Şampiyonluğumuza alışacaklar

Başkan Sadri Şener; şampiyonluk söylemleri ve Trabzonspor'un şampiyonluğunun engelleneceği yönündeki söylemlerle ilgili konuştu:  Şampiyonluğumuza tahammül edecekler  Trabzonspor Başkanı Sadri Şener, yine kendine has üslubuyla çarpıcı mesajlar verdi.  Hak

Şampiyonluğumuza alışacaklar

Başkan Sadri Şener; şampiyonluk söylemleri ve Trabzonspor'un şampiyonluğunun engelleneceği yönündeki söylemlerle ilgili konuştu:

 

Şampiyonluğumuza tahammül edecekler

 

 Trabzonspor Başkanı Sadri Şener, yine kendine has üslubuyla çarpıcı mesajlar verdi.

 

 Hakemler konusunda art niyet aramamaya çalıştıklarını, Trabzon'un seveni olduğu kadar sevmeyeninin de olabileceğini belirten Şener, “Trabzonspor'un şampiyonluğuna herkes tahammül gösterecek hale gelecek” ifadesini kullandı.

 

Transferlerden bütçeye, taraftardan teknik heyete kadar bir çok konuda değerlendirmelerde bulunan Başkan Sadri Şener bugüne kadar yaşamında ve aldığı görevlerde verdiği sınavların hepsinden pekiyi ile geçtiğini, Trabzonspor'a yeniden başkan olmaktaki amacının ise, gelecekte, herkesin yönetebileceği, sabit gelirleri olan bir kulüp bırakmak olduğunu açıkladı.

 

İşte Başkan Şener'in değerlendirmeleri.

 

 

Yönetime geldiğiniz günden bugüne kadar geçen süreyi özetler misiniz?

 

Yönetime gelmeden önce kulübe 10-11 aylık bir süre içerisinde 80-90 bin Euro girdi sağlayacağımızı söyleseydik herkes bize gülerdi. Böyle bir potansiyelin kullanabileceği bilinseydi belki daha çok aday çıkardı. Gelinen noktada yarışmacı bir takım oluşturduk ve sağladığımız girdilerle kulübü ekonomik anlamda işler bir hale getirdik. Kalıcı gelirler anlamında da önemli adımlar attık. Yayın gelirlerinin sezon sonuna kadar 18 milyon YTL. olmasını bekliyoruz. İddaa girdisi Karadenizspor'la birlikte 4-5 milyon YTL. gibi bir rakama ulaşıyor. Kombine satışından 8-9 milyon geldi. Sayın Faruk Özak'ın organize ettiği destek gecesinden 2 milyon YTL. gibi bir katkı sağlandı. Gizlilik anlaşması gereği söyleyemiyorum ancak Türk Telekom'dan ciddi bir rakam girdisi sağlandı. Gökdeniz'den 8.7 milyon Euro kazanıldı. Forma satışlarımız birden arttı. Bunları alt alta koyduğumuzda Şubat ayından bu yana 80-90 milyon YTL. gibi bir kaynak oluşturduk. Bonservislerin çoğunu ödedik. Sadece Gökhan ve Cale'ye az bir miktar kaldı. Haricen aldığımız bir borç yok. Vergi borcunun silinmesi bizi rahatlattı. Futbolcu alacakları rutin bir şekilde ödeniyor. Elimizde 30-40 milyon YTL.'lik futbolcu listesi var. Ligde de iyi bir konumdayız. İddialı bir takım oluşturma sözü vermiştik. Bunu da gerçekleştirdiğimize inanıyorum.

 

Ara transferde izlenecek politika ne olacak?

 

Ocak ayında transfer için büyük olmamakla birlikte belli bir bütçe ayırdık. Ocak transferi riskli transferdir. Ancak sorunlu futbolcular kulüplerinden ayrılıyorlar. Bunu göz önüne alarak arayışlarımız sürüyor. Belirlenen futbolcular hocamıza sunulacak ve onay verilen bir futbolcu olursa kadroya katılacak.

 

Özellikle Bursaspor maçı sonrasında gündeme gelen hakem hatalarını değerlendirir misiniz.

