Sporcular dopinge mi itiliyor?

Ülkemizde ve dünyada son dönemde gündeme damga vuran doping olayları hakkında Yrd. Doç. Dr. Hasan Kerem Alptekin, sporcuları doping yoluna iten sebepler arasında başarı kadar ekonomik kaygıların da olabileceğini söyledi. Dünyada birçok branş ve sporcuda s

Sporcular dopinge mi itiliyor?

Ülkemizde ve dünyada son dönemde gündeme damga vuran doping olayları hakkında Yrd. Doç. Dr. Hasan Kerem Alptekin, sporcuları doping yoluna iten sebepler arasında başarı kadar ekonomik kaygıların da olabileceğini söyledi.

Dünyada birçok branş ve sporcuda sorun haline gelen doping konusu daha önce madalya almış sporcuların ödüllerinin geri alınması gibi sonuçları ortaya çıkarıyor. Türkiye'de de son olarak Gökhan Gönül olayı ile gündeme gelen doping konusunda Bahçeşehir Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Hasan Kerem Alptekin değerlendirmelerde bulundu.

Sporcuların doping konusunda büyük bir baskı altında olduklarını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Hasan Kerem Alptekin, kullanılan en ufak bir ilacın bile doping maddesi sayılma ihtimalinin olduğunu belirtti.

Doping konusunun çok ince bir çizgide yer aldığını dile getiren Alptekin, sporcuların bazılarının doping içeren maddeleri bilmeden kullandığını bazılarının ise bunu bilinçle olarak yaptığını vurguladı.

"SPORCULARI DOPİNG YOLUNA İTEN SEBEPLER..."

"Rus tenisçi Maria Sharapova olayında bu durumun bilinçli olarak yapıldığını gördük" diyen Alptekin, "Kendisi de bu maddeyi bilinçli olarak kullandığını itiraf etti. Bu tür bilerek yapılan dopingler sporcunun bireysel ahlak anlayışına kalıyor" diye konuştu.

Sporcuları doping yoluna iten sebepler arasında başarı kadar ekonomik kaygıların da olabileceğinin altını çizen Alptekin, "Sonuçta sporcu herhangi bir turnuvada veya yarışta birinci olduğu zaman çok ciddi ödüllerin de sahibi oluyor. Bu da kişiyi doping yoluna iten bir sebep olarak görülebilir. Bunun dışında başarılı olma istediği de yine sporcuyu doping yapmaya yönlendiren bir sebep. Örneğin haltere baktığınızda sporcu elinde olan 3 haktan birinde mutlaka en yüksek seviyeye ulaşmak zorunda. Bu noktada doping ilaçları tam da onun aradığı çözümü sunuyor ve sporcunun kısa sürede maksimum performansa ulaşmasını sağlıyor" diyerek sözlerini sürdürdü.

"SPORCULARA DOPİNG KONUSUNDA EĞİTİMLER VERİLMELİ"

Doping konusunda yeterince bilgisi olmayan sporculara bu konuda eğitimler verilmesi gerektiğine dikkat çeken Alptekin, "Sürekli yeni ilaçlar çıkıyor ve bunların içinde doping sayılabilecek maddeler olabilir. Bu bilgilerin sporcular tarafından takip edilmesi ise çok zor. Bu noktada hekimler kendi bilgilerini sürekli güncelleyerek bu konularda sporculara bilgi verebilir ve dikkatli olmaları konusunda uyarılarda bulunabilirler. Çünkü sporcu, bilgilendirilmediği sürece başka bir hastalığını geçirmek için bir takım ilaçlar kullanabilir. Eğer ki sporcu, bu ilaçlardaki maddeler nedeniyle doping yapmış gibi kabul edilirse bu durumda herhangi bir kabahati yoktur" diyerek sözlerini sürdürdü. Alptekin, sporcuların bilgilendirilmesine ek olarak kulüp yöneticilerinin, teknik direktörlerin, spor hekimlerinin, sağlık ekiplerinin de doping konusunda yeterli bilgiye sahip olması gerektiğini ifade etti.

"SPORCUNUN MOTİVASYONUNU ARTTIRMAYA YÖNELİK ÇALIŞMALAR YAPILMALI"

Yrd. Doç. Dr. Hasan Kerem Alptekin, doping konusunda yapılan denetlemelerin arttırılmış bir biçimde devam ettiğini söyleyerek sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu noktada yapılması gereken sporcuların motivasyonunu arttırmaya yönelik çalışmalar olmalıdır. Mesela sporcuya sadece yarış kazandığı zaman yüksek dozda ödüller vermek yerine federasyonlar tarafından uzun dönemli performansa bakılarak bir prim sistemi getirilebilirse bu olumlu bir etki oluşturabilir. Sporcu uzun vadeli başarı fikrini benimsediği takdirde anlık doping kullanımını azaltabilir."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler