçlarının gelirlerini asla aşamayacağı belirtiliyor. TFF’nin bu uygulamayı belli bir geçiş döneminde ve borç/ gelir oranlarını yıllar itibarıyla düşürerek uygulamaya koyması muhtemel. Ancak halka açık olduğu için mali tabloları şeffaf bir şekilde incelenebilen 4 büyük takıma bakıldığında “borçların geliri aşmaması” kriterini yakın zamanda tutturabilmek için adeta şapkadan tavşan çıkarmaları gerekiyor. Galatasaray’ın toplam borçlarına bakıldığında gelirinin tam 2.5 katına ulaşmış durumda. Fenerbahçe’de, borçlar gelirin 1.9 katıyken, Beşiktaş ve Trabzonspor’da ise borç gelirin 3.3 misli. Hal böyle olunca da, TFF’nin uygulamayı planladığı yeni sistemde 4 büyük kulüp yabancı oyuncuya hasret kalabilir.
 
 
Gelirlerinin 2-3 katı borca batık durumda oynuyorlar 
 
Türk futbolunun 4 büyük kulübünün mali yapısı, toplam borçlarının gelirlerine toplam varlıklarına oranlarına bakıldığında adeta içler acısı. Hatta öyle ki, bu kulüpler bu borç yüküyle, ülke olsa batarlardı desek abartmış olmayız. Bilindiği gibi Türkiye’nin kamu borcunun milli gelire oranı yüzde 40’ın altında. Borcun gelire oranı yüzde 100’ü geçen ülkeler ise ya para bulma sıkıntısı yaşıyor ya da kriz döneminde Yunanistan, Portekiz, İspanya üzere örneklerde görüldüğü gibi batma noktasına geliyor. Toplam borçların gelirlere oranına bakıldığında Beşiktaş ve Trabzonspor yüzde 330’lara varan oranla adeta can çekişiyor. Bu oran Galatasaray’da yüzde 258, Fenerbahçe’de ise yüzde 190 gibi alarm seviyesinde.
 
UEFA’NIN DENK BÜTÇE UYGULAMASINE GETİRİYOR?  
 
TFF’nin uygulamada baz almayı planladığı UEFA’nın mali kriterinin can alıcı maddeleri ise şöyle: Kulübün toplam borcu, toplam gelirinin yüzde 100’ünü geçemeyecek. 
 
Hiçbir futbolcu, kulüp ya da yasal otoriteye vadesi geçmiş borç bulunmayacak. Öz sermayenin eksiye düşmesine izin verilmeyecek. Kulüplerin başa baş noktasını yakalamaları için belirli bir dönem zarar etmelerine izin verilecek.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler