Polise Şike uyarı!

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, şike ve teşvik primi soruşturmaları gölgesinde başlayacak yeni futbol sezonunda alınacak güvenlik tedbirleri kapsamında, benzer durumların önlenmesi için polise talimat verdi.Yürürlükteki 6222 sayılı Sporda Şiddetin Önlen

Polise Şike uyarı!

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, şike ve teşvik primi soruşturmaları gölgesinde başlayacak yeni futbol sezonunda alınacak güvenlik tedbirleri kapsamında, benzer durumların önlenmesi için polise talimat verdi.

Yürürlükteki 6222 sayılı Sporda Şiddetin Önlenmesi’ne yönelik yasanın uygulanmasıyla ilgili olarak valiliklere özel bir genelge gönderen Şahin, taraftar gruplarının kullandığı sosyal paylaşım sitelerinin takip edilmesini, stadların içine ses kayıt özelliği bulunan mobil kamera ekiplerinin konuşlandırılmasını istedi.

Önümüzdeki hafta başlayacak futbol liglerinde, Sporda Şiddetin Önlenmesi Yasası’na göre alınacak güvenlik tedbirleri içeren genelgeye ilk kez şike ve teşvik primiyle mücadele konusu da eklendi.

Genelgede, “şike ve teşvik primi suçuna 5 yıldan 12 yıla kadar hapis ve 20 bin güne kadar adli para cezası öngörülmektedir” ifadesi konularak ilgili hüküm hatırlatıldı ve yasa hükmünün uygulanması istendi. Genelgede, alınması gereken genel önlemler özetle şöyle sıralandı:

1- Son dönemde taraftar gruplarının, özellikle fanatik ve holiganların eylem, etkinlik ve seyahat programlarını elektronik ortamda sosyal paylaşım siteleri üzerinden organize etmeleri nedeniyle, söz konusu internet siteleri “titizlikle” takip edilecek.

2- Stadyumlarda ses kayıt özelliği olmayan kameralar kullanılması nedeniyle, özellikle çirkin ve kötü tezahüratta bulunanların saptanması için stadyum içine yeteri kadar mobil kamera ekipleri konuşlandırılacak.

3- Amatör futbol karşılaşmalarında görevlendirilecek kolluk kuvveti sayısı kentteki görev yoğunluğu dikkate alınarak il spor güvenlik kurullarınca belirlenecek.

4- Spor alanına alkollü olarak gelen veya girmekte ısrar eden kişilerin alkol tespitine yönelik olarak kapılarda alkolmetre ile ölçüm yapılacak. Bu amaçla, spor alanları çevresinde alkolmetre kullanacak trafik ekibi bulundurulacak.

5- Spor alanlarına giren alkollü kişiler kulüp görevlileri ve özel güvenlik görevlileri tarafından spor alanı dışına çıkartılacak, çıkmamakta ısrar eden kişiler kolluk kuvvetlerince “zor kullanılarak” dışarı alınacak.

6- Spor alanlarına sokulacak pankart ve dövizler karşılaşma öncesi uygun bir zamanda kontrol edilecek, yasada suç olarak tanımlanan konuları içeren pankart ve dövizler spor alanına alınmayacak.

7- 6222 sayılı yasa çerçevesinde adli makamlarca yürütülen gizlilik dereceli soruşturmalar da dahil olmak üzere haklarında soruşturma açılan kişilerin kimlikleri tespit edilecek, seyirden men edilmesi tedbiri “derhal” uygulanacak ve spor olayları bilgi bankasına kaydedilerek takibi yapılacak.

8- Seyirden yasaklanan kişiler, branş ayrımı yapılmaksızın spor karşılaşmalarına sokulmayacak.

9- Cezalı kişilerin bilgileri spor karşılaşmalarından önce fotoğraflı haliyle dosyalanacak ve spor alanlarının kapılarında görevli personele dağıtılacak ve takibi yapılarak yakalanmaları sağlanacak

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Spor