Şener: Yattara top kovalamıyor

Sadri Şener'den çarpıcı açıklamalar... Trabzonspor Başkanı Sadri Şener TRT 1'de yayınlanan 1'e1 futbol programına katılarak çok çarpıcı mesajlar verdi.

Şener: Yattara top kovalamıyor

Sadri Şener'den çarpıcı açıklamalar... Trabzonspor Başkanı Sadri Şener TRT 1'de yayınlanan 1'e1 futbol programına katılarak çok çarpıcı mesajlar verdi.

Beşiktaş-Trabzonspor derbisi öncesinde, Trabzonspor Başkanı Sadri Şener TRT 1'de yayınlanan 1'e 1 futbol programına katılarak çok çarpıcı mesajlar verdi.

Bu akşam herkes Trabzonspor'un Beşıktaş'a karşı nasıl bir sonuçla ayrılacağını merak ediyor.

Sadri Şener: Şimdi ilk yarıyı farklı bitirdiğimiz doğru en önemlı adaylardan biriydik şimdi de en önemli adaylardan biriyiz. Daha oynayacak 11 maç var. Oynanacak Beşiktaş maçı çok önemli. Tabi genelde değerlendirmelerde Beşiktaş'ın durumu üzerinde duruyorlar ama Beşiktaş Türkiye'nin en eski en önemli kulüplerinden. A2 Takımın üstüne Beşiktaş forması geçirse yine Beşiktaş'mış gibi oynaman lazım. Buda çok doğaldır. Bunlar üç sonuçlu maçlar. Gağlipte, beraberde mağlupta olabiliriz. Tekrar gağlip olalımki Fenerbahçe ile olan dengemiz bozulmasın. Umarım önümüzdeki maçta da böyle olur.

Ersin Düzen: Neye bağlıyorsunuz peki ikinci yarıdaki puan kayıplarını. Özellıkle Avnı Avker'de oynan üç maç.

Sadri Şener: Stres, fazla rahattık arada 9 puan fark var. Bursa ile 3 puan fark var. Ama 3 puanlık sistemde bunlar kapanabilen değişebilen aralıklardır bizede böyle oldu. Nitekim şu an kafa kafayız. Kaybedeceğimiz çok birşey yok. Önemlı maçlar var önümüzde şimdi bizde bir düşüş oldu bunun çıkışı olur. Fenerbahçe'de şimdi bir çıkış oldu bu şey hiçbir zaman böyle devamlı çıkmaz onda da bır düşüş olur bir yerde kesişir Mayıs ayına daha var. Daha 11 haftalık bir süre var. Bizimkinin 27 yıl sonra bir lig kazanmak onun ayrı bir sempatisi bir özlemi var. Sempatisi var. Yoksa yarışmaya aynen devam ediyoruz devam edicezde.

Sergen Yalçın: Acaba Aykut Kocaman'ın hakemlerle ilgili yaptığı açıklamalar sizin ikinci yarıda kaybettiğiniz puanlar. Acaba bu kafada bir soru işareti bırakıyor mu sizi etkiledi mi bunlar sayın başkan?

Sadri Şener: Benim şahsımı etkilemesi mümkün değil de futbolcuları etkilemiş olabilir. Fenerbahçe hocasının böyle açıklamaları doğru. Ondan sonra maçların gidişine baktığın zaman sanki o açıklamalarının yaptığı tesirlerde diye görünüyor. Ama profosyenel futbolcular bunların tesirinde kalmamalı diye düşünüyorum. Ama bakıyorsunuz rakibin oynadığı maçlarda önemli Fenerbahçe'nin Beşiktaş'la oynadığı maçta. Ferrari'nin bu kadar tecrübeli isim sahibi bu kadar büyük paralar almış, benim bildiğim kadarıyla Yıldırım Demirören'in özel uçakla alıp getirdiği bir oyuncu. 18 yaşında adama kırmızı kartlık bır haraket yapıyor. Hadi Genç bır oyuncu olsa diyeceksin ki sinirlendi filan. Bu insanların böyle haraketler yapmaya hakları yok. Kabulde edemiyorum ama neye sinirlendi bize de olmuyor mu olmuyor. 2 hafta önce 85.dakikada yine Beşiktaş maçında Tayfunu koyuyor bizim hoca 3 dakika sonra kırmızı kart görüyor. Hadı 80 dakika oynarsın yorulursunda, dayanamazsın. 3. dakikada da insan sinirlenmez. Fenerbahçe büyük takım tabi Beşiktaş'ta ona gore tedbirini alıyor.

