TFF yönetmeliği değiştirdi Kasımpaşa'yı düşmekten kurtardı

TFF yine ilginç kararlara imza attı.

TFF yönetmeliği değiştirdi Kasımpaşa'yı düşmekten kurtardı

TFF Süper Lig ekiplerinden Kasımpaşa, teknik direktör Şenol Can ile yollarını ayırdığını duyurdu.

Resmi açıklama

Kulüpten yapılan açıklamada, "Şenol Can ile karşılıklı anlaşarak yollarımızı ayırmış bulunmaktayız. Şenol Can’a kulübümüze vermiş olduğu hizmetleri ve katkıları için teşekkür eder, bundan sonraki çalışma hayatında başarılar dileriz" ifadelerine yer verildi. 

10 maça çıktı

24 Mart 2021'de Kasımpaşa'da göreve başlayan 38 yaşındaki teknik adam, 10 karşılaşmaya çıktı ve maç başına 1.50 puan ortalaması yakaladı. 

Erzurumspor, Kasımpaşa'nın düşürülmesini istedi

Bilindiği üzere Erzurumspor, teknik direktör Şenol Can'ın pro-lisansı olmadan maçlara çıktığı için Kasımpaşa'nın düşürülmesini istemişti.

Ağır para cezası var düşme yok

Bu başvuru sonrası Temmuz ayı sonunda Tahkim Kurulu, duruşmalı bir toplantı yapılmış ve Erzurumspor iddialarını dile getirmişti. Edinilen bilgiye göre; Tahkim Kurulu, Şenol Can'a bir yıl hak mahrumiyeti cezası açıklayacak. Buna göre genç teknik adam bir yıl sahalardan uzak kalacak. Tahkim'in ayrıca Fatih Karagümrük ve Kasımpaşa kulüplerine de ağır bir para ceza vereceği gelen bilgiler arasında. Bu cezalarla yetinen Tahkim Kurulu, Kasımpaşa'nın düşürülerek yerine Erzurumspor'un Süper Lig'e alınması talebini ise reddettiği belirtiliyor.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi yolu gözüktü

Erzurumspor'un avukatı olan CAS Hakemi de olan spor hukukçusu Avukat Emin Özkurt, daha önce yaptığı açıklamada, lehlerine bir kararın çıkmaması halinde konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) taşıyacaklarını açıklamıştı. Geçen sezon ligi 40 puanla 18. sırada bitiren Erzurumspor küme düşen dördüncü ekip olmuştu. Kasımpaşa ise 46 puanla 14. olarak ligi tamamlamıştı.

2 maçtan fazla pro lisanssız çıkamazTeknik direktörlüğe geçen sezon Fatih Karagümrük ile adım atan 38 yaşındaki Şenol Can, 15 Mart'ta kulüple yollarını ayırdı. Can, 24 Mart 2021'de Kasımpaşa'nın başına geçti. UEFA Pro Lisansı olmayan teknik direktörler takımlarıyla ancak 2 maç bir numaralı sorumlu olarak çıkabiliyor. Bu hak dolduktan sonra teknik heyette mutlaka bir pro lisanslı hocanın olması gerekiyor.

Neler yaşanmıştı?

Türkiye'de birçok teknik direktör UEFA Pro-Lisans'a sahip olmadığı halde Süper Lig'de çalışıyor. Geçen sezon Emre Belözoğlu, son 10 hafta Fenerbahçe'nin başında yer aldı. Şenol Can ise önce Fatih Karagümrük, mart itibarıyla da Kasımpaşa'da, belgesi olmadığı halde çalıştı. Bir antrenör ancak üst üste iki maç belgesiz şekilde takımının başında yedek kulübesinde yer alabiliyor. Daha sonra yedek kulübesinde, ligin seviyesine göre gerekli olan lisansa sahip birinin olması lazım. Misal Emre Belözoğlu ikinci haftasından sonra takımını, UEFA Pro-Lisansı olan Şenol Çorlu'nun kâğıt üzerinde teknik direktör gösterilmesiyle yönetmeye devam edebildi.

Şenol Can, yönetici sayıldı!

Şenol Can ise Kasımpaşa'da 8 hafta yedek kulübesinde oturdu. Can, kulübünün resmi duyurusuna göre teknik direktör olsa da, TFF'ye göre o  6 maçta 'yönetici'ydi! Peki Paşa'nın pro-lisanslı hocası kimdi? Yok. Bunu iddia eden Büyükşehir Belediye Erzurumspor, bu nedenle Kasımpaşı'nın küme düşürülüp kendisinin ligde tutulması talebiyle TFF'ye başvuruda bulundu. Hukuki süreç devam ederken, ağzı yanan TFF, yeni sezona başlarken teknik direktörlerin çalışma esaslarını değiştirdi ve kendi tabiriyle, 'gölge antrenörlüğe' son verdi. Gelin bu süreci önü ve arkasıyla tüm detaylarıya baştan ele alalım:

Her şey 15 Mayıs'ta başladı

Her şey 15 mayıs günü sona eren Süper Lig’in 2020/21 sezonu sonunda küme düşen Büyükşehir Belediye Erzurumspor’un 21 Mayıs'ta 46 puanla ligde kalan Kasımpaşa'nın Teknik Adamların Statüsü ve Çalışması Esasları Talimatına aykırı hareket ettiği iddiasıyla İstanbul ekibinin küme düşürülme talebiyle Türkiye Futbol Federasyonu'na (TFF) yaptığı müracaat ile başladı.

Erzurum, Kasımpaşa'nın ligin son 8 maçında teknik direktör olarak gösterilen Şenol Can'ın UEFA Pro-lisans bir yana, hiçbir teknik direktörlük belgesi olmadığını buna rağmen pro-Lisans sahibi bir teknik adamı da bünyesinde bulundurmadığını belirterek TFF'den mağduriyetinin giderilmesini talep etti.

Önce tescil sonra inceleme

TFF, BB Erzurumspor'un başvurusundan 8 gün sonra; 29 Mayıs'ta ligleri tescil etti. Yönetim, 2 Haziran'da Erzurumspor'un başvurusunu incelenmek üzere, TFF Hukuk Kuruluna gönderdi. 14 Haziran'da TFF'ye sürecin akıbetini resmi yazı ile soran Erzurum'a 23 Haziran’da verilen cevapta, ilgili dosyanın 2 Haziran'da yapılan TFF Yönetim Kurulu toplantısında disiplin müfettişliğine iletilmesi, bahsi geçen kişilerin incelenmesi ve gerekmesi halinde, disipline sevk işleminin yapılmasına karar verildiği bildirildi.

TFF sitesine göre Kasımpaşa hocasız!

Erzurumspor'un müracaat dosyasında TFF'nin resmi internet sitesinde bulunan bilgi bankasındaki maç listelerinde Kasımpaşa'nın oynadığı 8 maçta teknik sorumlu bölümünün boş bırakıldığı net bir şekilde görülüyor. Yine TFF sitesinden alınan Kasımpaşa'nın 2020-2021 sezonu çalıştırıcı ekibi içeresinde Şenol Can isminin olmaması da Erzurumspor'un başvurusu dosyasında yer aldı.

Eruzurumspor, 'Paşa düşürülsün' dedi

Büyükşehir Belediye Erzurumspor,  Kasımpaşa'nın, Futbol Disiplin Talimatının 48-2b maddesinde yer alan 'sahtecilik' ve 'yanıltma' ihlali nedeniyle ligden ihraç edilip, bir TFF 1. Lig'e düşürülmesini ve dördüncü sırada küme düşen kendisininse 2021-2022 futbol sezonunda yeniden Süper Lig'e alınmasını resmen istedi.

