Trabzon'dan ve FB'den teklif aldım

Türk oyuncuları yavaş yavaş Avrupa'nın bir çok farklı liginde görmeye alışıyoruz. Ancak Portekiz bu liglerin son sıralarında yer alıyor. Portekiz'de forma giyen Türk oyuncu denildiğinde akıllara Fatih Sonkaya'dan çok başka bir isim de gelmiyordu.Fatih'in

Trabzon'dan ve FB'den teklif aldım

Türk oyuncuları yavaş yavaş Avrupa'nın bir çok farklı liginde görmeye alışıyoruz. Ancak Portekiz bu liglerin son sıralarında yer alıyor. Portekiz'de forma giyen Türk oyuncu denildiğinde akıllara Fatih Sonkaya'dan çok başka bir isim de gelmiyordu.

Fatih'in de Porto'da bıraktığı parlak olmayan izler, Portekiz'de Türk futbolcu algısını biraz olumsuz etkilemiş gibi gözüküyor. Ancak artık Porto'da bir Türk oyuncu daha var. Psv Eindhoven alt yapısında yetişen ve genç milli takımlarımızın bir çok farklı kategorisinde forma giymiş bir oyuncu. Adı Engin Bekdemir, hünez 19 yaşında. Futbolla ilgilenenlerin bu ismi duyduğuna eminim. Tekniği, etkili ara pasları ve kullandığı frikiklerle tam bir 10 numara. Porto'ya geçtiğimiz sezon transfer olan Engin, henüz beklediği şansı Porto A takımında bulabilmiş değil. Bunda başta sakatlığı ve hoca değişikliğinin etkisi büyük olmuş. Engin şimdi kritik bir kararın aşamasında ya Porto A takımında kariyerine devam edecek ya da futbolun rüzgarı onu farklı bir ülkeye sürükleyecek. Ülkemizdeki önemli kulüplerden de teklifler aldığını biliyorum. Portekiz'e gidip burada forma giyen bir Türk oyuncu ile röportaj yapmamak olmazdı. Engin de röportaj talebimizi kabul edince raslantı eseri bulduğum, Türk restaurantına Engin'i davet ettik. Porto'da Türk görmek kolay bir iş değil, 4-5 kişi bir araya gelince masamızda pidelerle donatılınca, uzun süredir güzel bir yemek yiyememenin özlemiyle, röportaja biraz gecikmeli de olsa başladık. Nihat ve Selçuk ustaya teşekkürlerimizi bir kez daha iletiyoruz. Şimdi bu röportajla sizleri başbaşa bırakıyoruz:

-Engin kısaca kendinden bahseder misin?

"8 yaşımda Hollanda'da Psv Eindhoven alt yapısında antrenmanlara başladım. 9 yaşımda Psv Eindhoven ile anlaştım. 17 yaşıma kadar PSV alt yapısında kaldım. Hollanda'dın Ajax ile birlikte en iyi alt yapısı PSV'de. Çok iyi bir eğitim aldım. " -Porto'ya transferin nasıl gerçekleşti?

"PSV ile sözleşme yenilemiştim. B Genç takımındaydım ama U-19'larla birlikte oynuyordum. Ancak genç takım hocası Ernest Faber ile bazı sorunlarım vardı. Başka kulüplerden de bu sırada teklifler geldi ama Porto'yu tercih ettim. "

"M. CITY, BOLTON, F. BAHÇE VE TRABZONSPOR"

 

-Başka hangi kulüplerden teklifler aldın?

"İngiltere'den Manchester City ve Bolton ile Türkiye'den Fenerbahçe ve Trabzonspor'dan teklifler vardı. " -Neden Porto?

"Ailemle oturdum, konuştuk ve uzun süre düşündüm. Daha sonra Porto'ya gittim, idmanlara çıktım, gezip, gördüm ve buraya ısındım. Geldiğim dönemde burada Hollanda'dan tanıdığım bir hocam da vardı. Onun da burada olması tercihimde etkili oldu. Ancak geçtiğimiz sezon Porto'nun genç takımı şampiyon olmadığı için görevine son verildi. " -Fenerbahçe ve Trabzonspor'dan gelen teklif A takım için miydi?

"A takımla idmanlara çıkacaktım ama performansıma göre orada kalıp kalmayacağım belli olacaktı. Ama teklif iki kulüten de teklif A takım içindi. -Portekiz'de yaşadığın zorluklar nelerdi?

"İlk 2-3 ay çok büyük zorluk çektim. Kimseyi tanımıyordum, dil problemim vardı. Ailemi çok özledim. Daha sonra yavaş yavaş alıştım. "

"BOAS BÜYÜK BAŞARILAR İSTİYOR"

-Porto A takımı ile antrenmanlara çıkıyor musun?

"Geçen sene çok çıkmıştım ama bu sene sadece bir kaç kez A takım ile antrenmanlara çıktım. Geçen sene Jesualdo Ferreira takımın başındaydı ve o beni çok seviyordu. Villas Boas'ın Porto'da ilk senesi o da büyük başarılar elde etmek için daha deneyimli ve yıldız isimleri takımda tutmayı tercih etti. Her maçı kazanmak istiyor. Bu nedenle genç takımdan kimseyi A takıma çıkarmadı. "

"HULK VE FALCAO ÇOK İYİ"

(Portekizliler Uludağ yazımında ufak bir hata yapmışlar)

-A takımda antrenmanları senin için özel olsa gerek. Hulk ve Falcao gibi isimlerle birlikte çalışmak herkese kısmet olmaz...

