Süper Lig'de korkutan borç!

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkan Vekili Hüsnü Güreli, Spor Toto Süper Lig'deki 18 kulübün borçlar toplamının 3 milyar 948 milyon lira, net borçlarının da 3 milyar 469 milyon lira seviyesinde olduğunu belirterek, "Bir varlık yapılandırma şirketi bir

Süper Lig'de korkutan borç!
Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkan Vekili Hüsnü Güreli, Spor Toto Süper Lig'deki 18 kulübün borçlar toplamının 3 milyar 948 milyon lira, net borçlarının da 3 milyar 469 milyon lira seviyesinde olduğunu belirterek, "Bir varlık yapılandırma şirketi bir de onun tepesine Süper Lig AŞ'yi kuracağız. Yani kulüplerimizin artık yayın ihaleleri dahil geniş kapsamda bütün ticari menfaatlerini, akçeli işlerini, tüm ticari gelirlerini bir marka değeri yaratacağımız yeni bir Süper Lig AŞ'de toplamamız lazım"dedi.
 
Aktif Bank'ın düzenlediği Spor Finansmanı Semineri'nde konuşan Güreli, futbolda 4 büyükler hariç diğer kulüplerin anonim şirket olarak yönetilemediğini söyledi. Güreli, çeşitli anonim şirket kulüplerde bilançoların dernek bilançosu olarak geldiğini kaydetti.
 
"SÜPER LİG KULÜPLERİNİN 478 MİLYON LİRA ALACAĞI BULUNUYOR"
Spor Toto Süper Lig'deki 18 kulübün 478 milyon lira alacağı bulunduğunu belirten Güreli, buna karşın, kulüplerin borçlar toplamının 3 milyar 948 milyon lira, net borçlarının da 3 milyar 469 milyon lira seviyesinde olduğunu söyledi.
 
Kulüplerde finansal yönden ciddi zararların söz konusu olduğunu belirten Güreli, "Spor Toto Süper Lig'deki 18 kulübün geliri 1 milyar 884 milyon lira? Maliyet yani futbol maliyeti 3 milyar 194 milyon lira? Dükkanı açtığınız anda kafadan zarardasınız, brüt kar bile yok. 309 milyon lira zararınız var. Nasıl faaliyet yapıyor 18 kulüp? Yani zararla faaliyet yapılır mı" ifadelerini kullandı.
 
Kulüplerin toplam 1 milyar 700 milyon lira banka borcu bulunduğunu belirten Güreli, ödenen faizin de 356 milyon lira seviyesinde olduğunu kaydetti.
 
 
"SÜPER LİG A.Ş.'Yİ KURACAĞIZ"
Futbolun finansmanında yeni bir sayfa açılması gerektiğini ifade eden Güreli, Türkiye'deki futbol finansı uzmanlarıyla beraber yeni bir rota çizdiklerini kaydetti. Güreli, çalışmaya ilişkin şu bilgileri aktardı:
"Bir varlık yapılandırma şirketi kuracağız, bunu düşünüyoruz model olarak. Bir de onun tepesine Süper Lig AŞ'yi kuracağız. Süper Lig AŞ zaten Kulüpler Birliği Vakfı'nın teorisidir, bizim çalışma ondan bağımsız gitti ama biz de oraya vardık. Yani kulüplerimizin artık yayın ihaleleri dahil geniş kapsamda bütün ticari menfaatlerini, akçeli işlerini, tüm ticari gelirlerini bir marka değeri yaratacağımız yeni bir Süper Lig AŞ'de toplamamız lazım. Bunu da belki halka açabiliriz ama kulüplerin gelirleri böyle?"
 
HOŞCAN: "PUAN SİLMELER, TRANSFER YASAKLARI VE KÜME DÜŞMELER..."
Kulüpler Birliği Vakfı Başkan Yardımcısı Mesut Hoşcan ise Türkiye'nin terör sorununu birlik ve beraberlik içinde aşacağını söyledi. Futbol endüstrisinin gelişimi için kurumsal yönetimin yanı sıra şeffaflık ve sürdürülebilirlik esaslarına uyulması gerektiğini belirten Hoşcan, kulüp başkanlarının sorumlu davranması gerektiğini kaydetti. Hoşcan, şunları aktardı:
 
"Kulüpler olarak mali disiplinden vazgeçmemiz mümkün değil. Artık denk bütçelerimizi uygulamamız ve denk bütçelerle yolumuza devam etmemiz gerek. Ayağımızı yorganımıza göre uzatmak zorundayız. Artık UEFA kriterleri bu konuda etkin ve baskın. Şu an kulüplerimizin canları çok acımakta ama maalesef artık puan silmeler, transfer yasakları ve hatta küme düşmeleri görebileceğiz. Artık UEFA kriterleri bunu diyor."
 
 
"DÜNYADA FUTBOLCUYA EN ÇOK PARA ÖDEYEN ÜLKE TÜRKİYE"
Türk futbolunun dünyada futbolcu ödemeleri en yüksek olan ülke konumunda bulunduğunu aktaran Hoşcan, "Avrupa'da bizim transfer politikalarımızın yarısından aşağıya iniyorlar ve vergileri de kendileri ödüyorlar. Buna dikkat etmek zorundayız, gelen her türlü paranın sadece transfer olmayacağını, bunun futbolun gelişmesi için özellikle altyapılara çok önem vermemiz gerektiğini savunuyorum. Altyapılar sözde değil özde olmalıdır" ifadelerini kullandı.
 
"SEMİNER, TÜRK SPORUNA FİNANSMAN KONUSUNDA ÖNEMLİ KATKILAR SAĞLAYACAK"
Aktif Bank Genel Müdürü Dr. Serdar Sümer de büyük bir endüstri haline gelen spor dünyasında finansman konusunun hayati önem kazandığını belirterek, "Aktif Bank olarak, spor finansmanı konusuna özellikle odaklanıyoruz. Kulüplerinin ihtiyaçlarına yönelik yeni çözüm önerileri geliştiriyoruz. Saygın uzmanların katılımıyla düzenlediğimiz bu seminer, Türk sporuna finansman konusunda önemli katkılar sağlayacaktır" ifadelerini kullandı.
 
SÜPER LİG’DE YAYIN GELİRİ NASIL DAĞITILIYOR?
* % 11’i Sü­per Lig’de şam­pi­yon olan ta­kım­la­rın şam­pi­yon­luk sa­yı­la­rı­na gö­re
* % 35’i ku­lüp­le­re eşit olarak   
* % 45’i per­for­man­sa bağ­lı ba­şa­rı pri­mi ola­rak
* % 9’u ise ilk al­tı­ya gi­ren ta­kım­la­ra ba­şa­rı pri­mi ola­rak
 
AVRUPA'DAN ÖRNEKLER
* İngiltere Premier Lig’in havuz sistemi var. Maç yayın hakları kulüplerin kurduğu ve ligi yöneten Premier Plc. Şirketi tarafından pazarlanıyor.
 
* İspanya La Liga’da her kulüp kendi yayın haklarını kendisi pazarlıyor. Ancak 2016-17’den sonra havuz sistemine geçilecek.
 
* Almanya Bundesliga’da da havuz sistemi var ve yayın hakları Kulüpler Birliği tarafından pazarlanıyor.
 
* Türkiye'deki Süper Lig'de ise yıllık yayın geliri 420 milyon dolar civarında bulunuyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler