Şike futbolda çok açık bıraktı!

Transferde 249 milyon Euro açık!Türk futbolunda milyonlarca Euro’ya varan tutarlarda futbolcu transferleri yaşanırken, son beş yıllık cari transfer açığı 249 milyon Euro olarak hesaplandı. Türk futbol kulüpleri son beş yılda transferlere 333 milyon Euro h

Şike futbolda çok açık bıraktı!

Transferde 249 milyon Euro açık!

Türk futbolunda milyonlarca Euro’ya varan tutarlarda futbolcu transferleri yaşanırken, son beş yıllık cari transfer açığı 249 milyon Euro olarak hesaplandı. Türk futbol kulüpleri son beş yılda transferlere 333 milyon Euro harcarken, transferlerden elde ettiği gelir 84 milyon Euro’da kaldı.

Milli Prodüktivite Merkezi’nin (MPM) aylık yayın organı Anahtar Dergisi’nin son sayısında Futbolda Etik Değerler, Markalaşmak ve Verimlilik konusu ele alındı. Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu öğretim üyeleri tarafından kaleme alınan yazıda futbol kulüplerinin finansal verimlilik problemlerine çözüm arandı. Kulüplerin seyirci gelirlerini artırabilmeleri için ahlaki değerler başta olmak üzere çeşitli önerilere yer verilen yazıda, spor-para ilişkilerinin ahlaki riskleri de artırdığına dikkat çekildi. Yazıda, “Paranın birinci amaç olduğu bir sektörde doping, rüşvet, şike gibi spor ahlakı dışındaki olayların hızla yaygınlaşacağı açıktır” denildi.

249 MİLYON EURO AÇIK
Kulüplerinin kıt kaynaklarını verimli ve kârlı kullanamadıkları vurgulanan yazıda, Süper Lig takımlarının son beş yıl içinde 333 milyon Euro transfer harcaması yaptıkları, buna karşılık sadece 84 milyon Euro civarında bir transfer geliri elde ettiklerine dikkat çekildi. Böylece kulüplerde 249 milyon Euro cari transfer açığı oluştuğu belirtilen yazıda, bu açığın borçlanma yoluyla kapatılmaya çalışıldığı ifade edildi.

Yazıda ayrıca derinliğine mülakat yöntemi uygulanarak 26 soruyla gerçekleştirilen anket sonuçlarına da yer verildi. Anket sonuçlarının değerlendirildiği yazıda kulüp yöneticileri, ahlaki değer faktörüne dikkat edilmesinin ve bünyelerinde pazarlama elemanı bulundurmanın verimliliği artırdığını belirttiler. Yazıda, spor kulüplerinin finansal verimliliklerini arttırabilmek her kulübün eğitimli pazarlamacı istihdam etmesi, büyük kulüplerin pazarlama departmanı kurması, küçük kulüplerin pazarlamadan sorumlu eğitimli bir eleman bulundurması önerildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Spor