Şenol Can'lı Paşa Erzurum'u yendi

Kasımpaşa, ligin bitimine 3 hafta kala Şenol Can’ın sahada görev yaptığı maçta Büyükşehir Belediye Erzurumspor'u deplasmanda 1-0 mağlup ederek ligde kalmayı garantilemişti. Erzurumspor yönetimi, diğer maddeler devreye sokulmasa dahi, Şenol Can'ın başında olduğu maçta kaybettikleri müsabakanın 3-0 kendi lehlerine tescil edilmesini de talip etti. (Eğer bu talep kabul edilseydi 1 puan farkla ligden düşen BB Erzurumspor ligde kalacak, Kasımpaşa ise küme düşen dördüncü takım olacaktı).

Gözlemci ve hakem raporlarında Can yok

Ancak TFF, Büyükşehir Belediye Erzurumspor’un 21 Mayıs’taki başvurusuna, konunun basına yansımasından kısa bir süre sonra, verdiği cevapta, başvurunun reddedildiğini; Kasımpaşa teknik direktörü Şenol Can’ın müsabakalara 'yönetici' olarak akredite edildiğini; maçlarda takımını 'sevk ve idare' ettiğinin ne gözlemci ne de hakem raporlarında yer aldını bildirdi.

Ama milyonlar Can'ı kübede gördü

TFF’nin açıklaması, Kasımpaşa’nın Futbol Disiplin Talimatı’nın 48’nci maddesini açıkça ihlal ettiğini de ortaya koyarken, kulübün 24 Mart 2021’de resmi açıklamayla teknik direktörlük görevine Şenol Can’ı getirdiğini duyurmasına rağmen teknik direktörünü 'yönetici' olarak maçlara akredite edip takımını, sevk ve idare etmesine göz yumduğunu gösteriyordu.

TFF, Şenol Can'ı yönetici olarak tanımlarken, o Şenol Can, milyonların gözü önünde yedek kulübesinde fiilen takımını bildiğimiz bir teknik direktör gibi yönetiyordu! TFF Teknik Adamların Statüsü ve Çalışması Esasları Talimatına 7’nci maddesinde, “Hiç kimse teknik adamların görevlerini üstlenemez” maddesi açıkça yazılmışken, TFF’nin Can'a açık bir şekilde takımını 'yönetici' sıfatıyla yönetmesine neden göz yumduğu ve ceza müeyyidelerini neden uygulamadığı ise bir muamma.

Karar vermeden fikstürü çekti

Şenol Can’ı 'yönetici' olarak gösterip, takımı sevk ve idare ettirerek Futbol Disiplin Talimatı'nın 48’nci maddesini açıkça ihlal eden Kasımpaşa’nın bu eyleme dair TFF’nin ilgili kuralı işletmemesi üzerine Erzurumspor, konuyu Tahkim Kurulu’na taşıdı. Bu arada TFF, liglerdeki takımları yakından ilgilendiren konu ile ilgili kararı açıklamadan, 13-14 Temmuz tarihlerinde Süper Lig ve TFF 1. Lig’in fikstürünün çekileceğini açıkladı. Bu da aslında BB Erzurumspor’a adeta bir cevap niteliğindeydi. Çünkü herkes biliyordu ki TFF fikstürü çekilmiş bir ligden bir kulübün takımını kesinlikle ligden düşürmez.

Tahkim Kurul, genel sekreteri tanımadı

Bağımsız olmadığı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından hüküm altına alınan ve son yapılan TFF Mali Genel Kurulu'nda kabul resme kabul edilen mevcut Tahkim Kurulu ise, 12 Ağustos'taki 2. E.2021/280 - K.2021/283 kararında şu cümlelere yer verdi.“Büyükşehir Belediye Erzurum Spor Kulübü Derneği'nin, 16.07.2021 tarihli itirazı incelendi. Yapılan müzakere neticesinde; itiraz, TFF Genel Sekreterliği'nin bildirim yazısına karşı yapıldığından, Tahkim Kurulu Talimatı'nın 2. maddesi uyarınca başvurunun usul yönünden reddine, oybirliği ile...” Tahkim, Erzurum'a şunu demiş oldu: Sen sekreter imzalı red yazısı değil, TFF Yönetim Kurul imzalı red yazısı getir ki ben senin dosyana bakayım.

TFF talimatı değiştirdi

TFF Yönetim Kurulu da bir gün sonra; yani 13 Ağustos'ta tüm profesyonel kulüp başkanlıklarına genel sekreteri Kadir Kardaş imzalı 2021/17-13445 nolu bir yazı göndererek Teknik Adamların Statüsü ve Çalışması Esasları Talimatı’nda bazı maddelerin değiştirildiğini bildirdi. Bu değişiklik, yeni sezonda Erzurumspor'un yaptığı benzer itirazların önünü daha sağlam şekilde almaktan başka bir şey değil. TFF, yaptığı değişiklikle teknik direktörlük belgesi olmayanla, belgesini kullandıranları 'gölge teknik adam' olarak niteledi. Ve 'gölge' olanlara ağır para cezaları ve hak mahrumiyeti cezası getirdi.

Şenol Can bu sefer tribüne çıktı, spiker ifşa etti

TFF'nin talimat değişikliği neticesini 2021-22 sezonun ilk haftasında etkisini gösterdi. Şenol Can, Kasımpaşa'nın Hatayspor ile deplasmanda oynadığı maçta yedek kulübesinde değil, tribünde oturdu! Yani şeklen 'teknik direktör' görüntüsü vermedi. Takımın teknik sorumlusu olarak ise Ekrem Örenç olarak gösterildi. Örenç hem takım namına demeç veren isim oldu hem de kulübede takımı yöneten. Ne var ki Kasımpaşa maçın ilk golünü attığında Beinsports kameraları hemen tribünde oturan Şenol Can'ı gösterdi. Maçın spikeri de "Kasımpaşa Teknik Direktörü Şenol Can' diye anons yaptı o anda. Tüm bunlara rağmen Kasımpaşa'yı Can'ın değil Örenç'in yönettiğine inanmamız isteniyor!

İşte talimatta yapılan değişiklik


TFF'nin Teknik Adamların Statüsü ve Çalışması Esasları Talimatı’nda yaptığı değişiklik aşağıda. Eski hali ve yeni halini birarada sunuyoruz:

ESKİ

____


ğ) TEKNİK SORUMLU: Kulüpler ile imzaladıkları sözleşme uyarınca “Teknik Sorumlu” olarak görev yapan teknik adamları
YENİ

_____


ğ) TEKNİK SORUMLU: Kulüpler ile imzaladıkları sözleşme uyarınca maç öncesinde, maç esnasında ve maç sonunda takım seçimi, taktik ve takımın antrenmanından, soyunma odası ve teknik alanda oyuncuların ve teknik ekibin yönetiminden sorumlu olan antrenörü
ESKİ

_____

MADDE 7 – TEKNİK ADAMLARIN GÖREVLERİ ve ZORUNLU KADROLAR (2020-2021)
(1) Profesyonel ve amatör takımları bulunan tüm kulüpler, EK-2’de bulunan tablolarda belirtilen sayılarda ve lisanslara sahip teknik adamları, futbol sezonu başından itibaren kadrolarında bulundurmak zorundadırlar.

(2) Profesyonel takımları bulunan kulüpler, zorunlu kadrolardan herhangi birinin boşalması halinde, iki hafta içerisinde boşalan kadroyu tamamlamak zorundadırlar. Aksi halde ilgili kulüp hakkında Futbol Disiplin Talimatı Talimatlara Aykırılık maddesi hükümleri uygulanır.

YENİ
_____

MADDE 7 – TEKNİK ADAMLARIN GÖREVLERİ ve ZORUNLU KADROLAR (2021-2022)
(1) Profesyonel ve amatör takımları bulunan tüm kulüpler, EK-2’de bulunan tablolarda belirtilen sayılarda ve lisanslara sahip teknik adamları, futbol sezonu başından itibaren kadrolarında bulundurmak zorundadırlar.