 

10-11 Aydır görevdeyiz. Çok emek sarf ettik. Her başkan büyük emekler sarf eder ama biz biraz daha fazla çalıştık. 25 milyon Avro'luk transfer yaptık. Hocamızın istediği oyuncuları almaya çalıştık. Devrenin sonuna doğru bir takım hakem hataları başladı. Biz bunların ardına sığınmadık. Ancak futbol dünyasındaki insanların alacağı kararlarla biri şampiyon olacak. Şampiyonluğa oynayan bir takım için önemli sayılabilecek puanlar kaybettik. Orta sıralarda 2 puanın önemi yok ancak zirvede kayıplar lideri değiştiriyor.

 

Bardağı taşıran Bursaspor maçı mıydı?

 

Son bardağı taşıran evet Bursaspor maçı oldu. Bursaspor'u Bursa'da yenebilecek bir takıma sahibiz. Ancak son dakikada ofsayt golüyle yenildik. Genç hakem arkadaşımız o pozisyonu görmüyorsa nelere mal olduğunu bir düşünsün.

 

Maçtan sonraki açıklamalarınızdan dolayı disiplin kuruluna sevk edilmenizi nasıl yorumluyorsunuz?

 

Bu konuda Futbol Federasyonu aracılığıyla MHK Başkanı Oğuz Sarvan'dan bir açıklama ve Trabzonspor camiası için bir özür bekledik. Her hatada düzeltme olur mu dediler. Oysa bu her hatadan biri değildi. Bu açıklamalar yapılsaydı tansiyon düşebilirdi. Daha önce de söyledim, şimdi de söylüyorum Trabzonspor için disiplin kuruluna gitmek benim için bir şereftir.

 

Hakem hatalarının önüne geçmek için sizce ne yapılabilir?

 

Hakem FİFA kokartı takmak için mücadele ediyorsa hata yapmayacak. Bence yardımcı hakemleri orta hakem seçmeli. Çünkü onların hatalarından da kendileri sorumlu tutuluyor. Hakemlerimiz bunlar sonuçta. Eğitim düzeyini arttırmamız gerekli. Öğrenmeliler bu işleri. Basite indirgemek istemiyorum ancak eğitilmeliler. Hakem hata yapmaz diye bir şey yok. Ben de hata yapıyorum. Ama hakem komitesi bir formül bulmalı. Kampa mı alır devre arasında ne yapar onu bilmiyorum. İmkanları çok olan bir federasyonumuz var hakemler sık sık Avrupa maçlarına gitsinler. Kimsenin canı yanmasın. Tekrar söylüyorum, art niyet aramamaya çalışıyorum. Aramaya kalksam 'çekiliyorum ligden oynamıyorum mu diyeceğim.'

 

Trabzonspor'un seveninin olmadığına inananların sayısı oldukça fazla, siz buna katılıyormusunuz?

 

Sempati duyanlar çok olmasına karşın bu kadar bir şehrin bu başarıyı yakalamasını hazmedemeyenler de olabilir. Hazır yarış 3 takım arasında geçiyordu, bu Trabzonspor nerden çıktı diyenler de olabilir. Ancak Trabzonspor bu yarışın içinde olursa lige renk gelir. Futbol kalitesi yükselir. Şampiyonluğa oynayan takımların sayısı artmalı.

 

Bunun için neler yapılabilir?

 

Yönetimler seyircilerini motive edip stadı doldurmalılar. Kayseri'de Tolunay'la gezerken bir taksiye bindik. Taksici Galatasaraylı. Trabzon'da bu yasak. Bu şehirlerde de yasak olursa yarış artar. Başka çare yok. Yoksa yarışmacı takım sayısı artmaz. Trabzonspor örnek olmalı.

 

Tesisleşme anlamında gündemde konular var. Akyazı Projesi ve havaalanı ikinci pisti için Mehmet Ali Yılmaz Tesisleri'nin kullanılması konusunda bir çalışma var mı?