Bu tip haraketlerin daha olduğu bir ligi ümit ediyorum. Bu bizim içinde geçerli diğerleri içinde. Daha sakin daha az kırmızı kartlı bir lig olursa daha şık bir şampıyonluk elde edebiliriz diye düşünüyoruz.

Ersin Düzen: Genel olarak hakemlerin yönetimini nasıl buluyorsunuz?

Sadri Şener: Ben hakemlerı severim. Ben bu sene daha önceki yıllarda da 20 sene öncede başkanlık yaptım. Finale geldik kasıtlı birşey yaptıklarına inanmıyorum. Formsuz olduklarına inanıyorum. Ama hakemlerinde tanrı tarafından bu dünyaya hakemlik yap diye gönderildiğinede inanmıyorum. Bunlarda bir eğitim görüyoruz hakemlik yapıyor, hatada yapıyorlar tabi. Benim icin federasyona filan birşey söylemıyorum. Benim yan hakemlerim FIFA kokartlı olsun başka birşey istemem. Çünkü bakıyorum bütün ölümcül kararlar bu 18'ın icindeki kararlar, orta hakemlerin hepside bakıyor yan hakeme uyuyor. O zaman yan hakem orta hakemden 10 kat daha onemlı. Bu zamana kadar yan hakemın bayrağını iptal eden çok az; 1 tane belki 2 tane, ama ona da baktım FIFA kokartlı olanlar tecrübeli, olanlar o hatayı çok az yapıyor. Gençler çok hata yapıyor. Tabı gençlerinde yetişmesi lazım. Bu tip maçlarda değil başka maçlarda yetışse daha iyi diye düşünüyorum.

Para attılar ceza aldık, özür diledik, hakemden. Hakemin kafasından kan akıyor bize ceza vermeyin demek biraz ayıp olur gibi. Kitapta yazanlara bakınca bunları kabul edeceksin. Birde hakem senin sahana gelmiş. Hakem o odanın içinde istesen öldürürsün, ama bu misafirperverliğe yanlış, istediğin kadar bağırabilirsin, istediğin kadar çağırabilirsin. Adam gelmiş orada oturuyor onun memleketi değil birşey değil. Hakem yanlış karar verebilir bunlar normal şey.

Ersin Düzen: Futbolcular Avnı Aker'de kendi üzerinde baskı hissedıyor mu?

Sadri Şener: Hissediyor tabi. Şimdi başa oynuyorsun bir 27 yıllık bir özlem var. İki kere şampiyon olduğun zaman ekonomik olarak çok ciddi bir zıplama yapıyorsun. Çok ciddi!. Digitürk'ün ekstra bir prim parası var, şampiyonlar liginden çok ciddi bir para. Futbolcularda bunu biliyor bunlardan alacağı primi biliyor. Bu stres baya yükü arttırıyor.
Sergen Yalçın: Devre arası alınan oyuncular takviye oldu mu, sizce bu takviyeler yeterli oldu mu? Takımda direk oynayabilecek oyuncular alsanız daha faydalı olmaz mıydı?

Sadri Şener: Daha faydalı olurdu tabi. Fakat biızde transfer biliıyorsunuz hocalarımızın kurduğu bir heyet sonunda şunu al dıyorlar. Bende onu alıyorum ben mühendislik okudum bir kaç yerde daha bu cümle söylendi. Yanlıştır bilmem nedir diyemiyorsun. Al dedi. Bütçe müsaitse almaya çalışıyoruz. Bu oyuncular iki tane Polonyalı'ya 2-3 senediır biziımkiler bakıyor. Biraz daha ilerde daha faydalı olur. Ama bu doğru bir tabir midir? Değıldir. Devre arasında aldığım oyuncunun ilk 11'e girmesi lazım.

Sergen Yalçın: Trabzonspor'un en zayıf yeri sol bek Cale'nin olduğu yer. Egemen'in sakatlığının olduğu yer. Stoper mevki yani. Defansif olarak takım problemler yaşıyor tabi. Oralara takviye yapılsaydı daha iyi olmaz mıydı?

Sadri Şener: İkizlerimizden birisi sol bek. Beşıktaş maçında oynadı zannedersem 1 maçta oynadı. Çok teknik bır oyuncu, Şenol hoca bazen sohbet ediyor ama. Mesala bazende o Cale'nin çok enterasan yaptığı haraketler var sol bekte. Sen sol ayaklı bır futbolcusun, Türkiye'de en zor bulunan adamlar sol ayak oyunculardır. Türkiye'de bildiğim gelmiş geçmiş en iyi oyuncular sol ayaklılar, öbürleri de alınmasın. Mustafa Denizli sol ayaklı, bizim İskender sol ayaklı, Sergen sol ayaklı, Fenerbahçe'de Alex sol ayaklı. Hernandes sol ayaklı Transferde bizim şöyle bir farklılığımız var yurtdışından bazı transferlere gittiğimiz zaman, Türkiye'ye gelirim dıyor, İstanbul'a gelirim diyor, Trabzon'a gelince kaç saat daha uçucam diyor, İstanbul'dan kaç saat 1.5 daha uçucaksın diyorum, Rusya'ya ne kadar. Ertesi gün vazgeçiyor. Benim böyle bir sıkıntım oluyor yapacak birşey yok para orda ikinci plana geçiyor. Futbolu meslek seçmiş insanların, paralarını biriktirecekleri 30 yaşına kadar yer Trabzon'dur. Ama bu sene şampiyon olursak değişik bir şekilde transfer yapacaz.

Ersin Düzen: Bu sene isteyipte alamadığınıZ futbolcu oldu mu?

Sadri Şener: Gayet açık, Bursanın aldğgı santraforda Londra'daydım. Haber ekliyorduk, Bizimkiler Polonyalılar'ı tercih ettiği için alamadık onu.

Ersin Düzen: Türkiye için istediğiniz oyuncu oldu mu?

Sadri Şener: Devre arası aldığınız oyuncular, problemli oyunculardır.

Ersin Düzen: Sezonun sonunda nasıl bir tablo bekliyor Sadri Şener'i.

Sadri Şener: Şu duruma baktığımızda %100 diyemem 3 takım arasında geçer. Bizde kendi sahamızda lüzumsuz puan kaybetmezsek, bu işi götürürüz. Kendi sahamızdaki maçları almak mecburiyetindeyiz.

Sadri Şener: Bizimde Fener'in de Bursa'nın da puan kaybetme hakkı yok. Genelde şampiyonluklar 75, 76 puanda oluyor.. Ama biz 81 puan toplamalayız bu rekabette.

Sergen Yalçın: Şenol Güneş'in Türkiye Kupası'nı bu kadar hafife almasının biır nedeni var mıydı?

Sadri Şener: Türkiye Kupası'nı hafife almanın bir nedeniı yok. O oynayan oyuncularda değerlı oyunculardı. Hoca niye öyle bir takımla çıktın dıye sormadım sormamda zaten. Öyle bir tercih kullandı. Türkiye Kupası genelde kurulduğu günden beri ikinci plana atılan kupadır. Bizde 8-10 tane Türkiye Kupası var sanırsam. Bizde alınmış Super Kupa var mesala. Ya bunları kaldıralım Lig kupası olsun sadece Resmi Gazete de yayınlasın. Ya da diğerlerine değil, hakedene verilsin. 27 senelik şampiyonluğa hasret ve özlem var. Biz dün Galatasaray'ın yaptığı gibi iki şirketi birleştirme işinin ilk hamlesiniı bitirdik. Biz sıfır borçlanmayla bu birleşmeyi yapmaya gittik.

Mesala birisine istediğiniz bilginin Hürriyet, Milliıyet, Sabah birde defter getiriın bana 5 dakikada size izah ediyim. Mesala bu sayfa Fener, Aykut şöyle böyle, bu sayfada şöyle bizede şöoyle bir yer var ama eh. Medya çok güçlü biır organ. Sabah Gazetesi, Hürriyet Gazetesiı veya Milliyet Gazetesi bir bakan açılışa gitmiş hemen gazetede yer alır ama bizde olmaz. Davetlere gitmek zorundasın sempatik görünmen lazım. Medya hava yaratmada önemli, imaj yaratmada önemli. Fenerbahçe'de çok güzel kullandı. Çoğu Fenerbahçeli yayın yönetmenleri zaten. Süper bir Fenerbahçe imajı çıkardılar. Fenerbahçe önemlidir çalışkındır, azimlidir. Birbirine hürmet eden seven. Bizim için ıse Avnı Aker'de yenebilecek mi, stres, işte yanlış oynatıldı, işte sol bek bu daraltır insanı. Ben cok değer verırım çok önemli medya. Biz yine kenarda köşede bir yer buluyoruz.

Ersin Düzen: Ama camia olarak başkanla yayından önce konuştuk Trabzonspor'a, Galatasaray'a, Beşiktaş'a, Fenerbahçe'nin yaptığı maddi yatırımlara baktığımız zaman çok büyük iş yaptı.

Sadri Şener: Biz maddi açıdan gelirlerimize giderlerimizi denk. Çünkü olaydan sonra biz 4-5 ay içinde yani çok büyük konuşmiyim ama bankada artı parası olan bir hale gelebileceğiz. Bizim başka yatırımlarımızda var hidrolik santrallerimiz var hiç kimsede yok elektrik üretip satacağız bizim mesela marinamız var. Trabzon çok değişik, büyük kulüp olmak için düşündüğün zaman o şehrin yüzde ellisinden fazlası seni tutacak seyircin olacak iyi hocan iyi yönetimin iyi futbolcun olacak bunun bir tanesi olmadığı zaman eh işte olabiliyorsun. İşte Türkiye'de bir ara çıkıyorsun sonra kayboluyorsun en önemlisi seyirci. Biz biliyorsun burda Olimpiyat Stadı'nda 60.000 kişi dolduruyoruz istediğimiz zamanda doldururuz 70.000 doldururuz 80.000 çok nadir rastlanan bir olaydır. Bu biz, Türkiye'nin nersine giderseniz gidelim stadın bana yarısını versinler yönetmeliği değiştirsinler ben o yarısını doldururum Beşiktaş maçında versinler bana yarısını ben o yarısını doldururum. ben Trabzonda yarısını vereyim buda olmaz.

SERGEN YALÇIN: Dolduramazlar Trabzon'da.

SADRİ ŞENER: Bu bir fark mı fark, onun için ben ayrı bir yere konmalımıyım yani medyada. Şu kadar değil biraz daha bu kadar olmalı ama değil mi mecburum bazen böyle çıkışlar yapmaya. O çıkışlar olunca yazılıyor çiziliyor. Fazlada artık ani çıkışlar yapmaya gerek yok sessiz sakin bitirmemiz lazım bu yılı kırmadan üzmeden dökmeden işte bu hafta cezalıyız Ankara'da oynayacağız orası dolu, İstanbul'da oynanmıyor Kasımpaşa var, İzmir'de saha iyi değil, birinde kilometre uymuyor en yakın bize Rize'nin stadı var işte 15,000 kişilik.

