Trabzonspor resital verdi!

Futbolda başarının en önemli unsurları, başta ekonomik yatırım, disiplinli çalışma, yetenek, teknik ve taktik beceri olarak görülse de, zaman zaman hiç hesapta olmayan gelişmeler de takımların adeta ''kaybederken kazanmalarına'' yol açabiliyor.Bu sezon UE

Trabzonspor resital verdi!

Futbolda başarının en önemli unsurları, başta ekonomik yatırım, disiplinli çalışma, yetenek, teknik ve taktik beceri olarak görülse de, zaman zaman hiç hesapta olmayan gelişmeler de takımların adeta ''kaybederken kazanmalarına'' yol açabiliyor.

Bu sezon UEFA Şampiyonlar Ligi ön eleme turunda Portekiz'in Benfica takımına karşı ilk maçı 2-0 kaybedip, ikinci maçta 1-1 berabere kalarak elenen ve mücadelesine UEFA Avrupa Ligi'nde devam eden Trabzonspor, son anda UEFA'nın talebi üzerine Türkiye Futbol Federasyonu'nun Fenerbahçe'yi Avrupa kupalarından men etmesiyle, direkt olarak Şampiyonlar Ligi gruplarına dahil edildi ve adeta ''Kaybederken kazananlar'' kulübünün son üyesi oldu.

2004-2005 ve 2005-2006 sezonlarının ardından bu sezon üçüncü kez UEFA Şampiyonlar Ligi'nde ön eleme oynayan ve hiç birinde gruplara kalmayı başaramayan Trabzonspor, son anda elde ettiği fırsatı değerlendirebilmek için İtalya'nın İnternazionale Milano, Rusya'nın CSKA Moskova ve Fransa'nın Lille takımlarıyla mücadele ediyor.

Bordo-mavili takım dün akşam İtalya'nın ünlü takımlarından İnter'e karşı deplasmanda aldığı galibiyetle, bu yolda son derece önemli bir adım atmış oldu.

-ANKARAGÜCÜ ŞAMPİYON OLMADAN LİGE ÇIKTI-
12 Eylül 1980 tarihinde gerçekleşen askeri darbenin spora etkilerinden birisi Ankaragücü'nün Birinci Lig'e (bugünkü adıyla Süper Lig) çıkışına ilişkin oldu.

1980-1981 sezonunda, İkinci Lig'de hedeflediği şampiyonluğa ulaşamayan başkentin sarı-lacivertli takımı Türkiye Kupası'nı kazanma başarısını gösterdi. Dönemin Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in, ''başkent ekibinin'' Birinci Lig'de yer alması gerektiği düşüncesinden hareketle çıkarılan kanun, Ankaragücü'nün Süper Lig'e yükselmesini sağladı.

Söz konusu kanun 8 yıl süreyle yürürlükte kalırken, bu süre içinde bir başka alt lig ekibi Türkiye Kupası'nı kazanamadı. Ankaragücü ise o tarihten itibaren hiç düşmeden mücadelesini Süper Lig'de sürdürdü.

-TÜRKİYE KUPASI BURSASPOR'U DA GÜLDÜRDÜ-
1985-1986 sezonunda Türkiye Kupası finalinde Altay'ı 2-0 yenerek zafere ulaşan Bursaspor, bir sonraki sezon kötü bir performans sergileyerek küme düştü. Fakat Ankara Bölge İdare Mahkemesi, Bursaspor'un kazandığı Türkiye Kupası'ndan dolayı Birinci Lig'de oynaması gerektiği yönünde karar verince, yeşil-beyazlılar alt lige düşmekten kurtuldu.

1986-1987 sezonunda, Türkiye Kupası sayesinde, ancak mahkeme kararıyla ligde kalabilen Bursaspor, 1987-1988 sezonunda ise bu kez tam tersi bir durumla karşılaştı.

İkinci Ligde son derece başarılı bir sezon geçiren ve Birinci Lig'e yükselme hakkını elde eden Bursaspor (B) takımı, lig statüsüne sonradan eklenen, ''Bir kulübün iki takımı aynı ligde mücadele edemez'' maddesine takıldı ve üst lige terfi edemedi.