(2) Profesyonel takımları bulunan kulüpler, zorunlu kadrolardan herhangi birinin boşalması halinde, iki hafta içerisinde boşalan kadroyu tamamlamak zorundadırlar. Aksi halde ilgili kulüp hakkında Futbol Disiplin Talimatı Talimatlara Aykırılık maddesi hükümleri uygulanır.

(3) Profesyonel Kulüplerin tüm resmi müsabakaları zorunlu kadrolarda belirtilen kriterleri taşıyan bir teknik sorumlunun yönetiminde oynanır. Müsabakalarda yedek kulübesinde bulunan diğer kişiler takımı sevk ve idare edemezler.

(4) Profesyonel Kulüpler, bir sezon boyunca en fazla 2 hafta süresince yedek kulübesinde teknik sorumlu olmadan oynayabilirler. Teknik Sorumlunun cezalı veya tedbirli olması haricinde ya da geçerli bir mazereti olmaksızın 2 haftayı aşan sürede müsabakalarda yedek kulübesinde yer alamaması halinde, aynı zorunlu kriterlere sahip başka bir antrenörün müsabakalarda yedek kulübesinde yer alması zorunludur.


(5) Bu maddede belirtilen yükümlülüklerin ihlali halinde kulüplere Süper Lig için 250.000.- TL, 1. Lig için 125.000.-TL, 2. Lig için 100.000.-TL, 3. Lig için 75.000.-TL para cezası verilir. İhlalin tekerrürü halinde cezalar en az yarı oranında arttırılır.

ESKİ

_____


MADDE 8 - ÖZEL ÇALIŞMA İZNİ (2020-2021)
UEFA PRO, UEFA A (UEFA B/A Birleşik Lisans Kursu dahil), Atletik Performans Antrenörü veya TFF A Kaleci Antrenörü kurslarının ilk aşamasını tamamlayan ve diğer aşamalarına katılmayı taahhüt eden teknik adamlar, TFF FGD tarafından bir defaya mahsus olmak üzere verilen izin ile ilgili kurslar için belirtilen çalışma alanlarında görev yapabilirler.

YENİ

___________


MADDE 8 - ÖZEL ÇALIŞMA İZNİ (2021-2022)
UEFA PRO, UEFA Elit Genç A, UEFA A (UEFA B/A Birleşik Lisans Eğitimi dahil), Atletik Performans Antrenörü veya TFF A Kaleci Antrenörü antrenör eğitim programlarının başlamasıyla birlikte FGD tarafından gönderilen online eğitim içeriklerini alarak ilgili eğitim programına başlayan ve diğer aşamalarına katılmayı taahhüt eden teknik adamlar, TFF FGD tarafından verilen izin ile aynı sezon içerisinde en fazla iki kulüp adına tescil edilmek şartıyla ilgili antrenör eğitim programı için belirtilen çalışma alanlarında görev yapabilirler.

ESKİ
MADDE 9 – TALİMATLARA AYKIRI TUTUM ve DAVRANIŞLAR (2020-2021)
(1) Bu talimatta belirtilen esaslar dışında hiç kimse, bir kulüpte bir teknik adamın görevlerini üstlenemez.

(2) İlgili takımın bulunduğu ligin zorunlu teknik kadrolarına uygun teknik adam lisansı olmaksızın ve/veya lisansının çalışma alanları dışında kulüpte görev alan, bir futbol takımını fiilen müsabakaya hazırlayan, yöneten veya yönlendiren kişiler 1 yıl hak mahrumiyeti ve bu kişilerin mensubu olduğu kulüplere Süper Lig için 100.000.-TL, 1. Lig için 25.000.-TL, 2. Lig için 10.000.-TL, 3. Lig için 7.500.-TL para cezası verilir.

(3) TFF’ye tescil edilmiş teknik adam sözleşmesi olmaksızın kulüpte görev alan, bir futbol takımını fiilen müsabakaya hazırlayan, yöneten veya yönlendiren teknik adamlara ilk ihlalde ihtar cezası, devam eden ihlallerde en az 3 ay hak mahrumiyeti cezası verilir. Ayrıca bu kişilerin görev yaptığı kulüplere ilk ihlalde ihtar cezası, devam eden ihlallerde Süper Lig için en az 50.000.-TL, TFF 1. Lig için en az 12.500.-TL, TFF 2. Lig için en az 5.000.-TL, TFF 3. Lig için en az 3.750.-TL para cezası verilir.