 

Havaalanına daha büyük kapasiteli uçakların inmesi için ikinci bir pist yapılma durumu var. Bir kısmı tesislerimizin üzerine geliyor. Bu gerçekleşirse bize kamulaştırma bedeli ödenmesi gerekiyor. Ancak yeni tesis yapılacak alan yok. Akyazı projesine gelince. Yapılıp bize verilecek olması nedeniyle iftihar ediyorum. Ancak yapılamıyor. Yap işlet devret formülü olmasına karşın bunu yapacak firma yok. 200 milyon YTL.'yi bulup getirecek firma bulmak kolay değil. Ancak devlet bütçe ayırırsa bu proje gerçekleşir. Bunun dışında bana göre olmaz. Çeşitli şehirlerde çeşitli tesisler önemli olabilir. İstanbul'a boğaz köprüsü, Kayseri'ye karayolu, Hakkari'ye sağlık ocağı, Kars'a süt fabrikası, İzmir'e marina, Antalya'ya otel gibi. Trabzon'da ise önemli olan stattır. Hastane, yol yapımından keseceksin buraya vereceksin. Çünkü insanlar buraya gitmezse hasta olur zaten. Bunu siyasiler yapabilir, ben yapamam.

 

Kulübün ekonomik anlamdaki durumu nedir? Bir sıkıntı var mı şu an için?

 

Kulübün ekonomik anlamda büyük sıkıntıları yok. Bunun bilinmesini isterim. Yılbaşı tatiline gidecek futbolcuların ödemelerini erken yaptık. Sponsorlardan ciddi katkı sağladık. Belediye Başkanımız Sayın Volkan Canalioğlu yeni fuar alanını Trabzonspor'a veriyor. Burası için Migros ve Carfour SA ciddi teklif veriyorlar. Buradan da iyi bir gelirimiz olacak. Yayın gelirlerimiz de aldığımız puana bağlı olarak gelmeye devam ediyor. Sezon sonunda yayın gelirlerinin ihalesi var. Bu rakam daha sonra artacak.

 

HES Projesi için nasıl çözümler düşünüyorsunuz?

 

Başkan Yardımcımız Necmettin Aytekin ve işadamı Tufan Aydoğan'ın da çabalarıyla kurulan Bordo-Mavi Enerji A.Ş. ile ihaleye girdik ve Uzungöl HES Projesini aldık. Bunun prosedür çalışmaları devam ediyor. Bitince su kullanım iznini alacağız. Bir yandan da projeler çiziliyor. Tahmini 10-12 Milyon YTL gelir bekleniyor. Bunun yanında bir dere daha var. Eğer 750 metrelik bir tünelle birleştirilirse gelir artacak. Bankalar HES Projelerine kredi veriyorlardı ancak krizden sonra vermemeye başladılar. 20-25 Milyon YTL'ye ihtiyacımız var.  Ama krediler yeniden açılabilir. Dünya duracak değil. Bunu bulabilirsek projeyi kendimiz yapacağız. Olmazsa yabancı bir ortak alma durumumuz olacak.

 

Marinanın kullanımı da artık Trabzonspor'a devredildi. Burayı nasıl değerlendirmeyi amaçlıyorsunuz?

 

Oraya da bir işletmeci ortak bulabiliriz. Birkaç şekilde buradan faydalanabiliriz. Vali Bey sağolsun marinanın Trabzonspor'a devrini sağladı. Bu marina Ege'de olsaydı yıllık 6-8 milyon YTL gelir getirebilirdi. Ancak burası Trabzon. En yakın ülke olan Rus Başkonsolosluğuna gittik. Tekne yapan, satan bir firma varsa görüşelim dedik. Böyle bir girişimimiz de var. Cevap bekliyoruz.

 

Genel anlamda bakıldığında. Görevi bırakıp da uzun yıllar sonra yeniden başkan olan bir isme rastlamak zor. Sadri Şener Trabzonspor'a başkan olarak niye döndü?

 

Kulübün gidişi iyi değildi gibi klasik bir neden var. Ama takımı iyi bir yere getirdik. Kimlerle yarışacağımızı biliyoruz. Elimizdeki potansiyeli görüyoruz. Bugüne kadar yaptıklarımızı daha önce yapacağız deseydik gülerdiler. Takımı yeniden ayağa kaldırdık. Trabzon'un sosyal yapısının Avrupa maçlarına çok ihtiyacı var. Trabzon için bu önemli. Bizde her şey Trabzonspor. Sabah, akşam, gazetede, çarşıda, televizyonda her yerde Trabzonspor. Bu nedenle Avrupa'da oynamak önemli. Trabzonspor büyük bir camia ve bu nedenle de ihtiyaçları karşılanmalı.