Böylece Bursaspor Kulübü Türkiye Kupası'nı kazandığı sezonu takip eden iki sezonda, önce düşme hattında yer almasına rağmen ligde kalmanın mutluluğunu, ardından da şampiyon olduğu halde üst lige çıkamamanın hüznünü yaşamış oldu.

-DANİMARKA'NIN AVRUPA ŞAMPİYONLUĞU-
1992'de İsveç'te düzenlenen Avrupa Futbol Şampiyonası politik anlamda da çok konuşulmuştu. Eleme grubunu ilk sırada tamamlayan Yugoslavya'nın, ülkede yaşanan iç savaş nedeniyle Avrupa Şampiyonası'na katılması engellenirken, müsabakaların başlamasına 11 gün kala, Yugoslavya'nın yerine grup ikincisi Danimarka dahil edildi.

8 takımın katıldığı Avrupa Futbol Şampiyonası finallerine sürpriz şekilde alınan Danimarka, A Grubu'ndaki ilk maçında İngiltere ile 1-1 berabere kaldı, ardından da evsahibi İsveç'e 1-0 yenildi. Bu sonuçların ardından herkes Danimarka'nın eve dönmesini bekliyordu.

Ancak Danimarka son maçında Fransa'yı 2-1 yenince grup 2.si olarak turu geçti. Ardından yarı finalde Hollanda'yı, 2-2 biten maçta penaltılarla 5-4 yenerek finalist oldu. Danimarka, finalde de Almanya'yı 2-0 yenerek tarihinde ilk kez Avrupa şampiyonu oldu.

-CELTİC DE ''KAYBEDERKEN KAZANDI''-
İskoçya'nın Celtic takımı, busezon UEFA Avrupa Ligi play-off maçlarında karşılaştığı İsviçre'nin FC Sion takımına, kendi sahasında 0-0 berabere kalıp, rakip sahada 3-1 yenilerek elendi.

Fakat daha sonra rakibinin, UEFA listesinde yer almayan oyuncuları oynattığı gerekçesiyle UEFA'ya şikayette bulundu. Şikayeti haklı bulan UEFA, FC Sion'un yerine Celtic'i UEFA Avrupa Ligi'ne aldı.

-KARŞIYAKA ''AĞLARKEN GÜLDÜ''-
1963-64 sezonunda Kasımpaşa'yı 4-1 yendiği maçta şike yapıldığı gerekçesiyle küme düşürülen Karşıyaka, Danıştay kararıyla 1966-67 sezonunda yeniden Birinci Lig'e yükseldi.

-İKİNCİ LİG'DE BAŞLADIKLARI SEZONU BİRİNCİ LİG'DE TAMAMLADILAR-
1986-87 sezonunda Bursaspor ve Kocaelispor takımları istedikleri performansı sergileyemeyerek İkinci Lig'e düştü. Her iki takım da 1987-1988 sezonuna İkinci Lig'de başladı ve birer maç oynadı.

Fakat, Bursaspor Kulübü'nün bir önceki sezon ligde ''şike yapıldığı'' gerekçesiyle açtığı davayı kazanmasının ardından, dönemin başbakanı Turgut Özal'ın talimatıyla, hem Bursaspor hem de Kocaelispor yeniden Birinci Lig'e alındı.

Alınan karar doğrultusunda Birinci Lig'in fikstürü yeniden düzenlendi ve maçlara devam edildi. Böylece Bursaspor ile Kocaelispor İkinci Lig'de başladıkları sezonu Birinci Lig'de tamamlayarak, benzerine çok az rastlanabilecek bir olaya imza attılar.

-ŞEKERSPOR VE DENİZLİSPOR DA DANIŞTAY KARARIYLA LİGDE-
1967-1968 sezonunda Ankara'nın yeşil-beyazlı ekibi Şekerspor Danıştay kararıyla Birinci Lig'e alınırken, 1984-1985 sezonunda ise Denizlispor yine Danıştay kararıyla Birinci Lig'de kalmıştı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Spor