(4) Amatör takımlar, iki haftalık süre içinde teknik sorumlu görevlendirmezler ise İl Temsilcileri, bu kulüplere ihtar yazısı gönderir. Kulüpler, ihtar yazısının tebliğinden itibaren 2 Teknik Adamların Statüsü ve Çalışma Esasları Talimatı 3 haftalık süre içerisinde teknik sorumlu görevlendirmezler ise kulübe bu sürenin sona ermesinden sonraki teknik sorumlu görevlendirilmeyen tüm müsabakalarda hükmen mağlubiyet cezası verilir.

(5) Bu maddenin 4. fıkrasındaki hükümler, kulübün bulunduğu ildeki lisanslı teknik adam sayısı o ildeki TFF'ye tescilli amatör kulüp sayısının 1,5 katını geçtiği illerde uygulanır.

(6) Kulübün zorunlu teknik kadrosunun tamamlanmasını temin etmek üzere kulüple sözleşme imzalayarak, sözleşmede belirtilen görevini fiilen yerine getirmeyen teknik adam bir yıl hak mahrumiyeti cezası ile cezalandırılır, ilgili kulübe Süper Lig için 100.000.-TL’ 1. Lig için 25.000.-TL, 2. Lig için 10.000.-TL, 3. Lig için 7.500.-TL para cezası verilir. Anılan cezanın kesinleşmesini takiben kulüple imzalamış olduğu sözleşmenin tescil işlemi iptal edilir.

YENİ
_____

MADDE 9 – TALİMATLARA AYKIRI TUTUM ve DAVRANIŞLAR (2021-2022)
(1) Bu talimatta belirtilen esaslar dışında hiç kimse, bir kulüpte bir teknik adamın görevlerini üstlenemez.

(2) İlgili takımın bulunduğu ligin zorunlu teknik kadrolarına uygun teknik adam lisansı olmaksızın ve/veya lisansının çalışma alanları dışında kulüpte görev alan, bir futbol takımını fiilen müsabakaya hazırlayan, müsabaka esnasında yöneten veya yönlendiren gölge antrenörler ile kulübün zorunlu teknik kadrosunun tamamlanmasını temin etmek üzere kulüple sözleşme imzalayarak, sözleşmede belirtilen görevini fiilen yerine getirmeyerek gölge antrenöre çalışma olanağı sağlayan kişilere 1 yıl hak mahrumiyeti ile Süper Lig için 100.000.-TL, 1. Lig için 50.000.-TL, 2. Lig için 25.000.-TL, 3. Lig için 10.000.-TL para cezası verilir. Ayrıca bu kişilerin mensubu olduğu kulüplere Süper Lig için 250.000.-TL, 1. Lig için 125.000.-TL, 2. Lig için 100.000.-TL, 3. Lig için 75.000.-TL para cezası verilir.

(3) TFF’ye tescil edilmiş teknik adam sözleşmesi olmaksızın kulüpte görev alan, bir futbol takımını fiilen müsabakaya hazırlayan, yöneten veya yönlendiren teknik adamlara ilk ihlalde ihtar cezası, devam eden ihlallerde en az 3 ay hak mahrumiyeti cezası verilir. Ayrıca bu kişilerin görev yaptığı kulüplere ilk ihlalde ihtar cezası, devam eden ihlallerde Süper Lig için en az 250.000.-TL, TFF 1. Lig için en az 125.000.-TL, TFF 2. Lig için en az 100.000.-TL, TFF 3. Lig için en az 75.000.-TL para cezası verilir.

(4) İşbu talimat ve liglere ilişkin statü hükümleri gereğince bir takımda görev yapan teknik sorumlunun sahada bulunamaması halinde, müsabaka isim listesinde teknik sorumlu kısmı boş bırakılır.

(5) Amatör takımlar, iki haftalık süre içinde teknik sorumlu görevlendirmezler ise İl Temsilcileri, bu kulüplere ihtar yazısı gönderir. Kulüpler, ihtar yazısının tebliğinden itibaren 2 haftalık süre içerisinde teknik sorumlu görevlendirmezler ise kulübe bu sürenin sona ermesinden sonraki teknik sorumlu görevlendirilmeyen tüm müsabakalarda hükmen mağlubiyet cezası verilir.

(6) Bu maddenin 5. fıkrasındaki hükümler, kulübün bulunduğu ildeki lisanslı teknik adam sayısı o ildeki TFF'ye tescilli amatör kulüp sayısının 1,5 katını geçtiği illerde uygulanır.

Futbol Disiplin Talimatı'nın 48. Maddesi ne diyor?

Büyükşehir Belediyesi Erzurumspor'un Kasımpaşa'nın küme düşmesine dayanak olduğunu savunduğu Futbol Disiplin Talimatı ne diyor? Söz konusu madde teknik adam şartlarına uyulmaması halinde TFF tarafından da devreye sokuluyor. İşte ilgili maddenin içeriği:

MADDE 48 – SAHTECİLİK ve YANILTMA
(1) Bu Talimat kapsamındaki kişilerin lisans veya uygunluk belgeleri üzerinde değişiklik veya sahtecilik yapmaları ya da bu nitelikteki belgeleri kullanmaları veya kullandırmaları yasaktır. Bu maddenin ihlali halinde:

(a) Futbolculara 1 yıldan 3 yıla kadar müsabakalardan men cezası,
(b) Kulüp yöneticilerine 1 yıldan 3 yıla kadar hak mahrumiyeti cezası ve ayrıca Süper Lig kulübü yöneticileri için 65.000.-TL’den 130.000.-TL’ye kadar, 1. Lig kulübü yöneticileri için 33.000.-TL’den 65.000.-TL’ye kadar, 2. Lig kulübü yöneticileri için 16.500.-TL’den 33.000.- TL’ye kadar, 3. Lig kulübü yöneticileri için 10.000.-TL’den 20.000.-TL’ye kadar para cezası,

(c) Görevlilere ve diğer kişilere 1 yıldan 3 yıla kadar müsabakalarda soyunma odasına ve yedek kulübesine giriş yasağı veya 1 yıldan 3 yıla kadar hak mahrumiyeti cezası (d) Ayrıca ödüllerin iadesi veya lisansın iptali cezası verme hakkı saklıdır. İhlalin ağırlığına göre sürekli hak mahrumiyeti cezası da verilebilir.

(2) Bu madde kapsamındaki eylemler nedeniyle sorumlu kulübe;

(a) Süper Lig için 100.000.-TL’den 200.000.-TL’ye kadar, 1. Lig için 65.000.-TL’den 130.000.-TL’ye kadar, 2. Lig için 40.000.-TL’den 100.000.-TL’ye kadar, 3. Lig için 26.000.- TL’den 53.000.-TL’ye kadar para cezası verilir. Kulüp, söz konusu ihlalin gerçekleştiği organizasyonda ödül kazanmışsa para cezasına ek olarak ödüllerin iadesi cezasına da karar verilebilir.

(b) İhlalin ağırlığına göre kulübün, bu eylemi gerçekleştirdiği kategorideki takımı, içinde bulunulan sezonda lig dışı bırakılır, bir alt lige indirilir ve takım bunu takip eden sezon bir alt ligde mücadele eder. Bir alt ligin olmaması halinde 1 yıl müsabakalara alınmazlar. Eylemin teşebbüs halinde kalması halinde, kulübün eylemi gerçekleştirdiği kategorideki takımından en az 3 en fazla 12 puan indirilir.

(3) Sahtecilik veya yanıltma eyleminin yukarıda sayılanlar dışındaki belgelerde gerçekleştirilmesi halinde bu maddede belirtilen cezalar uygulanır.

(Ajansspor)

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
13 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Spor