 

Avrupa diyorsunuz ama şampiyonluğu telaffuz etmiyorsunuz?

 

Şampiyonluğu telaffuz etmek, şampiyon olmak demek değil. Öyle olsa kimseye bırakmayız. Seneye bunu diyeceğiz ama. Bir kerede olmaz. Olursa da başımızın üzerine koyarız. Her gün yapılması gereken yüzlerce kalem iş var. Eskisi gibi değil. Kulüp müthiş büyüdü. Kimse endişe etmesin. Trabzonspor Kulübü her şeyin üstesinden gelebilecek bir kulüptür. Sonunda herkes Trabzonspor'un şampiyonluğuna tahammül edecek. Bunu herkes kabullenecek. Kimse bundan kuşku duymasın.

 

Ligin ilk yarısıyla ilgili bir hayal kırıklığınız var mı?

 

Sivasspor'u yenmeliydik. Stat düzenlemesinin ardından kale arkalarından sahaya müthiş bir baskı oluştu. Ertuğrul Sağlam demişti “Gelin Trabzonspor'la Trabzon'da oynayın da görün” diye. Bu bir realitedir. Rakipler Trabzon'da oynamaya korkmalı. Yani içeride puan kaybetmemeliyiz. Şu an kulüpte farklı bir hava var. Eski yeni yöneticiler hep beraberiz. Bizim orda eleştiri bitmez. Ama bitmemesi gereken yapıcı eleştiriler. Sadri Şener olarak bir beklentim yok. Her kulvarı pekiyi ile geçtim. Şu andaki isteğim kulübü bir yere getirmek. Sonrasında Trabzonspor rahat yürüsün. Benim genlerimde var. Para isteyemem kimseden. Ancak bu kulüp için dilenci de oldum. Bunun karşılığını almalıyız. Bir iki sabit gelirimiz olsun diye çabalıyoruz. Ondan sonra herkes bu kulübü yönetebilecek. Şampiyon bir kulüp bırakmak benim derdim.

 

Ligin üst sıralarında bulunan takımlara karşı verilen mücadelelerde alınan galibiyet yok. Bunu sıkıntı ediyor musunuz?

 

Ligin zirvesinde oynadığımız maçları kazanamamanın verdiği bir sıkıntı yok. Çünkü şunu yeneceksiniz şunu yenemeyeceksiniz diye bir durum yok. İkinci yarı maçları daha zor. Galatasaray'la, Fenerbahçe'nin Trabzon'a gelecek olması avantaj. Biz ilk yarı bitimini 37 olarak planlamıştık.

 

Ersun Yanal'la yönetim olarak ilişkiler ne durumda?

 

Ersun hocayı buraya geldikten sonra tanıdım. Tanıdığım iyi hocalardan birisi. Doğal olarak iki üç mağlubiyetten sonra 'hoca gitsin' denir. Mağlubiyet sayısı arttıkça 'yönetim gitsin' denir. Böyle gidiyor. Futbolcuyu atamıyorsunuz. Sözleşmesi var çünkü. Hocaya sormadan futbolcu almak komik bir şey. Herkes izler tavsiye eder hoca karar verir. Gökhan'dan memnunum. Song lider, soyunma odasına girdiğinizde ayağa kalkan, hoş geldiniz diyen bir futbolcu. Barış'la ilgileniyor. Kalecimiz de tecrübeli. Cale beyefendi bir çocuk. Colman seneye bir numaralı yabancılardan biri olacak. Top ayağına yakışıyor. Kısacası biz her yönüyle iyi bir ekibe sahibiz.

 

Son olarak söylemek istediğiniz bir şey var mı?

 

Trabzon taraftarının bugüne kadar gösterdiği sağduyudan çok memnunum. Hepsine teşekkür ediyorum. Takımlarını bu şekilde desteklemeye devam ettikleri sürece sırtımız yere gelmez.

 

Kaynak: Trabzonspor Dergisi

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Spor