Suriyeli milli futbolcu Türkiye'ye sığındı!

Suriye futbolunun yıldız adaylarından 24 yaşındaki Shaher Shaheen'in Humus'tan Nizip Konteyner Kenti'ne uzanan ilginç hayat hikayesi, savaşın insan hayatında nasıl bir yıkıma sebep olduğunu gözler önüne seriyor. Shaheen, ülkesindeki iç savaş neticesinde d

Suriyeli milli futbolcu Türkiye'ye sığındı!
Suriye futbolunun yıldız adaylarından 24 yaşındaki Shaher Shaheen'in Humus'tan Nizip Konteyner Kenti'ne uzanan ilginç hayat hikayesi, savaşın insan hayatında nasıl bir yıkıma sebep olduğunu gözler önüne seriyor.
 
Shaheen, ülkesindeki iç savaş neticesinde değişen hayatını Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın resmi yayın organı GençlikSpor Dergisi'ne anlattı. 7 yaşında alt yapıda forma giydikten sonra A takıma kadar yükselen Al-Karama'da istikrarlı futboluyla dikkat çeken Shaheen, 17 yaşında ülkesinin genç milli takımına seçildi.
7 kez Suriye Genç Milli takımı forması giyen başarılı defans oyuncusu, kulüp takımıyla birlikte 2010 yılında Suriye Kupası'nı kazandı. 24 yaşındaki yıldız oyuncunun hayatındaki büyük yıkım ise bundan sonra başlıyor. Shaheen'in yükselen parlak kariyerine, neşter vuran temel sebep ülkesinde çıkan iç savaş.
 
"ŞAVAŞ SEBEBİYLE YIKILAN SADECE EVLERİMİZ DEĞİL HAYATLARIMIZ DA OLDU"
 
Ailesiyle birlikte Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) Gaziantep'teki Nizip Konteyner Kenti'nde kalan yıldız futbolcu, Suriye 1. Futbol Ligi'nde şampiyonluk parolasıyla çıktıkları süreç içinde iç savaş sebebiyle büyük sıkıntılar yaşadıklarını ve kulüp içindeki birçok futbolcunun zorunlu sebeplerden dolayı ülkeyi terk ettiğini söyledi.
 
Ülkesindeki iç karışıklıklar sırasında Humus'ta yer alan evlerinin yıkıldığını kaydeden Shaheen, "Evimiz yıkıldığında hepimiz büyük bir şoka uğradık. Annem ve babam o sırada dışarıdalardı. Ben de antrenmandaydım. Antrenmandan sonra evin yolunu tuttuğumda gördüğüm manzara karşısında şoka uğradım. Bütün hayatımın geçtiği evimiz, atılan bombalar sonucunda yıkılmıştı. Hemen babamı aradım. Allah'a binlerce kez şükür olsun ki ikisi de evde değildi" dedi.
 
Savaş sebebiyle evleriyle birlikte hayatlarının da yıkıldığını belirten Shaher Shaheen, "Bu büyük trajedinin yaşandığı sırada ligde sezon tamamlanmak üzereydi. Ben de bitimini bekledikten sonra, Ürdün 1. Ligi takımlarından Al Asalah ile anlaştım. Savaş sebebiyle kuzenlerimi ve halamı kaybettim. Eşimi ve ailemi oraya götürdüm ama bir yarımız Suriye'de kaldı" diye konuştu.
 
Eşinin anne ve babasının Suriye'de kalmayı tercih ettiğini anlatan Shaheen, "Bu karar sebebiyle eşimin içi hiç rahat etmedi. Ancak ailesinin kararına saygı duymak zorundaydık. Tabii çok zaman geçmeden korktuğumuz başımıza geldi" ifadelerine yer verdi.
 
"SAVAŞTAN KAÇMAMIZA RAĞMEN ETKİLERİ YAKAMIZI BIRAKMADI"
 
Suriyeli futbolcu, eşinin ailesinin savaş dolayısıyla ölümden son anda kurtulduğunu belirterek, şunları söyledi:
"Aslında orada kalmaları en başından hataydı ama kendilerini bir türlü ikna edemedik. Savaştan kaçmamıza rağmen etkileri yakamızı bırakmadı. Ürdün'de karşılaşma için evden çıkmadan önce eşime akrabasından bir telefon geldi. Çığlık çığlığa 'öldüler mi?' diye bağırıyordu. Ölmediklerini duyunca hepimiz derin nefes aldık. Evleri yıkılmıştı. Kendileri büyük yaralar alsalar da kurtulmuşlardı. Yıkılan evleri sonrasında Türkiye onlara kucak açtı ve Nizip'teki konteyner kentine geldiler."
 
Yaşananlar sonrasında ağır travma geçirdiklerini ifade eden Shaheen, "Hepimiz yaşananlarda dolayı büyük sıkıntılar yaşadık. Bunca şeyden sonra sahaya çıkacak ne gücüm ne de konsantrasyonum kalmıştı. Yaşananlar, yıkılan evimiz, ölen kuzenlerim, halam... Bir türlü futboluma odaklanamıyordum" şeklinde konuştu.
 
"EŞİMİN RUH HALİ, FUTBOL TUTKUMUN VE HAYALLERİMİN ÖNÜNE GEÇTİ"
 
Ürdün Ligi'nde sezonu zorla tamamlayabildiğini anlatan Shaheen, Arabistan ve Umman'dan transfer teklifleri aldığını ancak eşinin de ruh halini ve mutsuzluğunu göz önünde bulundurarak, Nizip'teki Konteyner Kente gelme kararı aldıklarını söyledi.
 
"Bu karar hepimiz için çok zordu ama eşimi böyle görmemek için en büyük tutkum olan futboluma ara vermek zorunda kaldım" diyen Suriyeli yıldız oyuncu, şöyle devam etti:
"Yaklaşık 6 aydır Nizip'teki Konteyner Kenti'nde Türkiye'nin misafirperverliği ve ilgisiyle yaşantımızı sürdürüyoruz. Buradaki binlerce insan Türkiye'ye dua ediyor. Kendi ailem Ürdün'de yaşamaya devam ediyor. Onlar da yaşananlar yüzünden perişan oldu. Allah kimseye böyle bir acı yaşatmasın. Savaş, insanların sadece evlerini almadı. Hayalleri ve geleceğe dair ümitleri de yok edip gitti."
 
ANTRENMANLARINI NİZİP KONTERYER MERKEZİ'NDE SÜRDÜRÜYOR
 
Nizip'teki merkezde yaşayan binlerce insanın rahat etmeleri adına her türlü olanağın sağlandığını belirten Shaheen, sözlerini şöyle tamamladı:
"Buradaki sahada her gün 2 saat antrenman yapıyorum. Futboluma odaklanmak ve eski günlerime geri dönmek zorundayım. Sonuçta bu benim işim. Kendimi 6 ay öncesine göre daha diri ve iyi hissediyorum. Futbolumdan ve hedeflerimden vazgeçmeyeceğim. Yaşanan onca acıya, yıkıma rağmen hayata karşı dik durmam gerekiyor. Sonuçta 6 aylık oğlum ve bir ailem var. Kendimi toparlamam gerekiyor. Bunu oğlum ve eşim için yapacağım. Kim bilir ileride bir gün Suriye'ye döner ve mili takım formama kavuşurum."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Spor