Sıtmayla mücadelede dev adım

Amerikalı bilim adamları, bir bileşiğin sıtmanın etkilediği alyuvarları yok edebildiğini belirledi.Bilim adamlarının araştırması "(+)-SJ733" adlı bileşiğin sıtmanın etkilediği alyuvarları yok edebildiğini ve sağlıklı hücrelerin hayatta kalmasını sağladığı

Sıtmayla mücadelede dev adım

Amerikalı bilim adamları, bir bileşiğin sıtmanın etkilediği alyuvarları yok edebildiğini belirledi.

Bilim adamlarının araştırması "(+)-SJ733" adlı bileşiğin sıtmanın etkilediği alyuvarları yok edebildiğini ve sağlıklı hücrelerin hayatta kalmasını sağladığını ortaya koydu. 

Fareler üzerinde yapılan araştırmada, bu bileşiğin parazitlerin yüzde 80'ini 24 saatte yok edebildiği görüldü. Bileşikle uygulanan tedaviden 2 gün sonra fareler tamamen iyileşti. 

Sonuçları "PNAS" dergisinde yayımlanan araştırmada bilim adamları, bir sonraki aşamada bileşiği gönüllülerde denemeyi planladıklarını belirtti.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dün yayımladığı sıtma raporunda, geçen yıl dünyada sıtmadan 584 bin kişinin öldüğünü açıklamıştı. DSÖ, 97 ülkede halen yaklaşık 3,2 milyar kişinin sıtmaya yakalanma riski taşıdığı uyarısında bulunmuştu.

Sıtma, parazit taşıyan dişi anofel sivrisineklerden insanlara bulaşmasıyla yayılan ateşli bir hastalık.  Ateş ve titremeye neden olan hastalık, zamanında tedavi edilmezse öldürücü sonuçlara yol açabiliyor. Bazı hastaların sıtma ilacına direnç göstermesi hastalığın tedavisinin önünde engel teşkil ediyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Spor