Sporu yaymak için yürüyoruz!

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, olimpik ve paralimpik spor branşlarının federasyon başkanlarıyla Spor Toto Teşkilat Müdürlüğü'nün binasında biraraya geldi.Olimpik ve Parilimpik Branş Federasyonları Değerlendirme Toplantısı adı altında, bundan böyle her

Sporu yaymak için yürüyoruz!

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, olimpik ve paralimpik spor branşlarının federasyon başkanlarıyla Spor Toto Teşkilat Müdürlüğü'nün binasında biraraya geldi.

Olimpik ve Parilimpik Branş Federasyonları Değerlendirme Toplantısı adı altında, bundan böyle her ay düzenli olarak yapılacağı kaydedilen toplantıya, Bakan Kılıç'ın yanı sıra Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, Spor Toto Teşkilat Müdürü Bekir Yunus Uçar, Gençlik ve Spor Bakanlığı Müsteşarı Hakan Hakyemez ve Müsteşar Yardımcısı Yavuz Çelik'in yanı sıra olimpik ve paralimpik spor branşlarının federasyon başkanları katıldı.

İlk 10 dakikası basına açık tutulan toplantıda bir konuşma yapan Bakan Suat Kılıç, göreve geldikleri günden itibaren yaklaşık 2.5 ay geçtiğini belirterek, ''Bu süre içinde gerek bakanlık merkez teşkilatımızı, gerekse yapılanma sürecini tamamlama yönünde olağanüstü bir çaba yürüttük.

Önümüzde bulduğumuz uluslararası organizasyonları tamamlama gayretini gösterdik, bir taraftan da planlanması gereken Mersin'deki Akdeniz Oyunları gibi, Dünya Kadınlar Tenis Şampiyonası gibi uluslararası organizasyonları kusursuz bir şekilde yürütebilmenin gayretini veriyoruz'' dedi.

Türkiye'nin İstanbul markasıyla 2020 Olimpiyatları'na ve Paralimpik Oyunları'na adaylığını açıkladığını hatırlatan Bakan Kılıç, şöyle devam etti:

''Bu adaylık açıklamasını bizzat Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan, yerli ve yabancı medyayla paylaştı.

Burada devlet ve hükümet olarak 2020 Olimpiyatları'na yönelik bakışımızın ciddiyetinin hem Türkiye'de, hem yurt dışında çok iyi anlaşıldığı kanaatindeyiz. Bu süreçteki en önemli yol arkadaşımız federasyonlar. Dün itibariyle 81 gençlik hizmetleri spor il müdürlüğü kadrosunun 66 tanesine atamaları gerçekleştirdik. Geride kalan illerimizin de atamaları yapıldı.

Sadece bürokratik işlemler sürecinin tekamül etmesi için beklemekteyiz. Bakanlığımız bünyesinde spor genel müdürlüğüne yönelik olarak sportif başarıyı yükseltmek, bu başarının katsayılarını tırmandırmak, madalyaları çoğaltmak, bunu yaparken de sporu tabana yaymak gayretini yürütüyoruz. Bakanlığımız, Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak yapılandırıldı. Bir spor genel müdürlüğümüz ve gençlik hizmetlerinin koordinasyonuna yönelik olarak 3 ayrı genel müdürlüğümüz var.

Kredi Yurtlar Kurumu, bakanlığımıza bağlandı. Spor Toto Teşkilat Başkanlığı da yeni dönemde kanun hükmünde kararnameyle Spor Genel Müdürlüğü'nden ayrı, doğrudan Gençlik ve Spor Bakanlığı'na bağlı genel müdürlük düzeyinde bir birim haline dönüştürüldü. 6 genel müdürlük statüsündeki kurumla birlikte Türkiye'de gençliğin ve sporun hizmetinde olmak üzere adımlarımızı bundan sonraki süreçte daha da sıklaştıracağız.''

"2020 ÖNCESİNDE BU TOPLANTININ YAPILMASI ÖNEMLİ BİR ADIMDIR"
Bakan Suat Kılıç, 2012 Olimpiyatları, 2016 Olimpiyatları ve Türkiye'nin 2020 adaylığına yönelik medyada çok önemli anlamlar yüklendiğini vurgulayarak, bu anlamların hiçbirini reddetmediğini söyledi.

2012 Olimpiyatları öncesinde bu toplantının gerçekleştirilmesinin önemli bir adım olduğunun altını çizen Kılıç, ''Bu toplantı, 2016 Olimpiyatları'na hazırlık için daha da önemli bir değer ifade etmektedir.

Belki de İstanbul adıyla aday olduğumuz 2020 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları'na adaylığımız için federasyonlarla geliştireceğimiz sağlıklı ilişkilerin çok daha anlamı ve önemi vardır. Herkes kendi temposunu bakanlığımızın yeni dönemdeki yapılanmasına paralel bir tempoyla buluşturmak zorundadır.

Sizler federasyonlarınız bünyesinde seçimle iş başına geldiniz ama aramızdaki ilişkilerin gereği olarak paralel adımları birlikte atacaksak, aynı hızı, aynı refleksi, aynı senkron anlayışını hepimizin ortaya koyması zorunluluktur'' diye konuştu.

Bu tür toplantıların 6 ayda, senede bir, birkaç senede bir yapılacak toplantılar olmadığını vurgulayan Kılıç, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Federasyon başkanlarımızla bakanlığımızın biraraya gelmeleri, istişare ve değerlendirme toplantıları, her ayın rutin toplantıları arasında yerini alacaktır. Ayda bir mutlak suretle 81 Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürleri ile toplantılarımızı gerçekleştireceğiz. Türk sporunun sorunları, ihtiyaçları, hedefleri, vizyonu, misyonu her defasında masaya yatırılacak.

Konulacak hedefler, bir sonraki toplantıda değerlendirilecek. Yeni dönemin yönetim anlayışı budur. Sizler bulunduğunuz yerlerden, bizler bakanlık binasından Türkiye'de gençliğin beklentilerini de, Türk sporunun ihtiyaçlarını da, madalyalarını da, başarılarını da, sporun tabana yayılması ve herkesin asgari bir spor dalıyla buluşma beklentisini yönetemeyiz.

Bazı federasyonlarımızın lokal başarıları üzerine, Türk sporunun tamamını tüm alanlarda çok başarılı bir sürecin içindeymiş gibi gösteremeyiz. Bazı branşlardaki başarıları, tüm sahalara yaymanın yöntemlerini birlikte bulacağız. Gereklerini birlikte belirleyecek ve harfiyen sizlerle birlikte yerine getireceğiz.''

''FORMULA 1'İN TÜRKİYE'DE KALMASINI ARZU EDİYORUZ''
Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, bir gazetecinin formula 1 ile ilgili sorduğu bir soruyu ise şöyle yanıtladı:

''Formula 1 Türkiye'de yapılabilir ama bunun için F1 organizasyonunun belli fedakarlıkları göze alması lazım. Türkiye'nin artık bu organizasyonlar için devlet bütçesinden verebileceği parası yoktur.

Bu organizasyonun sponsorluk boyutunu tamamen özel sektör firmalarının yerine getirmesi gerekir. Türkiye'de faaliyet gösteren çok uluslu firmalar, yabancı sermayeli kuruluşlar, başka ülkelerdeki yarışların reklam ve sponsorluk karşılığı bedellerini ödedikleri halde Türkiye'deki uluslararası organizasyonlar noktasında aynı anlayışla ellerini taşın altına koymamaktadır. Formula 1 için 3 aşamalı bir plan var. Yayın, reklam ve bilet gelirleri formula 1 uluslararası organizasyonuna kalabilir.

Lakin 26 milyon dolar olarak ifade edilen rakamı ödemeyi, artık hava parası vermeyi düşünmüyoruz. Fakat F1'in Türkiye'de kalmasını arzu ediyoruz. Organizasyonun daha fazla ilgi görmesi için tanıtım kampanyasını üstlenebiliriz. Devlet olarak araziyi veren biziz, pistin yapım maliyetinin yarıya yakınını karşılayan, güvenliğini ulaşımını sağlayan biziz.''

''FUTBOL TARAFTARLARI ÇOK YIPRANDI''
Bakan Suat Kılıç, futboldaki şike soruşturmasıyla ilgili bir soruyu da, ''Bakanlık olarak bu konuda bir hazırlık içinde değiliz, bundan sonraki süreçte de yasa değişikliği çalışması içinde asla olmayacağız. Kulüpler Birliği'nin de bu yöndeki çalışmalarını 'şikeye af' gibi idrak edilebilecek çerçevenin dışına taşıması gerektiği kanaatindeyim. Kamuoyunu bilgilendirmeden ve spor kamuoyunu yanlarına almadan yapacakları her türlü düzenleme reaksiyonları beraberinde getirecektir.

Oluşabilecek bu reaksiyon da sahaya, hakem ve federasyon kararlarına yönelik güveni sarsacak nitelikte olabilecektir. Futbol taraftarları takımlardan daha ziyade yıprandı. Hem takımları, hem taraftarları daha fazla yıpratmaya kimsenin hakkı yoktur. Yeniden futbola, yeniden hakem kararlarına, yeniden neticenin sahada oynanan oyunun karşılığı olarak alındığına yönelik güveni tesis etmemiz lazım'' şeklinde cevapladı.

Bakan Kılıç, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında yapılacak protokolle okulların spor salonlarının halka ve çocuklara açılmasıyla ilgili projenin de yakın bir gelecekte hayata geçeceğini sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Spor