SERGEN YALÇIN: Taraftarın biraz daha bilinçli olması lazım değil mi?

SADRİ ŞENER: Kesinlikle.

SERGEN YALÇIN: Şampiyonluğa oynayan bir takımın var yani sahaya attığın bir paranın takıma getirceği cezayı taraftarda biliyor artık bu gizli bir olay değil attın parayı hakeme geldiği zaman cezayı yiyeceksin çok açık bunlar.

SADRİ ŞENER: Aynen katılıyorum, yalnız şunda Sergen'ciğim eski yıllara nazaran çok daha değişmiş. Tabi jenerasyon değişmiş. Bir seyircimiz var ilk defa ceza alıyoruz daha çok para cezaları aldık biz bu sene epey miktarda oda işte meşale gibi şeylerden bi sıkıntı olmadı bunda oldu. Yani üzüntüde duyduk olmamalıydı. Yunus Yıldırım dediğimiz arkadaş efendi bir insan yani hatalı kararda vermiş olabilir doğruda vermiş olabilir bunlar hiç mühim değil olmamlıydı oldu. Bizim yıllardır zaten Trabzonspor olarak o imajı sildik çok iyi bir taraftarımız oluştu 61. dakika şenlikleri oldu, kolbastı diye bir dansı dünyaya öğrettik, işte stadı değiştirdik gücümüz yettiğince; imkanlarımız nispetinde bir yere getirdik. Bu bozdu bizi ama bunda da bir hayır vardır diye düşünüyoruz.

SERGEN YALÇIN: Sizin takım tecrübesiz mi?

Sadri Şener: Biraz tecrübesiz tabi. İstanbul'a geldiğimizde en iyi otellerde en iyi yerlerde yiyoruz oyuncular sıkılmasın stres yapmasın diye elimizden geleniı yapıyoruz. Tariıfeli sefer yerine özel uçcakla gidiıyoruz. Trabzon sosyal yaşamı şartlarında çeşıtlı eğlenceler bile tertipliıyoruz dahada ne yapalım.

Ersin Düzen: Puan kayıplarını hoca neye bağlıyor?

Sadri Şener: Şanşsızlık. Bu soruyada cevap veremicem. Umut kaleye vuruyor direkte patlıyor. Bizim genişte biır kadromuz var. Biız 27 kişi filan antreman yapıyoruz. Çokta isteyen oldu bazı oyuncularımızı hoca vermedı. Egemen çok önemli bir oyuncu lider vasfı var. Liderlik doğuştan oluyor okumayla olunmuyor. 51 puanız avantajımızı kaybettik sadece. İnşallah şampiyon oluruz.

Ersin Düzen: Türkiye'de bulunan yetenekli oyuncu var sizde Yattara. Ama bunu sahaya yansıtamayan. Her sene bu sene Trabzon'u sürükler mi diye düşünceye sahip insanlar, Trabzonspor'un kadrosunda yedek oturtuluyor, sizce Yattara'nın bir sıkıntısı mı var?

Sadri Şener: Yattara ciddi bir para alıyor her yıl, bu yıl özellıkle. Geçen sene bir sakatlık geçirdiı hiç oynayamadı bu söyleyeceğim cümle sadece benim tahminim. Belki başkalarıda tahmin edebilir. Bu sene kafasına şunu yerleştirmiş "Ben kesinlikle sakatlanmıcam". Dikkat ederseniz kaybettiği topu hiç kovalamıyor, ikili mücadelelere hiç girmiyor sert girmiyor. Çok özel biır yeteneği olduğu için kendi dişine göre bir sağ açık bir sol bek bulunca onu yere yatırınca bütüun seyirci bütün basın ayağa kalkıyor yine Yattara bizim önümüze geliyor. Yatıyor kendi kenarda.

Sergen Yalçın: Bu oyuncu sakatlanmıcam mantığı ile sahaya çıktığgı zaman ne kadar faydalı olabılıyor kı?.

Sadri Şener: Olamıyor. Ben bıktım bu yetenekten. Bu yetenek sonucunda gol atamadıktan sonra git bahçede oyna napalım. Yattara dinliyorsa da beniı daha sıkı dinlesin, sonuc almıyoruz, hocanın istediklerini yapmıyor, istediğimiz gibi oynamıyor, önümüzde Beşıktaş maçı var Yattara olduğunu ispat etsin. Alanzinho da özel bir yetenek dünya seviımlisi pozitif bir çocuk o gün bugündür gülüyor, ama herhalde dokununca yere yıkılıyor, Jaja ile ikisinin oynadığı yer aynı diye anlatılıyor. Ben dediım biraz aç aralarını. Bunların geriye dönme özelliği yok. Jaja özel yetenek adam ben bazı haraketlerini izleyince çok zevk alıyorum. Ama anlattı hocanın dedikleriniın bazılarını yapmıyormuş. Çok dobra biri. Ama dedi ben bunları yapıyorum bunları yapmıyorum çok açık sözlu bir adam dümdüz bir çocuk, çok entrasan bir adam. Ben bunları sahaya yansıtamazsam gelip bana söyleyin diyor. Fakat bazen çok fanteziye kaçıyor bunlar çok teknik konular gerek var mı yok mu bilemiyorum özel bir oyuncu ama. Zaten bunlarda bu özellikler olmasa biz 51 puan olamazdık.

Sadri Şener: Ama toparlanmamız lazım 11 maçta bize yeter. Fener, Bursa aynı düzgünlükte gidecek diye birşey yok. 50 defa değişiyor bu siıstem. Geçen seneki gibi kupaya oynanla şu gitcek diye birşey yok.
Fenerbahçe çok iyi oyuncuları olan biır takım inkar etmek mümkün değiıl büyük bir camia. Mesala beniım TS Club'ların bütçesi 10 Trİlyon onunkİler 43 Milyon Dolar. Daha büyük olsun örnek alıyoruz. Çok eski bır şehirde kurulmuş eski bir takım. Geçen sene bizimle olan son maç Fener bizi yense şampiyon olacaktı olmayınca olmuyor.

Şampıyonlar Ligi için bu kadro yeterlı değil. Şampiyonlar Ligi'nde iyi biri yerlere gitmek mecburiyeti de var bu şehrin. Birinci bitirirsek direk giriyorsun, ikinci gidersen eleme oynuyorsun. Hemen gelir gelmez ciıddi işler yapılacak. Transfer yapmalıyız pahalı da olcak. Aldığımız oyuncular 1 yıl boyunca oynamalı. 10 tane oyuncu almaya gerek yok 2 tane al iyisini al oynasında. Biz önümüzdeki yıllarda Trabzon'a çok değişik yıllarda Avrupa Kupası maçları izleteceğiz. Rusya ile Gürcistan bir rugby maçı yaptı biziım Trabzon'da otellerde bir tane yer kalmadı mesala.

Ersin Düzen: Size göre adil bir lig oynanıyor mu?

Sadri ŞENER: Adil oynanıyor ama hakem hataları da var. Kabiliyeti çok olanlar var çok az olanlar. Cüneyt Çakır'ı çok severım fakat çocuğun üzerine o kadar yüklenmeye başladılarkı; o da hata yapmaya başlıyor. Size bir daha söyliyeyim bazen aklınıza gelirim. Hep yan hakemlere bakın iyi yan hakem maçı bitiriyor. Orta hakem çok önemli değil.

Sergen Yalçın: Siz oyuncularla toplantı yaptınız mı?

Sadri Şener: Şimdi ben yıllar önce soyunma odasına girmeye bayılırdım toplantı yapmaya da bayılırdım. Bunu uzun yıllar sonra bıraktım. Arada bir sohbet ediyorum aldıkları arabayla ilgili konuşuyoruz makara yani.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Spor