TFF, kulüp lisansı askıya aldı!

 TFF yönetimi ulusal kulüp lisanstan dolayı yeni sezona eksi puanla başlayacak olan 10’un üzerindeki kulübü talimatta yaptığı sürpriz değişiklikle kurtardı. Son yıllarda UEFA Kulüp Lisans konusunda Avrupa'dan mene kadar varan ciddi yaptırımlarla karşı kar

TFF, kulüp lisansı askıya aldı!

 TFF yönetimi ulusal kulüp lisanstan dolayı yeni sezona eksi puanla başlayacak olan 10’un üzerindeki kulübü talimatta yaptığı sürpriz değişiklikle kurtardı.

 Son yıllarda UEFA Kulüp Lisans konusunda Avrupa'dan mene kadar varan ciddi yaptırımlarla karşı karşıya kalan Türk futbolunda, ulusal kulüp lisans konusunda da bir çok kulübün benzer tehlikeyle karşı karşıya kalınmasının ardından çözüm üzerine çözüm üreten (!) TFF yönetimi sonunda çareyi yaptırımları askıya almakta buldu!..

Tahkim Kurulu'nun daha önce aldığı erteleme kararını Perşembe günü iptal etmesi üzerine Cuma günü olağanüstü toplanan TFF yönetimi, Kulüp Lisans Talimatını bir kez daha değiştirerek yeni sezona eksi puanlarla başlayacak olan 10’un üzerindeki takımı bu tehlikeden kurtarmış oldu.

TAHKİM VERDİĞİ KARAR DA BOZULURMUŞ!

Son iki sezonda Kulüp Lisans Kurulu'nun kestiği cezalara karşılık Kulüp Lisans talimatını sık sık revize ederek kulüpleri kurtaran TFF yönetimi, yaptığı son hamleyle şaşkınlık yarattı. TFF yönetimi ilgili talimata eklediği geçici maddeyle aldıkları -2 puan cezaları Tahkim Kurulu tarafından kesinleşen ve infazları yeni sezonda gerçekleşecek olan G.Antep, Samsun ve Karşıyaka takımlarının cezalarını askıya alacak tarihi bir karara imza attı. Böylelikle Tahkim Kurulu tarafından kesinleşmiş bir karar ilginç bir şekilde TFF yönetimi tarafından bozulmuş oldu.

CEZA ÇİZELGESİ DE TACA ATILDI!

MAKSİMİM CEZA -3’E SABİTLENDİ

TFF yönetiminin, bir alt kümeye düşme, puan silme ve para cezaları gibi ciddi yaptırımları öngören ulusal kulüp lisans talimatında kulüplere yaptığı "kıyak" bunanla da sınırlı kalmadı. TFF yönetimi özellikle yeni sezon öncesi yaptığı incelemede bir çok kulübün hukuki, mali, sportif ve alt yapı gibi konulardaki eksikliklerinden dolayı -10 puanlara kadar varabilecek ciddi yaptırım tehlikesiyle karşı karşıya kalmasının ardından yine ilgili talimatın 24. Maddesine “Bir sezon için en fazla -3 puana kadar ceza verilebilir” ilavesini yaparak büyük felaketlerin önüne geçti. Örneğin incelemeler neticesinde ceza kriterlerine göre eksi 8 puan alması gereken kulüpler TFF’nin yaptığı bu hamleyle ancak -3 puanla cezalandırılabilecekler.

GEÇİCİ MADDE NE DİYOR?

Peki TFF yönetiminin bir haftalık sürede tam iki kez revize ederek talimata koyduğu geçici 5. Maddenin anlamı ne? Bu maddeye göre, geçen sezondan aldıkları cezalardan dolayı yeni sezona -2 puanla başlayacak olan (Kararları Tahkim kurulu tarafından onanan) Gazianptep, Samsun ve Karşıyaka gibi takımlar yeni sezona diğer takımlar gibi sıfır puanla başlayacak.

 

Yine bu değişen maddeye göre verilen para cezalarının yanı sıra eksiklerinin giderilmesi için ek süre verilen 23 takımı Kulüp Lisans kurulundan alacakları yaptırımlar (puan silme cezaları) iki yıl süreyle ertelenmiş olacak. “Erteleme” talimatında olduğu gibi cezaları ertelenen takımlar bu erteleme süresi zarfında benzer ihlalden ceza almamaları halinde 2014-2015 sezonu için aldıkları cezalar silinmiş olacak.

14 TEMMUZDAN BU YANA NELER OLDU?

Geçen sezon çok sayıda kulübün kulüp lisans talimatı çerçevesinde para cezasına çarptırılmasının ardından bu kulüplere kendi insiyatifiyle (!) ek süreler tanıyan, bununla kalmayıp talimat değişikliğine giderek cezalarda yüzde 80’lere varan indirimlere giden TFF yönetimi bu sezon öncesi de yine en fazla mesaisini kulüp lisans talimatıyla ilgili verdi.

14 temmuz 2014’de ilgili aldığı kararla talimata kulüplere bir sezon için kesilecek toplam puan silme cezasını -3 puanla sınırlandırma getirerek kıyak geçen TFF yönetiminin aynı gün yaptığı “cezaları bir yıl süreyle erteleme” kıyağı Tahkim Kurulu tarafından iptal edildi… Kurul , TFF yönetiminin bu konuda Kulüp Lisans Talimatı'na eklenen "Kulüp Lisans Kurulu, 2014-2015 sezonu incelemesi neticesinde vereceği puan silme yaptırımını bir sezon için erteler” şeklindeki geçici maddeyi iptal etti.

Tahkim Kurulunun TFF yönetimini şok eden bu iptal kararı Kulüp Lisans Kurulu tarafından risk altında olan G.Antep , Elazığ, M.İdman Yurdu, Ordu, Samsun, Manisa, Karşıkaya, Buca, Denizli, A.Demir, Tavşanlı, Kahramanmaraş, Giresun, Kartal, Aydın, Tokat, Tarsus İdman Yurdu, Dardenel, G.O Paşa, Çankırı, A.Gücü, Altay, B.Paşa, Kızılcıhamam, Eyüp, Güngören ve Bozöyük takımlarının arasında yer alan yaklaşık 15 takımı 2014-2015 sezonuna eksi puanlarla başlama tehlikesiyle karşı karşıya bırakmış oldu.

TFF TAHKİM’DEN ESİNLENDİ!

Tahkim Kurulunun bu iptal kararın ardından bir gün sonra olağanüstü toplanma kararı alan ancak zamanın darlığından dolayı bunu telefon trafiği ile (!) gerçekleştiren TFF yönetimi Tahkim Kurulunun redettiği maddeyi revize ederek tekrar talimatına koydu… Tahkim Kurulunun ret gerekçesinden esinlenen (!) TFF yönetimi bu kez ilgili maddeyi “Kulüp Lisans Kurulu, 2014-2015 sezonunda infaz edilecek tüm puan silme yaptırımlarını, 2015-2016 sezonunun başladığı tarihe kadar erteler” şeklinde revize ederek yeniden talimatına geçici 5. Maddeyi ilave etti. Tahkim Kurulunun iptal gerekçesinden daha önce verilen (Tahkim Kurulu tarafından kesinleşen) cezaların da ertelenebileceği yönünde mesaj çıkması bu geçici maddenin Tahkim Kurulu tarafından onabileceği sinyalini verdi.

TAHKİM’İN BELİRSİZ SÜRE BELİRSİZLİĞİ!

Bu arada Tahkim Kurulu’nun geçici madde ile ilgili iptal gerekçesinde “…sadece 2014/2015 sezonunu hedef alan ve yaptırımın "bir sezon" gibi belirsiz bir süre ertelenmesini öngören…” şeklinde kullandığı cümle kafaları karıştırdı. Daha önce de buna benzer ilginç açılımlara imza atan Tahkim Kurulunun “bir sezon gibi belirsiz bir süre” ifadesi kafalara “bir yıl denen yerde süre nasıl belirsiz olur?” sorusunu getirdi. Bu arada iki sezon önce talimata ilave edilen “erteleme” maddesi konusundaki uygulamalarıyla krizlere neden olan Tahkim Kurulunun, TFF yönetiminin geçici maddesini iptal gerekçesinde “erteleme” konusunda gösterdiği hassasiyet ve yaklaşımın önceki görüşüyle çelişmesi dikkat çekti.

PEKİ TALİMAT NE YAPTIRIMLAR ÖNGÖRÜYOR

ULUSAL KULÜP LİSANS İÇİN BAŞVURU

Süper Lig, 1. Lig ve 2. Lig kulüpleri her yıl Mart ayının son iş günü mesai saati bitimine kadar Ulusal Kulüp Lisans başvurusunda bulunmak zorundadırlar., Bu şartı yerine getirmemeleri halinde, 24. madde hükümleri saklı kalmak kaydıyla başvuru tarihini takip eden sezondan itibaren kulüp bir alt lige düşürülür ve Türkiye Kupası müsabakalarına katılamazlar.

ULUSAL KULÜP LİSANS TALEBİNİN REDDİ

(1) Kurul tarafından yapılan değerlendirme neticesinde Ulusal Kulüp Lisans kriterlerinin birini veya birkaçını yerine getiremediği tespit edilen kulüpler uyarılır ve eksik kriter veya kriterleri yerine getirmeleri için süre verilir. Kendilerine verilen süre içinde eksiklikleri tamamlamayan kulüplere kulübün bulunduğu lige ve yerine getirilmeyen kritere göre ceza verilir. Bu halde kulüplere eksiklikleri tamamlamaları için verilecek süreler ile eksikliklerin tamamlanmaması ve Ulusal Kulüp Lisansı alınamaması halinde EK XI?de belirlenen yaptırımlar uygulanır.

 

(2) Kulüplere bu talimat uyarınca bir sezonda en fazla 3 puanı geçmeyecek şekilde verilen puan silme cezaları, Ulusal Kulüp Lisansı baGvurusunda bulunduğu tarihi takip eden sezonda uygulanır.

İŞTE YAPTIRIM TABLOSU

c) KRİTER İHLALLERİNE UYGULANACAK YAPTIRIMLAR

Hukuki

1)Uyarı + 30 Gün Süre 2) 75.000 TL + 30 Gün Süre 3) 1 Puan Silme

Sportif

1) Uyarı + 30 Gün Süre 2) 75.000 TL + 30 Gün Süre 3) 1 Puan Silme

Personel

1) Uyarı + 30 Gün Süre 2) 75.000 TL + 30 Gün Süre 3) 1 Puan Silme

Altyapı

1) Uyarı + 30 Gün Süre 2) 75.000 TL + 30 Gün Süre 3) 3 Puan Silme

d) MALİ KRİTER İHLALLERİNE UYGULANACAK CEZALAR

M.66: Yıllık Mali Tablolar

1) Uyarı + 30 Gün Süre 2) 100.000 TL+ 30 Gün Süre 3) 1 Puan Silme

M.67: Ara Dönem Mali Tablolar

1) Uyarı + 30 Gün Süre 2) 100.000 TL+ 30 Gün Süre 3) 1 Puan Silme

M.68: Diğer Futbol Kulüplerine Vadesi GeçmiG Borcun Bulunmaması

1) Uyarı + 30 Gün 2) 200.000 TL + 30 Gün Süre 3) 3 Puan Silme

M.69: Personele ve/veya Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) / Vergi Dairesine Vadesi GeçmiG Borcun Bulunmaması

1)Uyarı + 30 Gün 2) 200.000 TL + 30 Gün Süre 3) 3 Puan Silme

M.71: Gelecek Döneme İlişkin Mali Bilgiler

1) Uyarı + 30 Gün Süre 2) 100.000 TL + 30 Gün Süre 3) 1 Puan Silme

M.84-85: Vadesi Geçmiş Borcun Bulunmaması - 12 Ay Boyunca Takip (Lisans Dönemi Takip)

1) Uyarı + 30 Gün Süre 2) 200.000 TL + 30 Gün Süre 3) 3 Puan Silme

Bölüm 8 – Denk Hesap Zorunluluğu

1)Uyarı + 30 Gün Süre 2)60.000TL + 30 Gün Süre 3) 1 Puan Silme

(Not : Bu kapsamdaki ihlaller açısından PTT 1.lig ve 2.lig takımları için uygulanacak yaptırımlarda sadece para cezaları farklılık taşımakta)

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Spor