"Evet Porto çok özel bir takım ve antrenmanları da bana çok şey kattı. Hulk ve Falcao da çok iyi insanlar, her konuda yardım ediyorlar. Ama aramın en iyi olduğu isim Kolombiyalı James Rodriguez'di. " -Porto'da en beğendiğin oyuncu kim?

 

"Tabii Hulk ve Falcao. " -Porto A2 takımı, tıpkı Porto A takımı gibi sezonu şampiyonlukla kapattı. Ama fazla forma giyemedin...

"Yaklaşık 3 ay kadar sakat kaldım, kendimi toparlayana kadar uzun bir süre geçti. O sırada takım da çok iyi gidiyordu, hoca da iyi giden takımı bozmak istemedi. " -Peki önümüzdeki sezon A takımda seni görebilecek miyiz? Neler konuşuyorsunuz?

"Bu sene juniorda son senem. Önümüzdeki sezon ya A takıma çıkacağım, ya kiralık gönderileceğim ya da başka bir takıma bonservisimle gideceğim. "

"YA PORTA A TAKIMI YA DA TRANSFER"

-Peki şu an hangi seçenek daha yakın gözüküyor?

"Şu an hiçbir şey net değil. Kısa bir süre içinde bu belli olacaktır. Ama kalırsam Porto'nun A takımında kalmak isterim, yoksa başka bir takıma transfer olmak isterim. Portekiz'de başka bir takıma kiralık gitmeyi düşünmüyorum. "

"TÜRKİYE'DEN TEKLİFLER VAR"

-Şu an Türkiye'den seninle ilgilenen, transfer teklifi yapan takımlar var mı?

"Türkiye'den ilgilenen takımlar var ama şu an isim vermem çok doğru olmaz.

" -Öne çıkan ve geliştirmen gereken özelliklerin neler?

"Adam geçme, ara paslarım ve duran toplarda iyiyim, iyi olduğumu söylüyorlar. Tam 10 numara mevkiinde oynuyorum. Arkamda iki ön libero, önümde de tek bir forvet ile oynamaya alışığım. Ancak Porto'ya geldiğimden beri kanatlarda görev veriyorlar. Sol ve sağ açıkta görev aldım. Burada çift orta saha oynuyor. 10 numara diye bir şey yok. Porto'da kanatlarda da oynamaya alıştım, orta sahanın her yerinde görev alabiliyorum. Bu da benim için bir avantaj oldu. Tabii en rahat ettiğim bölge 10 numara. " "ÖNEMLİ OLAN VERİMLİ KOŞMAK"

-PSV ve Porto alt yapısı sana neler kattı?

"Öncelikle aldığım eğitim benim için çok önemli. İki farklı futbol ekolünün alt yapılarından aldıklarımın kariyerim boyunca bana büyük güç katacağını düşünüyorum. Porto'da A takıma çıktığımda verimli koşmanın önemini daha iyi anladım. Adamlar belki 3-4 kilometre koşuyor, ben 6-7 kilometre koşuyorum ama onlar verimli koşuyor. Ben de bu yönümü biraz daha geliştirmeliyim. Biraz daha sakın ve düşünerek oyun içinde hareket etmeliyim. Bu konuda da Porto bana büyük artılar kazandırdı. " "MİLLİ TAKIMA KONSANTRE OLDUM"

-Sen de çift pasaportlu oyuncularımızdan birisin. Belçika'dan sana teklif gelmiş miydi? A Milli Takım'la ilgili düşüncelerin neler?

"16 yaşındayken Belçika'dan ciddi bir teklif almıştım ama Belçika Milli Takımı'nda oynamak istemediğim için bunu kabul etmedim. Ay-Yıldızlı formayı giymek benim için büyük bir gurur umarım en kısa sürede A Milli Takım formasını da giyerek büyük başarılara imza atmak istiyorum. " -U-19 Milli Takımımızla 31 Mayıs-5 Haziran tarihleri arasında Antalya'da düzenlenecek 2011 Avrupa Şampiyonası Elit Tur'da mücadele edeceksin. Bu turnuva ile ilgili neler söyleyeceksin?

"Şu an tamamiyle milli takıma konsantre olmuş durumdayım. Antalya'da oynanacak Elit turda, grupta Almanya, Makedonya ve Maceristan ile karşı karşıya geleceğiz. İnşallah o turnuvayı şampiyon tamamlayacağız. "

"LA LİGA OYUN YAPIMA UYGUN"

-Kendi bölgende beğendiğin isimler kimler?

"Ronaldinho, Cristiano Ronaldo ve Messi'yi çok beğeniyorum. " -Oynamak istediğin lig hangisi?

"İspanya Ligi'nde oynamak isterim. Benim oyun yapıma daha çok hitap ettiğini düşünüyorum. "

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler