TBMM'de Akyazı tartışması

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)'de Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Özak ile Trabzon CHP milletvekili Akif  Hamzaçebi arasında Akyazı ile ilgili tartışma yaşandı.BAKAN ÖZAK'A BAŞBAKAN'IN SÖZLERİ HATIRLATILDI Akif Hamzaçebi Bayındırlık ve İskan Bakanı

TBMM'de Akyazı tartışması

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)'de Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Özak ile Trabzon CHP milletvekili Akif  Hamzaçebi arasında Akyazı ile ilgili tartışma yaşandı.

BAKAN ÖZAK'A BAŞBAKAN'IN SÖZLERİ HATIRLATILDI
Akif Hamzaçebi Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Özak'a Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Trabzon'da mitingte Akyazı Stadyumu ile ilgili verdiği sözleri hatırlattı.

MECLİS'TE AKYAZI TARTIŞMASI
Meclis'te iki Trabzon milletvekili tartışmasına sahne oldu. Bakan Özak ile Hamzaçebi arasında Akyazı stadyumu projesi ile ilgili tartışma yaşandı.

Bakan Özak Akyazı ile ilgili neler söyledi, Özak'ın sözlerine karşılık ise Hamzaçebi neler söyledi.

Bakan Özak, Akyazı'yı biz takasla yapmayı düşündüklerini belirterek,"Kayseri'de olduğu gibi, Bursa'da yapılacağı gibi, Konya'da yapılacağı gibi. Nasıl yapılacak? Avni Aker'i vereceğiz, yanında Yavuz Selim'i ve yanındaki kapalı spor salonunu vereceğiz bir girişimciye, o bize burayı yapacak. Fakat biz şimdi bu konuda iki tane Türkiye'nin en önemli isimleriyle beraber oturdu Şimdi, biz iki tane uluslararası firmayla konuştuk”dedi.

Bakan'ın bu sözlerine karşılık Akif Hamzaçebi söz alarak şunları söyledi:

“Sayın Başbakan Trabzon Meydanı'nda bir miting yaptı. Mitingde, miting meydanının bir köşesinde bu proje asılıydı, Sayın Başbakan da orada bütün herkesin gözü önünde bu stadın yapımına destek sözü verdi. Sayın Başbakanın bu sözü yapım sözü değilmiş. Bakın, aradan bir buçuk yıla yakın zaman geçiyor, Sayın Bakan hukuki problemlerini çözme konusunda destek vermiş. Meydanda söylenen bu değildi"

İşte Bakan Özak ile Hamzaçebi arasında geçen ilginç diyaloglar:

BAYINDIRLIK VE İSKÂN BAKANI FARUK NAFIZ ÖZAK (Trabzon) – Müsaade ederseniz bu konuda bir açıklama yapmak istiyorum.

Tabii 2011'de Trabzon'da 2011 Avrupa Olimpik Gençlik Festivali yapılacak.  Bununla ilgili şu anda 5 bin kişilik bir kapalı salon il özel idaresi tarafından arsası verildi, projesi bitiyor.

 

Yine bir tramplenli bu müsabakaların yapılabileceği bir yüzme havuzu. Yine Söğütlü'de yapılan atletizm pistine bir tribün yapımı için gerekli ödenekler ayrıldı, projelendirme yapıldı.

 

Şimdi, Akif Bey'in söylediği konu şu, talep ettiği: Ben onu müsaadenizle size arz edeyim. Şimdi, bu olimpiyatlarla ilişkilendirilerek bir Trabzonspor Hüseyin Avni Aker Stadının yerinden kaldırılması ve Darıca'da değil ama Akyazı'da dolgu alanında ki 660 bin metrekare dolgu alanı bir evvelki  Trabzonspor yönetimi tarafından Maliye Bakanlığından alınarak parası ödenerek burası Trabzonspor'a kazandırıldı. Sayın Başbakan da bu projeyi gördü “Ben bu projeyi destekliyorum ancak finansmanını değil bunun hukuki altyapısını çözeceğim.” demişti. Zira burada kıyı kenar var. Kıyı kenarla ilgili burada bir şey yapmak mümkün değil ama Sayın Başbakanımızın da talebi ve Murat Bey'in de destekleriyle, sizlerin de destekleriyle hep beraber, CHP, Akif Bey, hep beraber destek verdik. Burada bu stadın yapılabilmesi ve yanına konaklama yapılmasıyla ilgili yasayı… Yasa da şöyle: “Olimpiyatların olabileceği yerlerde Spor Bakanlığının izniyle bu tip stada ve konaklamaya izin verilir.” dendi. Şimdi,  biz bununla ilgili çalışmalara başladık. Bu dolgu, denildiği gibi, bu rakamlara çıkmaz. Tabii bu başlangıç rakamı olabilir ama biz hesabını…

 

FERİT MEVLÜT ASLANOĞLU (Malatya) – Biz size verelim, eliniz rahatlasın.

 

BAYINDIRLIK VE İSKÂN BAKANI FARUK NAFIZ ÖZAK (Devamla) – Hayır, hayır. Bunu şöyle söyleyeyim ben Mevlüt Bey. Bu parayla bu olmuyor, olamıyor. Bunu biz takasla yapmayı düşünüyoruz Kayseri'de olduğu gibi, Bursa'da yapılacağı gibi, Konya'da yapılacağı gibi. Nasıl yapılacak? Avni Aker'i vereceğiz, yanında Yavuz Selim'i ve yanındaki kapalı spor salonunu vereceğiz bir girişimciye, o bize burayı yapacak. Fakat biz şimdi bu konuda iki tane Türkiye'nin en önemli isimleriyle beraber oturduk, baktık ki 660 bin metrekare ki 10 metreyi buluyor en uçta derinlik, bunun tahkim edilmesi, dolgu yapılması, kazık temeli vesaire burada 100 milyon dolarlık bir dolgu çıkıyor, tahmin edildiği gibi değil. Üzerindeki stadyum da 42 bin kişilik olacak. Çarpı 2 bin dolar, 84 milyon dolar da o yani 184 milyon dolarlık  bir proje, yalnızca stat ve dolgu. Şimdi, bunu yapmak mümkün değil yatırımcı için ama bunu önceden ortaya atanlar  çok iyi hesaplamadıkları için böyle bir rakam ortaya çıktı.

 

Şimdi, biz iki tane uluslararası firmayla konuştuk. Hatta bir tanesi dolgu yapmadan denizin üzerine enteresan bir gemi gibi stat projesi hazırladı, onun çalışmalarına devam ediyoruz. Dolgusuz olabilecek belki Akif Bey. Önüne bir mendirek koyacağız çünkü dolgu inanılmaz bir rakam. O bakımdan, bu çalışmaları yapıyoruz. Eğer başaramazsak ve beceremezsek ne yapabileceğiz? Belki kara yollarımız burayı dolduracak, 100 bin metrekaresini dolduracak ve üzerinde bir yatırımcı bulabilirsek bu global kriz geçişinde inşallah bunu yapacağız. Ancak şunu da söyleyeyim: 2011 Olimpik Festivalinde stada gerek yok. Trabzon'daki Avni Aker Stadyumu bu işi görebilir 2007'deki Karadeniz oyunlarını gördüğü gibi. Yani bu konuda bilgi vereyim ve o bakımdan böyle bir şeye ben olumlu bakmıyorum.

 

BAŞKAN – Evet, önergeyle ilgili açıklama alalım kısacak.

 

MEHMET AKİF HAMZAÇEBİ (Trabzon) – Teşekkür ederim Sayın Başkan.

 

Sayın Bakanın açıklamasından ben şunu anladım: Sayın Başbakan  2007 22 Temmuz seçimlerinden bir gün önce veya belki 20-21 Temmuzda Trabzon Meydanı'nda bir miting yaptı. Mitingde, miting meydanının bir köşesinde bu proje asılıydı, maalesef Trabzonspor'un o günkü yönetimi bu projeyi siyasete alet etti mitinge onu asmak suretiyle. Sayın Başbakan da orada bütün herkesin gözü önünde bu stadın yapımına destek sözü verdi. Bunu Trabzonspor'a müjdeledi.  Bir gün sonra seçimi yapıyoruz. Ancak Sayın Bakanın açıklamalarından anlıyoruz ki Sayın Başbakanın bu sözü yapım sözü değilmiş. Bakın, aradan bir buçuk yıla yakın zaman geçiyor, Sayın Bakan hukuki problemlerini çözme konusunda destek vermişmiş. Meydanda söylenen bu değildi.

 

BAYINDIRLIK VE İSKÂN BAKANI FARUK NAFIZ ÖZAK (Trabzon) – Meydanda söylenen de oydu.

 

MEHMET AKİF HAMZAÇEBİ (Devamla) – Meydanda söylenen o değil Sayın Bakan.

 

BAYINDIRLIK VE İSKÂN BAKANI FARUK NAFIZ ÖZAK (Trabzon) – Hayır… Hayır… “Bu projeyi destekliyorum.” demişti. Ancak…

 

MEHMET AKİF HAMZAÇEBİ (Devamla) – Bu projeyi destekliyor. O zaman Sayın Başbakan der ki, bu projenin hukuki problemlerini…

 

BAYINDIRLIK VE İSKÂN BAKANI FARUK NAFIZ ÖZAK (Trabzon) – Zaten kıyı kenar olduğu için yapılması mümkün değildi üstat. Kıyıya çivi çakamazsınız, biliyorsunuz.

 

MEHMET AKİF HAMZAÇEBİ (Devamla) – Müsaade ederseniz bitireyim Sayın Bakan.

 

BAYINDIRLIK VE İSKÂN BAKANI FARUK NAFIZ ÖZAK (Trabzon) – Tabii, tabii, buyurun.

 

MEHMET AKİF HAMZAÇEBİ (Devamla) – Şimdi, ben denizin doldurularak stadın yapılmasına hiçbir zaman taraftar olmadım, hiçbir zaman. Trabzon'a yeni bir stat yapılabilir, ihtiyacımız vardır, yapılması gerekir ama bu stadı karada bir yerde yapmalıyız. Trabzon'da üniversite var, Karadeniz Teknik Üniversitesi var, şehir plancıları var, şehirde müthiş bir birikim var her konuda. Bu birikim değerlendirilerek biz daha düşük bir kamulaştırma bedeliyle bu stadı yapabiliriz fikrini ben her zaman savundum. Ancak Hükûmetiniz bir yasa getirdi, kıyı kenar çizgisinin bu hâllerde aranmayacağı yönünde bir yasa getirdi ve aşağıda biz Trabzon'a burada bir stat yapılacak diye… Mademki Hükûmet kararını, tercihini böyle verdi, denizi doldurarak stat yapacak, artık bunu destekleyelim, bunun üzerinde gidelim çünkü bizim politika belirleme şansımız yok.

 

Şimdi Sayın Bakan, burada da bir başka şey söylüyor. Burada stadın çok pahalı olacağını söylüyor. 100 milyon dolara dolgusunun çıkacağını söylüyor, statla beraber 184 milyon dolar. Sadece dolgu 100 milyon dolar. Peki, o zaman yasayı neden çıkardınız Sayın Bakan?

 

HARUN ÖZTÜRK (İzmir) – Başka bir yerde bir kıyı çizgisi daha vardır.

 

MEHMET AKİF HAMZAÇEBİ (Devamla) – Bakın, şimdi sadece zaman kaybediyoruz. Mademki doldurarak bir stat yapma sonucuna vardınız, Sayın Başbakan da bu stadın yapılması konusunda söz verdi. O zaman bu stadın yapımını tamamen kulübe yıkmak insafsızlık olur. Dolgusunu yapın bari de üstüne de Trabzon kendi imkânlarıyla finansmanını bularak stadını yapsın. Benim verdiğim önerge budur değerli arkadaşlar. Hiçbir şekilde popülizmin olmadığı, Sayın Başbakanın da verdiği söz paralelinde ona uygun bir önerge.

 

Şimdi, ben doğrusu üzüntüyle karşıladım Sayın Bakanın açıklamalarını. Ayrıca şunu da  çok yadırgadım. Biz Trabzonspor'un stadını vereceğiz, Hüseyin Avni Aker Stadını bir yatırımcıya vereceğiz…

 

BAYINDIRLIK VE İSKÂN BAKANI FARUK NAFIZ ÖZAK (Trabzon) – Gençlik Sporun üstat, Trabzonspor'un değil.

 

MEHMET AKİF HAMZAÇEBİ (Devamla) – İşte, neyse, biz o stadı…

Gençlik Spor derken Trabzonspor'a intifa hakkı verilmiş değil mi? Kiralaması verilmiş değil mi?

 

BAYINDIRLIK VE İSKÂN BAKANI FARUK NAFIZ ÖZAK (Trabzon) – Hayır, kira veriyor, yıllık kira veriyor.

 

MEHMET AKİF HAMZAÇEBİ (Devamla) – Kira veriyor. Sonuçta Trabzonspor kullanıyor.

 

BAYINDIRLIK VE İSKÂN BAKANI FARUK NAFIZ ÖZAK (Trabzon) – Devlet fedakârlık yapıyor üstadım.

 

MEHMET AKİF HAMZAÇEBİ (Devamla) – Nasıl fedakârlık yapıyor?

 

BAYINDIRLIK VE İSKÂN BAKANI FARUK NAFIZ ÖZAK (Trabzon) – Öyle yapıyor. “Ben Kayseri'deki stadı modernleştirdim, Trabzon da buna layıktır.” diyor. Sayın Başbakan bunu düşünüyor ve Trabzon mutlaka…

 

MEHMET AKİF HAMZAÇEBİ (Devamla) – Bakın, siz şimdi birkaç şey söylüyorsunuz. “Bir, stadı modernleştirmek.” Diyorsunuz

 

BAYINDIRLIK VE İSKÂN BAKANI FARUK NAFIZ ÖZAK (Trabzon) – Hayır, yeni statla modernleştirmek.

 

MEHMET AKİF HAMZAÇEBİ (Devamla) – Peki, şimdi şunu yadırgıyorum: Bu stadı vereceğiz bir yatırımcıya…

 

BAYINDIRLIK VE İSKÂN BAKANI FARUK NAFIZ ÖZAK (Trabzon) – Evet.

 

MEHMET AKİF HAMZAÇEBİ (Devamla) – Sayın Bakan, bunun kararını siz nasıl verdiniz şimdi? Siz mi verdiniz bu kararı, Sayın Başbakan mı verdi, bilemiyorum.

 

BAYINDIRLIK VE İSKÂN BAKANI FARUK NAFIZ ÖZAK (Trabzon) – Tabii ki Hükûmet olarak verebiliyoruz üstadım.

 

MEHMET AKİF HAMZAÇEBİ (Devamla) – Efendim,  demek ki iki-üç sene önce bir yatırımcı, Hilton, yatırım yapmak üzere Kültür ve Turizm Bakanlığına başvurmuştu. Kültür ve Turizm Bakanlığı da çeşitli valiliklere yazı yazmıştı, otuza yakın valiye yazı yazmıştı, birisi de Trabzon'du, kamuya ait taşınmazların listesi yapılmıştı, Trabzon'da da Hüseyin Avni Aker Stadı yazıyordu. Hüseyin Avni Aker Stadı Hilton için verilecek…

 

BAYINDIRLIK VE İSKÂN BAKANI FARUK NAFIZ ÖZAK (Trabzon) – Onları ilk defa duyuyorum ben.

 

MEHMET AKİF HAMZAÇEBİ (Devamla) – Hatırlayacaksınız. Sayın Atilla Koç Kültür ve Turizm Bakanıydı. Trabzon Havaalanında karşılaştık.

 

BAYINDIRLIK VE İSKÂN BAKANI FARUK NAFIZ ÖZAK (Trabzon) – O yanlış bir bilgiydi. Ama hiç haberi olmadığını söyledi size.

 

MEHMET AKİF HAMZAÇEBİ (Devamla) – Hayır, Sayın Atilla Koç onu hemen iptal etti. Sayın Atilla Koç'un samimiyetine inanıyorum ama öyle anlıyorum ki şimdi bu fikir ta o zamandan beri var. Yatırımcıya burayı verelim. Bütün bunları da Trabzonspor'un gıyabında herhâlde planlıyorsunuz çünkü Trabzonspor'un Trabzon kamuoyunun böyle bir projeden, sizin böyle düşündüğünüzden haberi yok. Sizin Trabzon'da çok özel bir yeriniz var.

 

BAYINDIRLIK VE İSKÂN BAKANI FARUK NAFIZ ÖZAK (Trabzon) – Üstadım, Trabzonspor da bunu istiyor, yapmayın.

 

MEHMET AKİF HAMZAÇEBİ (Devamla) – Ben öyle bir şey bilmiyorum.

 

BAYINDIRLIK VE İSKÂN BAKANI FARUK NAFIZ ÖZAK (Trabzon) – Trabzonspor'un istemediği bir şeyi yapamayız biz.

 

MEHMET AKİF HAMZAÇEBİ (Devamla) – Ben doğrusu böyle bir şeyin istendiğini ilk kez duyuyorum. Eğer böyle bir şey kapalı kapılar ardında planlanıyorsa bunu yadırgıyorum.

 

BAYINDIRLIK VE İSKÂN BAKANI FARUK NAFIZ ÖZAK (Trabzon) – Sizin nasıl haberiniz olmaz üstadım.

 

MEHMET AKİF HAMZAÇEBİ (Devamla) – Benim haberim yok Sayın Bakan.

 

BAYINDIRLIK VE İSKÂN BAKANI FARUK NAFIZ ÖZAK (Trabzon) – Kulüp başkanı defalarca Başbakanımızla konuştu. Bir evvelki, bir sonraki, beraber konuştuk. Yatırımcılarla konuşuyoruz. Karayolları Genel Müdürlüğü…

 

MEHMET AKİF HAMZAÇEBİ (Devamla) – Hayırlı olsun. Eğer siz kulüp başkanıyla bunları planlıyorsanız, bu konularda da kulüp başkanı Trabzon'un diğer milletvekillerine, Milliyetçi Hareket Partisine ve bize haber verme ihtiyacını duymuyorsa, bu benim önerim de eğer sizlerin kararlaştırdığı prosedürden uzak kalmışsa, ona oturmuyorsa düşünceniz, projeniz hayırlı olsun.

 

BAŞKAN – Oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmemiştir.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler